Son günlerde bilim adamları, Avrupa’daki birçok ülkede Omicron ve Delta koronavirüs varyantlarının bir melezinin ortaya çıktığını bildirdi.
Şubat ayında Washington DC Halk Sağlığı Laboratuvarı’ndan bir bilim adamı olan Scott Nguyen, uluslararası bir koronavirüs genom olan veri tabanını kontrol ederken garip bir şey fark etti.
Fark ettiği şey: Ocak ayında Fransa’da toplanan ve araştırmacıların Delta ve Omicron varyantlarının bir karışımı olarak tanımladığı örneklerdi. Nadir durumlarda, insanlara aynı anda iki koronavirüs varyantı bulaşabilirdi. Ancak Dr. Nguyen verilere yakından baktığında, bu sonucun yanlış olduğuna dair ipuçları buldu.
Dr. Nguyen’in tespitlerine göre numunedeki her virüs aslında iki varyanttan bir gen kombinasyonu taşıyormuş gibi görünüyordu. Bilim adamları bu tür virüslere rekombinant diyorlar. Dr. Nguyen aynı mutasyon modelini aradığında, Hollanda ve Danimarka’da daha olası rekombinantlar buldu. Bir röportajda “Bu, bunların gerçek olabileceğinden şüphelenmeme neden oldu” diye konuştu.
Dr. Nguyen, bulgularını bilim adamlarının yeni varyantları izlemede birbirlerine yardımcı olduğu cov-lineages adlı çevrimiçi bir forumda paylaştı.
Bu işbirlikleri olası yeni varyantları iki kez kontrol etmek için gereklidir: Ocak ayında Kıbrıs’ta bulunan sözde bir Delta-Omicron rekombinantının hatalı laboratuvar çalışmasından kaynaklanan bir serap olduğu ortaya çıktı.
Dr. Nguyen, “Bunun gerçek olduğunu göstermek için gereken çok sayıda kanıt var” dedi.
Dr. Nguyen’in haklı olduğu ortaya çıktı.
Paris’teki Institut Pasteur’den bir virolog olan Etienne Simon-Loriere bir röportajda, “O gün, şüphelendiği şeyi tekrar kontrol etmek için acele ettik” dedi. “Ve evet, durumun böyle olduğunu çabucak doğruladık.” diye beyanat verdi.
O zamandan beri, Dr. Simon-Loriere ve meslektaşları rekombinant virüsün daha fazla örneğini buldular. Sonunda, şu anda üzerinde çalıştıkları laboratuvarda yeni rekombinantları başarıyla ürettikleri donmuş bir numune aldılar. 8 Mart’ta araştırmacılar, rekombinantın ilk genomunu GISAID’de yayınladılar.(https://www.gisaid.org/)