ÇAĞRI:
Yükseköğretim kurumları ve özellikle üniversiteler, içinde bulundukları toplumun çağdaş dünyaya açılan kapılarıdır ve çağdaşlaşma sürecinde kilit rol oynamaktadırlar. Fikri yenileşmenin motoru olan üniversitelerin ülke kalkınmasına, refah düzeyinin yükselmesine ve bulundukları bölgenin sosyo-kültürel yaşamına katkıları son derece önemlidir. Gelişmiş dünyada üniversiteler yeni rekabet stratejilerinin ve bölgesel kalkınmanın liderliğini üstlenmektedirler. Bu sürece öncülük etme fonksiyonlarının sürekliliği üniversitelerin dünyadaki gelişmelere göre kendilerini yenilemelerine bağlıdır.
Erkan MUMCU
Çağrıdan anahtar cümleler:
Çağdaş dünyaya açılan kapılar!
Çağdaşlaşma sürecinde kilit rol!
Bulundukları bölgenin sosyo-kültürel yaşamına katkı!
Bölgesel kalkınmanın liderliğini üstlenmek!
Üniversitelerin kendilerini yenilemeleri!
Sayın bakanın anahtar cümlelerle vermek istediğini düşündüğüm mesajların algılanabilmesi için üniversitenin önündeki bir seri engelin kaldırılması kaçınılmaz görünüyor.
Nedir üniversitenin önündeki engeller?
* Teorik ve pratik düşünmenin bütünlüğünü engelleyen engeller.
* Devletin korumayla görevli kurumlarının görevlerini üstlenmeye ilişkin engeller.
* Üniversitenin özerkliğinin içini dolduran, bağımsız karar alma,
kendi kendini yönetme,
geleceğini planlama,
bütçesini yönlendirme yetkilerinin bütünlüğünü bozarak istikrarsızlaştıran engeller.
* Evrensel insan haklarını yaşam biçimi olarak algılayıp yansıtmak konumunda olan “akademik özgürlük” savunucularının önündeki engeller.
* Evrensel hukuk felsefesinin yönlendirmesi gereken üniversite ile ilgili yasaların, uygulamada aracıları olan yönetmelik ve tamimlerden kaynaklanan “özgün üretimi” engelleyici engeller.
* Üniversitede tabandan tepeye doğru gelişmesi gereken demokrasi kültürünün son yirmi yıldır önünde biriken engeller.
* Üniversiteye siyaset girmesin endişesiyle yönetim taassubu gösteren çevrelerin, üniversiteyi siyasallaştırmaları bağlamında akademik özgürlükleri ilgilendiren dillendirilmeyen engeller.
* Akademik yükselmeler için kaçınılmaz görülen ve bir anlamda kutsallaştırılan dille (!) yabancı dergilerde yayın politikasının özgün ve ulusal üretimin, anadiliyle bilim üretmenin önüne taşıdığı engeller.
* Halkın sosyolojik temelini oluşturan kültür birikiminin üniversiteye zararı dokunur endişesiyle halka yabancılaşan üniversitenin halkı bilinçlendirme ve eğitme fonksiyonunun önüne dayatılan engeller.
* Yasalar, yönetmelikler,
İktidarlar ve YÖK arasında sıkışan Anadolu çocuklarının, çağdaş bilimin ilkelerini ve felsefesini sergileyemeyen ortamlara ve örgütlere sürüklenmelerine neden olan engeller.
* Komünizmin, faşizmin teokrasinin ve benzer kavramların kavratılmasında “ideolojik” yaklaşım yerine, bilim felsefesi yaklaşımıyla öğrencilere özgürce yansıtılmasının önündeki engeller.
* Düşünce özgürlüğü, akademik özgürlük, ifade özgürlüğü gibi birbirini tamamlayan özgürlüklerin herhangi birinin önündeki engeller.
* Akademisyenlerin çağdaş ihtiyaçlarını karşılama imkanı sağlamayan gelirlerin, değişik parasal destekleyiciler tarafından istismarına ortam hazırlayan engeller.
Tüm bu engeller bilim üretmesi gereken üniversitenin önünde engel olmamalıdır.
Devam edecek
22
önceki yazı