Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) 1992 yılında kurulmuş bir üniversitedir. Son 3 yıl içinde, 28 Kasım 2006’da görev aldıktan sonraki dönemimde MKÜ öğrenci sayısı 13 binden 25 bine ulaşmış, Mimarlık, Diş Hekimliği, Tıp Fakültesi ile 4 Yüksekokul (Fizyoterapi, Konservatuar, Karaağaç (Sivil Havacılık), Pirinçlik (Denizcilik), 7 Meslek Yüksekokulu (Altınözü Zeytincilik, Hassa Bağcılık, Harbiye, Belen, Erzin, Antakya Turizm, Antakya Sağlık Hizmetleri) açılmıştır.
Tıp Fakültesinde sağlanan gelişmeler özetle şöyledir:
1. Tıp Fakültesine, 28 Ağustos 2007’de YÖK kararı ile ilk kez, tümü de Antakya’da eğitim görmek üzere103 öğrenci alınmıştır. Bugün ise MKÜ Tıp Fakültesinin Antakya MKÜ yeni kampüsünde eğitim gören 324 öğrencisi vardır. Bu öğrenciler, İngilizce Hazırlık Okulu ile Tıp Fakültesi 1., 2., 3. sınıflarında öğrenim görmektedir. Tıp Fakültesinde 18 prof., 26 doç., 91 yrd. doç. olmak üzere toplam 135 öğretim üyesi görev yapmaktadır. Tıp Fakültesi öğretim üyesi sayısında son 3 yıl içinde yüzde 100 artış sağlanmıştır.
2. MKÜ yeni kampüs alanındaki Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi 350 yatak ve 11 ameliyathane ile açılmış, laboratuvar ve görüntüleme araç-gereçleri en yeni teknoloji ile donatılmıştır. Bu hastanede tüm uzmanlık dallarında toplam 200 doktor hastalarımıza şifa dağıtmak için olağanüstü bir tempoda çalşmaktadır. Hatay halkı artık çevre illerde dertlerine derman aramaktan kurtulmuştur. Buna karşın, çevre illerden hastalar Antakya’ya gelmeye başlamıştır. Ayrıca, hastanemize Suriye’den de hastalar gelmeye başlamıştır.
3. MKÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesinde MRG, BT, anjiyo, nükleer tıp, PUVA, EEG, uyku laboratuvarı, laparoskopik cerrahi, estetik-plastik ve rekonstrüktif cerrahi, girişimsel radyoloji, endokrin, tiroid İİAB, çocuk, çocuk cerrahisi, fiziksel tıp, fizyoterapi, nöroşirürji, üroloji, laparoskopik üroloji, genel cerrahi ve laparoskopik cerrahi, ortopedi ve travmatoloji, yoğun bakım, kardiyoloji yoğun bakım, cerrahi yoğun bakım, aferez kan temizleme cihazı, genetik laboratuvar, talasemi ve kan hastaları için incelemeler, vb. çoğu Hatay’da ilk olan uzmanlık dallarında ve ileri teknoloji gerektiren yöntemlerle sağlık uygulamaları yapılmaktadır.
4. MKÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesinde 135 (18 prof., 26 doç., 91 yrd. doç.) öğretim üyesinin yanı sıra, 140 araştırma görevlisi doktor çeşitli dallarda uzmanlık öğrencisi olarak çalışmaktadır. Hemşire, sağlık teknisyeni, laborant ve yönetim personeli olmak üzere 150 personel görev yapmaktadır.
Sonuçta MKÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi, 400’den fazla personeli ile günde yaklaşık bin 500-2 bin hastaya hizmet sunmaktadır.
5. MKÜ Tıp Fakültesi ile Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesinde yaşanan bu gelişmelerle, önümüzdeki dönemde sadece Hatay ilinin ve bölgemizin değil, aynı zamanda Suriye gibi komşu ülkelerin de tıp ve sağlık merkezi olma yolunda önemli ilerlemeler sağlanmıştır. Türkiye ile Suriye arasında vizenin kalkmış olması da bu gelişmede çok önemli bir katkı yapmıştır.
Saygılarımla.