Covid-19 kitlesel eğitimleri, yani insanların gerçek ortamda bir araya gelmesini sınırlandırarak, “Pokemon GO” oyunundaki gibi sınıf ortamı olmaksızın öğrenciler ve eğiticilerin sanal gerçeklikte bir araya gelmesini sağladı. Günümüzde, dünyada tıp ve sağlık eğitimde kullanılan yapay zeka odaklı yöntemler aşağıda özetlenmiştir.
Artırılmış Gerçeklik (AR) – Augmented Reality: Akıllı telefon kamerası teknolojisine dayalı “Snapchat lensleri ve Pokemon Go “ örnek verilebilir. Konvansiyonel uygulama eğitimleri ile mezun olan öğrencilerin yaklaşık % 40’ı hekim ise tanı koymada ve teşhiste; hemşire ise hasta takipte, kan almada ve serum takmada başarısız olmaktadır(https://www.accuvein.com/). Oysa, “Elde taşınan, tarayıcı olarak cilde hastaların damarlarını yansıtan AR tabanlı aletler, IV olarak damarlara daha rahat girilmesini 3,5 kat daha fazla arttırabilmektedir.” Hemşirelik bakım süreçlerinde ise hangi işin hemşirelere, hangi işin hekimlere ait olduğunu belirleyen AR yazılımları çatışmaların önüne geçmeye başlamıştır. (Robert N)
Sanal Gerçeklik – Virtual Reality (VR): Covid-19 nedeniyle öğrencilerin göremediği vakaları birebir yanındaymış gibi deneyimlemeye “daldırma deneyimi ” denmektedir. “HTC Vive, Oculus Rift veya Google Cardboard” gibi VR cihazlarını kullanan kullanıcılar; anatomi, biyokimya, mikrobiyoloji, pataloji, servis, ameliyathane, poliklinik, hasta muayene vb. laboratuvarları ortasında, öğrenci kendini aktif olarak bulabilmekte ve eğitmenini seçerek interaktif olarak birebir sanal eğitim alabilmektedir. Oysa kalabalık bir sınıfta ancak birkaç öğrenci uygulama yapabilmekte, diğerleri sadece görerek öğrenmektedir. (Stefan Tuchschmid, VirtaMed)
Karışık gerçeklik – Mixed Reality (MR): Microsoft’un karma gerçeklik cihazlarından biri de “HoloLens” dir. Prof.Dr. Mark Griswold, “Bu talihsiz salgın, HoloLens eğitimini insanlığa kanıtlamak için bir fırsat haline geldi” diyerek bu yöntemin kullanımını teşvik etmiştir. “Hastanın evden dron benzeri ambulans ve yapay zekalı paramedikler ile acile transfer edilmesi” hiç de uzak değildir (https://www.ems1.com/).
Genişletilmiş Gerçeklik – Extended Reality (XR): Duyularımızı geliştiren çeşitli teknolojileri kapsayan bir şemsiye terimdir. Bu yöntem insanı güçlendirmekte ve Cyborg hekim, hemşire, sağlık personeli, eğiticilerin doğmasına sebep olmaktadır. Hiç uygulamadığı bir tedaviyi ve hiç yapmadığı bir ameliyatı bir hekim, bu yöntemlerle yapabilmeyi öğrenebilmektedir( Bütow P., Hoque E.).Yazar bağlantıları yer paylaşımlı paneli aç