Bildiğim kadarıyla gerek Sağlık Bakanlığı, gerekse tıp fakülteleri norm kadrolaşma sürecini başlatmak üzere faaliyete geçmiş durumdalar. Böylesi önemli bir konuya yönelik olarak bazı görüş ve önerilerimi sunmak ihtiyacını hissettim.
Bugüne kadar olduğu gibi halen ülkemizde tüm kamu kurumlarında kişi atamaları bazen kadro ihtiyacı nedeniyle, çoğu zaman ise bir şekilde desteği olan bir kişinin iş ihtiyacı nedeniyle olmuş ve olmaktadır. Böylesi bir uygulama ise çalışan kişi sayısının ihtiyaç dışında kabarmasına ve devletin zarar görmesine neden olmaktadır. Bu zararların yanında esas sakınca, kişilerin ülke sathına ve ihtiyaca göre dağılmayıp, belirli şehir veya bölgelerde yığılmalara, diğer bölgelerde ise işlerin aksamasına yol açmaktadır. Norm kadro tespitindeki temel amaç bu sakıncaları en aza indirmektir.
Norm kadro oluşturmanın sağlıklılığı için yapılacak ilk iş, Silahlı Kuvvetler, Emniyet teşkilatı ve yargı teşkilatında olduğu gibi her kurum (Sağlık Bakanlığı ve tıp fakülteleri yanında) çalışma birimlerini ve her birimin yapmakta olduğu tüm aktivitelerini belirlemelidir. Belirlenen her bir aktivite puanlandırılmalıdır ve sonuçta her birime toplam aktivite puanı verilmelidir.
Örneğin:
I) Sağlık Bakanlığı a) Sağlık ocakları için günlük poliklinik sayısı, acil hasta durumu, rutin laboratuvar incelemeleri sayıları, b) Eğitim vermeyen Hastaneler için her birimin poliklinik, gece acil hasta bakımı, ameliyat sayıları, laboratuvar incelemeleri, yatak sayısı, yoğun bakım durumu, yapılan girişimler, konsültasyonlar ve diğer aktiviteler, c) Eğitim veren hastaneler için bunların yanına yapılan araştırmalar, yurt içi-yurt dışı makaleler, seminerler, eğiticilerin yurt içi ve yurt dışı konferansları, oturum başkanlıkları, dernek yönetim kurulu üyelikleri, varsa kongre-sempozyum, eğitim kursu organizasyonları, eğitmekte oldukları asistan sayıları ve danışman oldukları tezler ve diğer mesleki ve bilimsel aktiviteleri,
II) Tıp fakültelerinde ise; temel tıp bilimlerindeki birimler için her türlü bilimsel aktiviteler yurt içi-ve yurt dışı, ders yükleri, öğrenci sayısı, asistan sayısı ve danışman olunan tezler, klinik branşlar için ek olarak poliklinikte, acilde ve konsültasyonla bakılan hasta sayıları, yatak sayıları, yıllık yatan hasta sayıları ve yatak işgal oranları, asistan sayıları, yapılan ameliyatlar, klinik laboratuvar işlemleri, hasta girişimleri 10’ar sayılık gruplar şeklinde ayrı ayrı puanlandırılmalıdır. Elde edilen birim puanlarına her bir çalışanın da katkı oranları dikkate alınmalıdır. Norm kadro oluşturma girişiminin eşitlik ilkesine aykırı olmaması bakımından paralel olmak üzere tüm kamu kurumlarında da oluşturulmak üzere girişimlere başlanması, şu anda norm kadro oluşturulmaya çalışılan Sağlık Bakanlığı hastaneleri ve tıp fakülteleri hastanelerindeki girişimi hukuksal yönden güçlendirecek ve kaos nedeni olmayacaktır. Çünkü tüm ülke sathına belirli sağlam ve güvenilir kriterlere göre yapılacak kurum çalışanlarının dağıtılması ile belirli şehir ve bölgelere yığılmanın sağlanması sadece sağlık hizmetine sınırlı olmamalı, tüm kamu hizmetleri için söz konusu olmalıdır.