Sağlık ordusunun verdiği hizmetleri değerlendirmek ve bireylerin emeklerinin karşılığını ödemeye yönelik yapılan çalışmalar “performans” kavramı çerçevesinde yoğunlaşmaktadır.
Sağlık çalışanlarından beklenti nedir?
Konumlarına göre:
Hizmet üretecekler,
Bilgi üretecekler,
Bilim üretecekler,
Yöntem üretecekler,
Ekonomi üretecekler.
Ülkemizde emeğin karşılığı nedir?
Avrupa Birliği ile karşılaştırırsak; 10 ila 15’te birdir.
Kamu Yönetimi Yasa Tasarısı’nı da göz önünde tutarak Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı “performans” çalışmaları, gereklidir ama yetersizdir.
Hastanelerde yapılan hizmetleri ölçmek ve değerlendirmek, hizmet üretene üretilen değeri yansıtabilmek ve bireysel üretimin dozunu yakalayıp performans ölçmek ve buna göre nemalandırmak adaletli bir yaklaşımdır.
Sağlık hizmetlerini bireysel görmemek, ekip çalışması olarak algılayıp planlamak da tutarlı bir yaklaşımdır.
Ancak ekip çalışmasının (takım oyunu) başını hekim olarak düşündüğümüzde, hastane hizmet dağılımındaki yapılanmayı bilimsel yönetim metodolojisine göre sürdüremeyiz. Hastane yönetimlerini iki ana başlık altında ele alarak yapılandırmalıyız.
1. Bilimsel yönüyle işletme
2. Ekonomik yönüyle işletme.
Bilimsel yönüyle işletme, ekip başı hekim olmak koşuluyla yapılandırılmalı, ekonomik işletme profesyonel işletme yönetiminde doktora yapmış uzmanlar tarafından yapılandırılmalıdır.
Bu iki ana başlık altında ele alındıktan sonra hastane yönetiminde performans tespitinde puanlama daha gerçekçi olabilir.
Ölçülemeyen performansları “ortalama değerle” belirlemek, artı değerlerin toplam puanlara bölünmesiyle elde edilen katsayı sistemi, eksikler zaman içinde düzeltilir yaklaşımı, zorlandıkça yönetime yetki vermek eğilimi sistemi yozlaştırır.
Uygulayıcıların her karşılaştıkları sorunu yönetime bildirmeleri, emek yoğunluklu işlerle teknoloji yoğunluklu işlerde puanlamanın yapılanması, hemşire performansının somut olarak saptanması, yatan hastaya puan vermemek gibi önemli konular mevcut hastane yönetimlerini baz alarak yapılırsa yeni bir yozlaşma getireceğinden söz edilebilir.
Hastanelerde bu sorunlar ancak meslek ve bilimi yapılandıran iki ana yönetim modeliyle çözülebilir.
1. Bilimsel işletme (Hekimler)
2. Ekonomik işletme (Profesyoneller)