Nanotıp; kanser, metabolik sendrom, kalp hastalıkları gibi ciddi kronik hastalıkları önlemek ve tedavi etmek için nanoteknoloji bilgisini kullanan bir tıp alanıdır. Günümüzde tıp alanında nano ölçekli malzemelerin kullanımı, konvansiyonel tedavi yöntemlerini değiştirmeye başlamıştır.
Pandemilerde etkili yapay antikorların, yapay RBC’lerin ve WBC’lerin geliştirilmesi gibi fırsatlar Covid-19’da başarı ile denenmiştir. Hekimlere göre, önümüzdeki 5-6 yıl içinde, nanorobotlar kalp hücresini doğrudan tedavi ederek kalp pillerinin yerini tamamen alabilirler.
Geleneksel suda çözünür ilaçlar, hastalıklı bölgelerde başarısız emilim, istenmeyen yan etkiler gibi tedavide zorluklar yaratabilmekte, bu tip ilaçların sistemik dolaşıma katılımı her zaman istenilen düzeyde olamamaktadır.
Tanı koymak için yol gösteren nanotıp uygulamaları, vücudun organlarının iç kimyasını izleyerek hastalıklı bölgelere doğrudan erişim sağlayabilmektedir. Mikron düzeyinde nanorobotlar, nabız ve beyin dalgası aktivitelerini izlemek için hastanın sinir sistemine de ekilebilmektedir. (https://www.precisionnanosystems.com/)
Nanorobotların sağladığı en büyük avantaj, son derece dayanıklı olmalarıdır. Ayrıca, teorik olarak, minyatür boyutlarından dolayı yıllarca zarar görmeden gerek teşhis, gerekse tedavi alanında çalışabilmeleri ve her türlü yan etkiyi azaltmaları da büyük avantajlarıdır.
Vancouver merkezli Precision NanoSystems şirketi, nanotıp üretim platformu NanoAssemblr’a fon sağlamak için 6 milyon dolarlık bir projeyi geçtiğimiz yıl başlatmıştır.
Precision NanoSystems’in CEO’su ve kurucu ortağı Dr. James Taylor şunları söyledi: “NanoAssemblr teknolojisi nanotıpın keşfi, geliştirilmesi ve üretimi için bir çözüm sunacaktır. Çok değil, 2025 yılına kadar çok daha düşük maliyetle yeni ürünler geliştirmemizi ve ürünlerimizin hastanelerde güvenle kullanılmasını sağlayacaktır. ” demiştir.
Bakınız:
SAĞLIK NANOTEKNOLOJİ (NANOTIP) PAZARI – BÜYÜME, EĞİLİMLER VE TAHMİN (2020-2025)
Sağlık Nanoteknoloji (Nanotıp) pazarı Uygulama, Hastalık (Kardiyovasküler Hastalıklar, Onkolojik Hastalıklar, Nörolojik Hastalıklar, Ortopedik Hastalıklar, Enfeksiyon Hastalıkları ve Diğer Hastalıklar