İstişare TDK’nın açıklamasında “danışmak” olarak belirtilmektedir. İstişare etmek, danışma eyleminin gerçekleştirilmesi şeklinde açıklanır.
İstişare sözcüğü, değerlendirme yapmak manasını da taşımakta olup yaşamın her alanında önem taşır. Aile meclisi toplantısı, gruplarda ya da kurumlarda sorun çözme toplantıları, haftalık, aylık, yıllık değerlendirme toplantıları gibi.
Özellikle sağlık, hukuk ve kamusal konularda istişare önemli bir değerdir. Doğru tanılama, tedavi, bakım ve iyileşmede fikir alışverişi-istişare-önemlidir. Sağlıkta istişare, hastanın durumunun sağlık profesyonellerinden oluşan bir ekiple değerlendirilmesini sağlar. Hastaneye gelen bireyin sağlık sorununun tanılanmasını yapacak hekimin; teşhis teknolojisini yöneten- biyokimyasal, mikrobiyolojik, radyolojik ya da patolojik analizleri yapan- sağlık profesyonelleriyle, tedavi ve bakımı yöneten -hekim, hemşire, diyetisyen, fizyoterapist ve sosyal hizmet çalışanı gibi- sağlık profesyonelleriyle, yanı sıra hasta ve ailesiyle istişare içinde olmalıdır.
Birey, aile ve toplumun biopsikososyal sağlığını ve huzurunu sağlamada ve yararlı olmada “ortak aklı” harekete geçirme olarak da ifade edebileceğimiz istişare uygulaması önemlidir.
İstişare, birlikte düşünmek taşınmak ve en doğru kararı vermek olan zihinsel bir süreçtir. Bilgi ve deneyimin kullanıldığı görüş alışverişinde, ortak akıl ile karar vererek amaca uygun eylemi gerçekleştirmek hedeflenir. Bu süreçte saygı, yeterlilik/yetkinlik, sorumluluk ve dürüstlük gibi etik kodları ön plana çıkar.
Hemşirelik; bilimsel bilgi içeriğine, mesleğe özgü kurallara, mesleki etik değerlere ve mesleki özerkliğe sahiptir. Hemşirelik bağlamında yürütülen mesleki etkinlikler; hemşirenin kendi kararı ile ya da özerk olarak, hekim istemine göre ve diğer sağlık profesyonelleri ile işbirliği yaparak gerçekleştirdiği roller şeklinde incelenebilir. Hemşirelik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikte’ de hemşirelik girişimleri; hemşirelik kararı ile uygulanır, hekim kararı ile uygulanır, hekim ile birlikte yapar şeklinde gruplandırılmıştır. Hemşirenin diğer sağlık disiplinleri ile birlikte karar verip-istişare edip- gerçekleştirdiği rolleri, tanı ve tedavi girişimleri, sağlık ekibi üyeleri ve hasta-ailesi arasında sağladığı eşgüdümden oluşmaktadır. Danışman rolü, hemşirelik rollerinin özerklik seviyesi yüksek rollerindendir Hemşirelik; toplum geneline -sağlığı koruma ve geliştirme, yaşam kalitesini arttırma, hastalığa bağlı sorunlar ile baş etme ile ilgili kendi olanaklarını-kaynaklarını tanımaları ve kullanmaları konusunda- danışmanlık etmektedir. Bu süreçte hemşire, birey ve ailenin de içinde olduğu multidisipliner bir yaklaşım sergileyerek danışanın biyopsikososyal sağlığına kavuşması için ortak aklı devreye sokan istişarelerde bulunur.
KAYNAKLAR
Seçil TAYLAN, Sultan ALAN, Selim KADIOĞLU, Hemşirelik Rolleri ve Özerklik, Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Dergisi 2012 -2 http://www.hemarge.org.tr/ckfinder/userfiles/files/10_makale_6.pdf
Hemşirelik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (2011), T.C Resmi Gazete Sayı;27910, Ulaşım adresi: http://www. turkhemsirelerdernegi.org.tr/hemsirelik-yonetmeligi.