Müziğin eğitimi, bir toplum kültürü içinde nasıl olmalıdır? Doğrudan fikrimi söyleyeyim. Bence müzik eğitiminin zamanı özel olmalı. Öyle bir saatlik haftalık ders programlarıyla müzik öğrenilmez, öğretilemez, müzik zevki aşılanamaz. En önemlisi de toplumsal kaynaşma sağlanamaz. Görüldüğü üzere bir kaç cümle içinde müzikten ne beklenmesi gerektiği konusunda da bazı temeller ve değerler olmalı ama biz eğitime dönelim.
Dönelim de nasıl dönelim. Bu konuda bir karar veremezsek bütün eğitimi planlama konusunda sıkıntı çekeriz. Yani müzik eğitiminde değer/değerler ölçümüz ne olmalı.
Hangi sistemle müzik eğitimi yapılmalı? Temelde iki müzik sistemi vardır: biri on ikili sistem diğeri on yedili sistem. Bunlardan ikincisi hala yürürlükte olan temsil hakkını elinde bulundurmakta olan müziktir, biz onunla mızıka-yi humayun zamanında tanıştık. İkincisi ile ezelden aşinayız.
Müzik eğitimi yöntemi ne olmalı? Müzikte iki tip eğitim vardır: özel eğitim, örgün eğitim. Uygulamada farklı isimler alabilir, özel kurs, özel ders, meşk veya genel eğitim, sınıf eğitimi, toplu eğitim gibi.
Bir müzik eğitiminin süresi ne olmalı? Bir müzik eğitimi, ilköğretim düzeyinde başlar, haftalık okul programı içinde bir ve dışında en az üç saat olmalı. Müzik eğitimi özel bir eğitimdir. Özen ister, özellik ister. Öğrenciler için teşvik ve öğretmenden ilgi ister.
Müzik hangi çalgıyla öğretilmeli? Elde mevcut .algılarımıza bir bakalım, iki tip çalgılarınız var: on ikili sisteme uygun çalgılar; on yedili sisteme uygun çalgılar. Piyano, kanun, gitar, saz, lavta, ud, kemençe, keman, vs.
Müzik hangi yöntemle öğretilmeli? Notayla mı, sözel mi?
Müzik eğitimi hangi yaşta ve nasıl yapılmalı? Altı, on üç, yirmi bir vs. yaş eşitlerimiz var. Elde üç aşamamız var demektir. İlköğretim, Ortaöğretim, Yükseköğretim.
Görüldüğü gibi müzik eğitimi diğer derslere benzemiyor ve diğer derslerden çok daha sorumluluk isteyen bir planlama gerekiyor. Son söz olarak müzik eğitiminin bir saatten daha fazla planlama gerektiği ortada, bir saatlik eğitimle müzik öğretilemez.
8 yorum
Değerli Akademik Akıl okuyucuları, bundan sonra müzikle ilgili sorunlara buradan değineceğim. Birlikte görüşlerimizi paylaşmak için yorumlarınızla katkıda bulunabilirsiniz.
Harika anlatmışsınız sayın Recep Uslu.
Recep Hocam, gönlünüze sağlık. Gayet net ve öz bir anlatımla müzik eğitiminin nasıl yapılması gerektiği konusunda temel başlıkları yazmışsınız. İnşallah yetkili ve etkili kişiler de bu yazıyı okur, müzik eğitimimizin derdine bir ilâç olurlar.
Tespitleriniz için teşekkürler hocam. Umarım çözümü için gerekli çalışmalar ve fedakarlıklar yapılır.
Elinize sağlık çok kısa ve öz anlatılmış. Maalesef ki 15-20 sene önceki okul sisteminde müzik sevgisini içeriği adeta nota katliamı gibi gelişen derslerde, topluca üfletilen flütlerle öldürmüşlerdi. İmkanların kısıtlılığı, çok nüfuslu sınıflar öğretmenleri de bezdiriyordu. Yani özetle müzik eğitimi aile ile de alakalıdır diğer bir çok eğitimin başlangıcı gibi ancak okulda ilerlemesi ve geliştirilebilmesi için uygun düzen oluşturulmalıdır. Müzik ruhun gıdasıdır. Umuyorum ki tüm çocuk ve gençlerin bunu hissedebilme şansı olur.
Saygılar,
Ne güzel özetlemişsiniz değerli hocam, maalesef milli eğitimde öğretmenlik yaptığım yıllarda içimi sızlatan en acı nokta müzik dersinin tabiri caizse ıvır zıvır ders olarak görülmesi idi. En basitinden flüt öğretmeye çalıştığınız çocuklara, çalışmadıklarında düşük not verdiğinizde velisinden müdürüne “bu çocukların tek motive olacakları derstenden de zayıf verilir mi? İki şarkı söylesinler geçirin” mantıksızlığı ile yaklaşımlarına şahit oluyorsunuz. Öyleyse ben neden beş yıl konservatuar okudum? Kimim ben, neyim, ne yapıyorum? Diye soruyor insan kendine. Sizin gibi kıymetli hocalarımız sayesinde bizlerin de bilinçli yaklaşım ve destekleriyle umarım konunun ehemmiyetine dikkat çekmeyi başarabiliriz. Anlamlı paylaşımınız için teşekkür ederiz Recep hocam.
Aynen hocam. Bu dediklerinizi, özellikle de saat konusunu pandemi sonrasında, yeni sezonda daha geniş bir zamana yayarak öğrencilerimizin ve özellikle de neredeyse öz güvenlerini yitirmekte olan saz icracısı öğrencilerimizin özgüvenlerini tekrar sağlayabilmeleri için elimizden geleni yapacağımızdan şüpheniz olmasın. Kaleminize yüreğinize sağlık hocam.
bence müzik bölümleri dışındaki okullarda verilen müzik derslerinde, müziğin temel bilgilerini öğrencinin alabildiği seviyede vermek ve daha çok müzik kültürünü, müzik zevkini geliştirmek bireyler için yeterli olabilir. Yetenekli ve istekli öğrenciler ancak bu derste keşfedilebilir ki bu da bir ülkenin iyi sanatçılarını yetiştirebilmede önemlidir. Bu ders için öğrenciye not vermenin sanatın tabiatına aykırı olduğunu düşünüyorum. Elinize sağlık sevgiler hocam.