Dr. Murat Özdil.
“Sayın Hocam, ben Niğde ilinde görev yapmakta olan bir uzmanım. Tam bir yıl önce uzmanlığımı aldım ve o dönemlerde tam gün yasası söylentisi çıktı. Ben bu dönemi askerliğimi yaparak geçiririm diye düşündüm, ancak askerliğim bitti ve hâlâ yasa çıkmış değil. Ben bunu hükümetin bir oyalama ve göz korkutma taktiği olarak görüyorum. İnsanların serbest çalışma haklarının ellerinden alındığını düşünüyorum. Bir ilde doktora mülki amirden daha fazla maaş vermeleri bence bir hayal ve kandırmacadan ibarettir. Sayın Hocam siz tam gün yasasının çıkacağını düşünüyor musunuz? Saygılarımla.”
Değerli okuyucular:
Sayın Özdil’in sorunlarını okudunuz. Buna benzer görüşleri olan çok okuyucumuz var. Sözlü ve yazılı olarak zaman zaman bize ulaştırıyorlar.
Toplumu etkileyecek yasaların söylentisi gerçekleşmesinden önce topluma sunulursa, vatandaşın beklentileri ve programları da alt-üst olabilir. Sonunda da okuyucumuzun yaklaşımında olduğu gibi “Ben bunu hükümetin bir oyalama ve göz korkutma taktiği olarak görüyorum” yorumuna neden olabilir. Geciken adalet “adalet” olmadığı gibi, geciken yasa da adaletin patolojik iklimini zedeleyebilir.
Gelelim Sayın Özdil’in sorusuna:
Ben Tam Gün Yasası’nın çıkacağını düşünüyorum.
Tam gün’le ilgili görüşlerimi daha önceki yazılarımda belirtmiştim.
Gül Börtlü
“Yedi yaşındaki kızım sık sık boğaz enfeksiyonu geçiriyor, aylık deposilin yaptırıyorum, bağışıklık sistemini güçlendirmek için immuno ….. mi? Yoksa bronchovaxom mu kullanmalıyım. Deposilin yaptırmasam bronchovaxom versem hangisi iyi olur? bağışıklık sistemini nasıl güçlendirebilirim? Tavsiyeleriniz için teşekkürler.”
Değerli okuyucular
Sayın Börtlü’nün sorunlarını okudunuz.
Günümüzde insanımız, televizyon, internet kültürüyle büyük oranda beslendiğinden sağlık gibi çok ciddi bir konunun belirleyicilerini de yaşamına geçiriyor. Zaman ve mekân buldukça uzmanına sormak ihtiyacı duyuyor.
Okuyucu olayı, bilimsel bir toplantıda ileri sürülen alternatifler gibi tartışabiliyor. Bu durum insanımızın çağı yakalayabildiğini gösteren sevindirici bir durumdur.
Ancak örneğimizde olduğu gibi bir doktor (cerrah) olarak benim de tam olarak bilmediğim konuları vatandaş sorduğunda ve cevabını da tatmin eden bir dozdan alamadığında doktor-hasta ilişkisi ne olacak?
Televizyon ve internetten halkı sağlık kültürü ile besleyen konuşmacılar ve yazarlar bu konuyu da düşünmelidirler.
Bana sorulan soruya gelince…
Bağışıklık sistemini nasıl güçlendirebilirim?
Bağışıklık sistemi, insanın kendisiyle, çevresiyle ve beslenmesiyle bir bütünsellik oluşturur. Bu bütünsellik süreci, ilk embriyonun oluşumu ile sağlıklı beslenme sürecinin yeterliliği arasındaki temel ilişkiden başlıyor.
Sağlıklı beslenme, doğal ve dengeli oldukça, bebeğin büyümesi sürecinde sağlıklı işleyen bir bağışıklık sistemini de birlikte oluşturur. Bu yapıyı birey, çevresinden doğal dengeli ve taze beslenme yaklaşımıyla sürekli destekleyebilirse vücudunu koruyan bir bağışıklık sistemine kavuşabilir.
Selam ve sevgiler.