‘Üniversitelerin öncü rollerinin gereğini yerine getirebilmelerinin olmazsa olmaz koşulu, akademik özgürlüğün sağlam güvenceler altına alınmasıdır. Özgür düşüncenin yeşerme ortamları olan üniversitelerde, bilimsel özgürlük ortamının sağlanması hiç şüphesiz, fikri yenileşmenin ve ilerlemenin de teminatı olacaktır.’
Erkan MUMCU
Her alanda çağı yakalamak için reformlara ihtiyaç duyan, teşkilat yapısında reform sürecini başlattığı mesajını veren Sayın Bakanın, yukarıda alıntı yaptığımız çağrı metnindeki anahtar kavramlarına baktığımızda son derece çarpıcı görünüyor.
Nedir bu anahtar kavramlar?
– Üniversitelerin öncü rolleri
– Akademik özgürlükler
– Özgür düşüncenin yeşerme
ortamı
– Fikri yenileşme
– Özgürlüğün sağlam güvence
altına alınması
Tüm bu anahtar kavramların ve çağrı metninde sıklıkla yer alan ve altı çizilen kavramların da öncülüğünü yapma potansiyelini taşıyan kavram, ‘üniversitelerin öncü rolleri’ anahtar kavramıdır.
Şayet iktidarın ve Sayın Bakanın reform anlayışları ve iradeleri, üniversiteye öncülük yaptırma doğrultusunda gerçekleşecekse bu yeniden yapılanmanın adına ‘üniversite devrimi’ demek daha uygun düşer.
Ne var ki bu devrimin karakteri, bir yandan çağdaş demokratik geleneklerin ilkelerine uymalı, diğer yandan, yeniden yapılanma sürecinin metodolojisi bilimsel olmalıdır.
Bilimsel süreçlerin ve eğitim süreçlerinin işleyişinin metodolojisi bütünlük ilkesine uygun olarak işlediğinden, düşünmeye başlayan insanın bulunduğu yaş diliminden bilim üreteceği yaş dilimi aşamasına kadar bir bütünlük içersinde eğitim ve öğretim planlanmalıdır.
Bu planlama gerçekleşirken, siyasi iradenin, ‘olmazsa olmaz’ nitelikli ilkeleri göz önünde tutma gibi tarihi sorumlulukları vardır.
Nedir bu nitelikler ve ilkeler?
Eğitim sürecinin bütünlüğü ilkesine bağlı metodolojiyi planlarken, planlamayı yapan bilimsel kurulun yapısını oluşturan bireylerin somut olarak yansıttıkları ‘olmazsa olmaz’ nitelikleri şunlar olmalıdır:
– Demokrat kişilik.
– Bağımsız, bilimsel ve evrensel düşünen bilim insanı.
– Evrensel etik ilkeleri yaşam biçimi olarak yansıtan birey.
– Bilimi ayrıntıda arayan ve kurumsallaştıran düşünce insanı.
– Anadiliyle düşünüp, bilim üreten doğal insan.
– Yaparak öğrenen ve yaptırarak öğreten somut insan.
Bu niteliklere sahip insanlardan oluşan kurulların insanları, kişilere bağlı değil, ilkelere bağlı bir yönetim anlayışına sahip olacaklarından daha planlama aşamasında metodolojiyi doğru kurgulayacaklardır.
Demokrasi ile yönetilecek toplumlarda bireysel irade yerine toplumsal iradenin egemen olabilmesi için kurullarla yönetim ve ilkelere bağlılık vazgeçilmeyecek ilkeler olmalıdır. Tüm eğitim süreçlerinde, yukarıda nitelikleri belirlenen insanlardan oluşan kurulların yönetimi egemen olmalıdır.
Devam edecek
17