Fatih Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Sayın Şerif Ali Tekalan’ın davetlisi olarak 10 kişilik bir heyetle Pakistan’a 4 gün süren bir seyahat yaptık.
Türkiye ile Pakistan arasında uçak seferleri haftada 2 gün; İstanbul-Karaşi bağlantılı. İstanbul’dan Karaşi’ye 4.5-5 saatte uçuluyor.
Karaşi Hint Okyanusu’na Pakistan’ın açılan kapısı. Nüfusu 15 milyon, Pakistan’ın en büyük kenti.
Karaşi eski ve yeni yerleşim yerleri olan kalabalık ve dengesiz gelişmiş bir kent. En önemli ve çarpıcı yanı trafik sisteminin, İngiliz geleneğini sürdürmesine karşın kuralların işlemediği bir trafik.
Tüm sürücülerin genellikle serbest hareket ettikleri trafikte, şehir içi tıkış tıkış olmasına karşın trafik kazaları çok az.
Türkleri ve Türkiye’yi çok seven Karaşi halkı, Pakistan’ın dört eyaletinin en güneyini oluşturan Hint Okyanusu Sahilleri’nde Türkler için sıcak ve sevecen. İkinci günde Pakistan’ın ikinci büyük kenti olan Lahor’a uçtuk.
Lahor, Pakistan’ın doğusunda, Hindistan sınırına 30 km uzaklıkta 12 milyon nüfusu olan modern bir şehir.
Lahor’da dikkatimizi çeken çok şey vardı. Ancak bizim için öncelikle söz edilmesi gereken iki durum önemli.
Birincisi Pakistan’ın milli şairi Muhammed İkbal’in mezarı Lahor’da. Bizim için Mehmet Akif Ersoy neyse, Muhammed İkbal de Pakistanlılar için aynı anlamı taşıyor. Mezarını ziyaret ettik.
İkincisi Pakistan-Hindistan sınırındaki, her gün karşılıklı olarak indirilen bayrak töreninde gördüklerimizdi.
Dünyada iki ülke arasındaki tek olan bu tören olayını anlatabilmek ancak Muhammed İkbal, Mehmet Akif Ersoy, Necip Fazıl Kısakürek ve Nazım Hikmet gibi şairlerin kotarabileceği bir iştir.
Bize düşen gözlediklerimizi ve duygularımızı ifade etmektir.
İki cümle ile ifade edelim:
Bir millet gururunu ancak böyle paylaşır,
Bir millet ayrılınca ancak böyle anlaşır.
Karşılıklı törendeki görüntüleri anlatmak, görmeyenlere zor olabilir.
Pakistan’ı ziyaret eden her ziyaretçiye öneriyorum.
Lahor’da ziyaret ettiğimiz Pencap Üniversitesi de önemli bir kurum. Üniversite eğitimi İngilizce, milli dili Urduca olan Pakistan’ın tüm eğitim sistemi İngilizce. Pencap Üniversitesi 9 bölüm, 63 departman, 8 kolej, 550 personel, 24 bin öğrenciden oluşuyor. Üniversite kurullarla yönetiliyor; 240 kişilik senato en üst yönetimdir.
Eyalet Valisi Başkandır. Senatoda 18 parlamenter üye vardır. Eğitimde en çarpıcı ve bizim için dikkat çeken durum, doktora yapacak kişilerin doktora yapabilme raporunu yabancı üç bilim adamının onayına sunmaları ve alınan sonuca göre hareket etmeleri.
Türkiye ile ilgili olarak öğretim üyesi ve öğrencilerin karşılıklı değerlendirmelerine açıklar.
Üçüncü ziyaret ettiğimiz şehir İslamabad.
Yeni, modern ve 1 milyon nüfusu olan bir şehir.
Himalaya’ların batıya uzanan son tepelerinin güneyinde yerleşmiş sempatik bir şehir.
İslamabad’dan tekrar Karaşi’ye döndük ve Karaşi’den İstanbul’a uçtuk. 160 milyon nüfusuyla, 4 eyaletiyle, Türkiye’yi ve Türkleri çok seven insanlarıyla, Türkiye için “iki ülke bir millet” diyen sloganlarıyla kardeş ülke Pakistan.
Ve seyahatimizin en önemli ve sevindirici yönü, Pakistan’da Türkler tarafından kurulan ve Türk ve Pakistanlı öğretmenler tarafından eğitimi sürdürülen, Türk ve ağırlıklı olarak Pakistanlı öğrencilerin Türkçe ve İngilizce öğrendikleri, öğrencilerin eğitildiği Türk ilköğretim okulları.
Türk milletinin istikbali açıktır.
Bunu Pakistan’da her yönüyle görmek mümkün.
27