Siyaset Bilimci veya Uluslararası İlişkiler Uzmanı değil, bir Tıp doktoru ve Dünya’daki tüm insanların ve hatta canlıların sağlıklı yaşam hakkı üzerine kafa yoran bir bilim insanı olmam nedeniyle NATO ile ilgili bilimsel bir makale yazmak haddimi aşmak olur. Ancak tanım ve amacına baktığımızda Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü NATO’nun (North Atlantic Treaty Organization) 4 Nisan 1949’da 12 ülke tarafından imzalanan Kuzey Atlantik Antlaşması’na dayanarak kurulan ve farklı dönemlerde 18 ülkenin daha katıldığı uluslararası askerî ittifak olup, örgüt üyelerine herhangi bir dış güçten gelebilecek saldırıya karşı ortak savunma yapma amacı güttüğü yani silah ve savaş yanlısı bir organizasyon olduğu görülmektedir. Yani NATO insanlığın sağlıklı yaşam hakkına hizmet eden bir kuruluş değil, üye ülkelerin daha çok silahlanmasını, silaha yatırım yapmasını teşvik eden bir yapıdır. Bu benim kişisel düşüncem değil resmi otoriteler tarafından açıklanan rakamlardan açıkça görülmektedir.
26/04/2021 tarihli Euronews’un haberine göre Uluslararası Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) tarafından hazırlanan bir araştırma raporunda , dünyada Covid-19 salgınına rağmen 2020 yılında savunma harcamaları için yaklaşık 2 trilyon dolar harcandığı. Türkiye’nin 17,7 milyar dolar ile en çok savunma harcaması yapan 40 ülke içinde 16. sırada yer aldığı bildirilmektedir.
1980 yılında dünyada toplam askeri harcama 366 milyar dolar iken bu rakam 2022 yılında 2,275 trilyon dolara ulaşmıştır. Buna göre 2020 yılına göre çeyrek milyar dolar, 1980 yılına göre de silah için harcanan para 7 kat artış göstermiştir. Türkiye’de de benzer bir durum söz konusudur. 1960’da 2,67 milyar dolar olan askeri harcama 2022’de 23,4 milyar dolara ulaşarak 8 kattan fazla artış gösterirken, açlık sınırında yaşayan vatandaş sayısı 15 mart 2022 itibariyle 25 milyondur. 51 milyon vatandaşımızda yoksulluk sınırının altında yaşam mücadelesi vermektedir. Sadece %10’luk azınlık bir kesim tüm ülke milli gelirinin %90’ına sahip olarak bolluk içinde yaşamakta har vurup harman savurmaktadır. Benzer eşitsizlik Dünya genelinde de görülmekle birlikte Asya, Afrika ve Latin Amerika ülkelerinde belirgin şekilde fazladır. Birleşmiş Milletler ’in 2020 raporuna göre Dünya’da 700 milyon kişi açlık sınırında yaşamakta, en temel insanlık hakkı olan temiz su ve güvenli gıdaya ulaşamamaktadır.
1 Temmuz 2022 tarihi itibariyle Türkiye’de 5500 TL olarak açıklanan ve bu yılın Ocak ayına göre %30 oranında zamlı alınacağı ifade edilen asgari ücret, Türk-İş tarafından hazırlanan ve Nisan 2022’de kamuoyu ile paylaşılan “Açlık Ve Yoksulluk Sınırı Araştırması” raporuna göre 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı olan 17.340,47 TL’nin sadece üçte biridir. Yani asgari ücretle çalışan milyonlarca vatandaşımız açlık sınırında yaşamaya mahkum olmaya devam edecektir.
Yukarıda verilen rakamlara bakıldığında Türkiye’de sözde savunma amaçlı silahlanmaya harcanan 23,4 milyar dolarla açlık ve yoksulluk sınırında yaşayan 70 milyon vatandaşımızın yaşam seviyesini yükseltmek için harcanabilirdi. Benzer şekilde Dünya’da 1 yılda silah için harcanan 2 trilyon dolar, Afrika’da açlıktan ve susuzluktan ölen milyonlarca çocuğun yaşama tutunması için harcanabilirdi. O zaman sormak lazım, 7 milyarı sağlıkla doyuracak bunca kaynak varken neden insanların açlıktan ve susuzluktan ölmesi pahasına savaş ve savaşı destekleyen yapılar ve kuruluşlar? Neden NATO? Barış içinde, insanca yaşam için çaba göstermek varken…..
Kaynaklar
- Euronews, Geçen yıl silahlara 2 trilyon dolar harcandı; Türkiye savunma harcamalarında 16. sırada 26/04/2021
- Türkiye’nin Savunma Harcamaları – Kriter Dergihttps://kriterdergi.com › 1 Mar 2022
- 51 milyon yoksulluk sınırının altında yaşıyor Sözcü Gazetesi https://www.sozcu.com.tr Ekonomi15 Mar 2022
- Açlık Ve Yoksulluk Sınırı. Branding Türkiye https://www.brandingturkiye.com › 19 May 2022
- BM Raporu uyarıyor: Dünyada her geçen gün açlık çeken …https://www.unicef.org › 13 Tem 2020