Milli Eğitim Bakan Sayın Ziya Selçuk, “Her okula bir hemşire ve bir pandemi uzmanı atanmasını” önermiştir. Bakan Selçuk’un, her okula bir hemşire ve bir pandemi uzmanı atanması önerisi son derece uygulanabilirdir.
Yıllardır tıp, sağlık bilimleri fakültelerinde ve sağlık bilimleri yüksekokulllarında akademisyenlik ve yöneticilik yapan bir eğitimci olarak, “sağlık yönetimi mezunlarının“ pandemi uzmanı olarak biçilmiş kaftan olduğunu ifade edebilirim.
Hem yönetimsel dersler ve istatistik, hem halk sağlığı ve iletişim vb. temel dersleri alan sağlık yönetimi lisansiyerleri, “pandemi uzmanı” olarak okullarda yetkilendirildiğinde, eğitim süreçlerinde çocuklarımızın ve öğretmenlerimizin teminatı olacağını ifade etmek isterim.
Bölüm hocaları olarak yıllardır onları temel dersler, kriz yönetimi, karar verme teknikleri, proje yönetimi, halk sağlığı, sağlık terminolojisi, hastalıklar bilgisi, yabancı dil vb. derslerde eksiksiz yetiştirdik.
Okullarda okul hemşiresi projesi son derece uygunken, bir de yanına süreçlere hakim olabilmek için özel eğitimlerle donanmış “SAĞLIK YÖNETİCİSİ” ülkemizin genç nesillerinin uygulamalı yüz yüze eğitim yapabilmelerinin garantisidir.
19 yorum
Ayşegül hocamızın bu görüşünü kalpten destekliyorum. Umarım gerçek olur ve sağlık yönetimi için yeni bir istihdam alanı kazanırız.
Değerli İsmail Hocam,
Pandemi dünya da eskiden de vardı. Günümüzde de maalesef var. Okullar bölgesine görevlendirecek bir pandemi uzmanı yeni nesilin yüz yüze okul ihtiyacını çözecektir.
Pandemiler de sadece sağlık personeline değil, aynı zamanda satın almaları, planlamaları yapacak, öğrencileri kontrol edecek, iletişim kurarak sağlık personelinin düşman değil dost olduğunu gösterecek proje, kriz yönetmeyi bilen, halk sağlığını, bulaşıcı hastalıklar bilgileri kavramış SAĞLIK YÖNETİMİ mezunlarına ihtiyaç var.
Son sınıf olarak bizler de bu sene bu alanda çalışmalar yapsak eğitim alsak mümkün müdür?
Tabiki zaten standart müfredatta her türlü bilgi var. Şahsen ben ve tanıdığımız sağlık yönetimi ve tıp duayenleri hocalar size eğer eksik kaldığını düşündüğünüz bilgileri 2-3 hafta da on line anlatırlar
Sizler zaten tam donanımlı yetişiyorsunuz ama eğer istenildiği takdirde, onay verilirse ve gerekirse on line bir hatırlatma kursu ile destekleyebiliriz. Bu alana gönül vermiş sağlık yönetimi duayenleri ile bu ücretsiz kursu, ülkemiz ve milli eğitime destek olma adına ben bizzat organize ederim
Sonuna kadar destekliyorum..
Sizler yapabilirsiniz
Sayın değerli Ayşegül hocam bizim sesimiz olup gerçekleri dile getirdiğiniz için teşekkür ederiz umarım diğer hocalarımız da sizin gibi duyarlı olurlar
Tabi hepimiz duyarlıyız. Milli eğitim bakanlığının tam ihtiyacı olan uzmanlar olacağınıza eminim. Okul sağlığı çok önemli bir konudur. İyi ki sağlık yönetimi mezunları var. Eskiden sağlık eğitim fakülteleri vardı. Hem sağlık eğitimci hem de sağlık yöneticisi mezun ederdik. 2003-2004 lerde çok talihsiz bir şekilde kapatıldı. Şimdi tüm dünya pandemi ile uğraşırken sizlerin kıymeti bir kere daha ortaya çıktı. Pandemi aynı zamanda tedarik, malzeme, depo, iletişim, kriz çözme, proje yönetme, bilişim ve yönetim konularına çok hakim olan bir sağlık ordusu gerekiyor. okul hemşiresi yanı sıra okullara Pandemi uzmanı çok işe yarayacaktır. Bir çok ilde okullar bölgesi vardır. Bu bölgelere atanacak birer sağlık yöneticisi Pandemiye bağlı süreçlerde okullar aynı hastanelerde olduğu gibi çok derin bir nefes aldıracaktır.
Yeni nesilin yüz yüze eğitim ihtiyacına çözüm olacaktır.
İlk, Orta ve lise eğitimde öğretmen ve öğrencilerin sağlığı için Pandemi Uzmanı GEREKLİDİR. Pandemi uzmanlığı sağlık yöneticisinin görevidir..
Mantıklı bir yaklaşım umarım dikkate alınır ..
Sizlerin de desteği ile neden olmasın?
Güzel bir öneri destekliyorum. Yeni mezun genç arkadaşlarımız iicin bir iş olanağı olması önemli ancak belki de bir o kadar önemli olan gerçek yaşamda karar alma süreçlerinde yer alarak olağanüstü deneyim kazanacak olmaları. Bu öneriyi destekleme ve duyurma için hepimizin çaba göstermesini öneririm
Değerli Süheyl hocam,
Hem pratik, hem de teorik alanda bir sağlık yöneticisi olarak verdiğiniz katkıya çok teşekkür ederim. Acil sağlık hizmetleri yönetimi, kriz yönetimi, epidemiyoloji, halk sağlığı, hastalıklar bilgisi, depo ve tedarik, sağlık hukuku, istatistik ve biyo istatistik, finansal tablolar, iletişim, tıbbi dökümantasyon vb yüzlerce konuya hakim SAĞLIK YÖNETİCİLERİ mükemmel birer pandemi uzmanı olarak geleceğimizin teminatı yeni nesillerin yüz yüze eğitim almalarını sağlayacaklardır. Ülkemizin bu alandaki atacağı olumlu adım tüm dünyaya örnek olacaktır. Yüz yüze eğitimin yeri ayrıdır.
Değerli hocam görüş ve önerileriniz için çok teşekkür ederiz . Sağlık yonetimi bölümü içerik ve müfredatı ile çok kaliteli bir bölüm. Hakettiği değeri kazanması kadro verilerek sağlanmalıdır.
Hak ettiği yere gelmesi için ya lisans ya da doktora düzeyinde yetişmiş kişilere sağlık yöneticisi demek ve bu şekilde hastanleri içinde bulunduğu sıkıntılardan kurtarmak gerekiyor. Sağlık alanında yönetim ve organizasyon asla bir yapay zekanın uzun yıllar çözemiyeceği bir iştir. Tüm dünyada Sağlık, Hukuk, Ekonomi(Maliye) vb alanlar her zaman kalıcıdır. Sağlık yöneticisi bunların bileşkesidir. Ama bir sağlık yöneticisininde sabırla, sürekli okuyarak kendisini geliştirmesi ise elzemdir.
Sayin Aysegul Hocam, düşünceniz cok guzel bize verdiğiniz destekler icin cok teşekkür ederim. Fakat bugun ogrendigim bir haberi sizinle paylasmak isterim: ordu milletvekili Dr. Mustafa Adiguzel beyefendinin bu konuyla ilgili olarak kanun teklifi verdiğini bolum olarak ise hemsire , att bolumlerini vermistir. Teklife saglik yonetimi bölümünun eklemesi icin calisma yapabilir miyiz?
https://www.saglikpersoneli.com.tr/m/gundem/her-okula-bir-saglik-personeli-atanmasi-hakkinda-kanun-teklifi-h12022.html
Bir Marmara 2015 mezunu olarak sizden zamanında ders aldığım için kendimi çok şanslı görüyorum sayın hocam. Hakkınız ödenmez iyi ki varsınız!
Değerli sağlık yönetimi mezunları mesleğinizi anlatmak için sizlere de iş düşüyor. Her platformda lütfen mesleğiniz için kadrolara sağlık yönetimi lisans veya doktora mezunu olma şartı koydurmamız gerekiyor. Sadece yüksek lisans hastanelere ve sağlık kuruluşlarına yeni alımlar için asla yeterli değil