Bilinen insanların sadece mutlu olduklarında güldüğüdür. Bu bir bakıma doğru olsa da insanların hiçbir neden olmadan kendilerini gülmeye zorladıklarında umulmadık sonuçlara ulaşıldığı yapılan araştırmalar sonucunda bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Kan basıncının azalması, anksiyete ve diğer olumsuz duyguların azalması, zamanla bağışıklık sisteminin güçlenmesi, rahat nefes alma gibi…
Japonya’da yapılan bir araştırma yatmadan önce kahkaha atmanın, vücutta daha fazla melatonin salgılanmasını sağladığını ve bunun sonucunda daha sağlıklı bir uyku uyunabileceği öğrenilmiştir. İnsanlar gülmenin yararlarını çok önceleri biliyor olmalıydılar ki bir kahkaha bir kilo pirzolaya bedeldir demişler.
Çocukluğumuzda yanımızdakine bir şey veriyormuş gibi elimizi uzatır ve gülme sesleri çıkarırdık, diğer bir deyişle, adeta kıkırdardık. Bu ses diğerlerine geçtikçe kat kat yükselir ve sonunda kahkahaya dönüşürdü. Sanki o yıllarda gülmenin yararını keşfetmiştik. Son zamanlarda diğer ülkelere de yayılmakta olan Japon Kahkaha Yogası da yine gülmenin yararları üzerine temellendirilmiştir. Çünkü kahkaha Yogası, stres altında yaşayan insan için şifa niteliğindedir.
Uzmanlar; gülmek, ağlamak, esnemek ve dans etmenin zihin etkinliklerini ortadan kaldırdığını, bu nedenle bu eylemler sırasında düşünmenin olanaksız olduğunu, çünkü insan fizyolojisinin buna izin vermediğini söylemektedirler. Uzmanlar ayrıca, tüm bu nedenlerle, korunma mekanizmaları, günlük hayatta takınmak zorunda olunan maskelerin, muhakeme yeteneği gibi zihinsel işlevlerin tamamını durdurduğunu da sözlerine eklemişler.
Bugün insanlar koronavirüsün neden olduğu stres yanında kendilerini televizyonda sürekli izledikleri şiddet ve terörle adeta çevrelenmiş durumda hissetmektedirler. Bu durumdan kurtulmak için kendilerinin çare harcama zorunluluğuyla karşı karşıyadırlar. Gülme kolay ulaşılabilecek ve yararı hemen fark edilebilecek bir egzersiz olarak denebilir.