Bağırsak mikrobiyotası ve insan sağlığı son yıllarda ilgi çeken konular arasındaki yerini korumakla birlikte, bu konudaki bilgi kirliliği artmaya devam etmektedir. Bu konu üçüncü şahısların, başta diyetisyenler olmak üzere sağlık profesyonellerinin ve bilimin dahi önüne geçmesinin ve kanıta dayalı olmayan önerilerde bulunmasının kolay olduğu bir alandır.
Bağırsak mikrobiyotamızda yaşayan tahmini 100 trilyon mikroorganizmanın enfeksiyonlara karşı direnç ve bağışıklık sistemindeki yararları iyi bilinmekle birlikte tartışmalı yönleri de göz ardı edilemez. Bağışıklık sistemimiz ve bağırsak mikrobiyotamız arasında simbiyotik bir ilişki olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.
Bazı probiyotiklerin viral enfeksiyon riskini azalttığı gösterilmiş olsa da, özellikle Covid-19 önleme veya tedavisi için spesifik çalışmalar mevcut değildir. Oral olarak uygulanan bazı probiyotik suşların viral üst solunum yolları enfeksiyonu vakalarını ve şiddetini azalttığı gösteren çalışmalar mevcut olduğu için, bazı halk sağlığı uzmanları hakkında çok az veri olmasına rağmen birçok ilaç dağıtılmasının yerine Covid-19 hastalarında probiyotik kullanılması için tavsiyelerde bulunmaktadır. Bununla birlikte, bazı yazarlar Covid-19’da probiyotik kullanımının gerekçesinin dolaylı kanıtlardan kaynaklandığını vurgulamaktadır.
Uluslararası Probiyotikler ve Prebiyotikler Bilimsel Derneği, probiyotiklerin ÜSYE görülme sıklığını ve süresini azaltabileceğine dair tüm kanıtların yüksek kalitede olmadığını ve çalışmaların yetersiz olduğunu yinelemektedir. Yeterli kanıtlar elde etmek ve ayrıca optimal suş(lar)ı, dozları, müdahale zamanı ve süresini belirlemek için gereklidir. Ayrıca, Covid-19 aynı zamanda bir alt solunum yolu enfeksiyonu ve enflamatuar hastalık iken, sonuçlar üst solunum yolu enfeksiyonları üzerindeki probiyotik etki için olduğundan bu çalışmaların Covid-19 için ne kadar alakalı olduğunu bilemeyiz. Sonuç olarak, bugüne kadar probiyotiklerle ilgili birçok çalışma, insan bağışıklık sistemine değil insan metabolizması üzerindeki etkilere odaklanmıştır ve şu anda hiçbir probiyotik veya prebiyotikin Covid-19’u önlediği veya tedavi ettiği veya SARS-CoV-2’nin büyümesini engellediği kanıtlanmış değildir.