Pinokyo, İtalyan yazar Carlo Collodi’nin 1881 yılında yazdığı ”Pinokyo’nun Serüvenleri” adlı çocuk kitabının baş karakteridir. Pinokyo karakteri, 1883’de kitap olarak basılmış, 1911 yılında film karakteri olmuş, 1940’daki Walt Disney animasyon filmi ile dünya çapında tanınmıştır. Konusundan bahsetmek gerekirse, İtalya’nın Toskana yöresinde bir köyde yaşayan yaşlı ve yalnız bir marangoz olan Gepetto Usta’nın sihirli bir odundan yaptığı kukla, gerçek bir oğlan çocuğuna dönüşür. Usta, bu kuklaya Pinokyo ismini verir. Pinokyo, etten kemikten olmasa da tahtadan bir çocuk haline gelir. Çocuğu olmayan Gepetto onu evladı olarak benimser, okula gönderir. Kimsenin öğüdüne kulak asmayan, yaramaz bir çocuk olan Pinokyo, babasının sözünü dinlemez, okuldan kaçıp başıboş dolaşır; çevresinin etkisi ile birçok hata yapar, emek vermeden kazanmak ister ve bütün parasını kaybeder. Zor duruma düşünce bir mavi orman perisi yardımına yetişir, ona ilgi ve şefkat gösterir. Pinokyo periye yalan söyledikçe burnu uzamakta ve herkes yalan söylediğini fark etmektedir. Sonunda Pinokyo akıllanır, iyi bir çocuk olmaya çalışır ve hastalanan babası Gepetto’ya bakar. (Vikipedi)
Yapay zekânın temeli olarak kabul edilen Pinokyo karakterinin, günümüzde masaldan gerçeğe doğru ilerlemekte olduğunu görmekteyiz. Yapay zekâ algoritması, kalp krizi vakalarının %93’ünü tespit edebilirken acil yardım hattı çalışanlarının başarı oranı %73’dür. Öte yandan algoritma, kalp krizini ortalama 48 saniye içinde tanıyabilirken, bu süre acil yardım hattı çalışanları için 80 saniyedir. Başka bir örnekte, Google’ın geliştirdiği yapay zekâ, hastaneye yatırılan hastaların ilk 24 saatte ölüp ölmeyeceğini tahmin etmektedir. İlk denemelerde %95 doğruluk oranını yakalayan sistem, hastanın yaşı, cinsiyeti, etnik kökeni, sağlık verileri, tedavi geçmişi gibi verileri analiz etmektedir. Edinburgh Üniversitesinde geliştirilen yapay zekâ ise insan nefesinden hastalığı teşhis edebiliyor. Koku alıcılarının yer aldığı bir cihaza üfleyen hastanın tanısını birkaç dakika içinde koyabiliyor.
Yapay zekânın sınırlarını tahmin edebilmek oldukça zor. Satrançta insanı yenen yapay zekâ, kanaatime göre “immün yaş” tahmininde başarıyı yakalayabilir. Belki gelecekte nüfus kâğıdımızdaki kronolojik yaş yerine yapay zekânın hesapladığı immün yaşı esas alacağız. Yapay zekâ serüvenlerini merakla izlemeye devam ediyoruz.
2 yorum
Pinokyo gerçek bir çocuğa donusmeyi çok istedi diye hatırlıyorum.Aİ the movie de bu bu konu işlenmişti. Çocukları yerine evlat edinilen robot gerçek bir çocuk olmak için periyi ararken kayboluyordu. Aİ Pinokyo gibi davranıyor ancak gerçek olamıyor. Computer ile biyolojik beyin farkidir
Yapay zekanın geleceği üzerine bir yazı yazıyorum, bu arada kim ne demiş diye bakınca sana rastladım Gülbu, ne sevindim bilemezsin…