Türk-Alman Jinekoloji Vakfının geleneksel sosyal sorumluluk projelerinin dördüncüsünü Rize’de gerçekleştirdik. Ülkemizde ve dünyada başka bir örneği olmayan ve Rize’de büyük ilgiyle karşılanan projemize, Rizeli kadınlarımız önceki projelerimizi gerçekleştirdiğimiz Bingöl, Urfa ve Birecik’ten daha az oranda katıldılar. Araştırdığımızda, pek çok kadınımızın çok istemelerine rağmen “çay toplamak” gibi önemli bir sorumlulukları olduğu ve bu nedenle gelemediklerini öğrendik. Bu durum bize Türk kadınının ne kadar özverili olduğunu bir kez daha gösterdi. Tamamen vakıf kaynaklarınca finanse edilen projemizin ilk ayağında, Rize ili ve civar ilçelerdeki pek çok kadınımız, kadın hastalıkları ve doğum alanında yaşayabilecekleri sıkıntılar, düzenli kontrollerin önemi, kanser tarama testleri, meme kontrolleri, doğum kontrolü, gebelik takipleri ve daha pek çok konuda, vakfımız üyesi öğretim üyelerimiz tarafından interaktif toplantılarda bilgilendirildiler. Daha sonra, aynı salonda ebe, hemşire, pratisyen hekim ve jinekologlarımıza vakıf üyesi hocalarımız sunumlar yaptılar ve bazı pratik uygulamalar konusunda deneyimlerini paylaştılar.
Bu toplantılar sürerken, bir grup “jinekolojik onkolog” hocamız üniversiteye giderek Rize’de ilk kez bir “kolposkopi kursu” düzenlediler. Bu kursa Rize, Trabzon ve civar illerden 40 kadın-doğum uzmanı katıldı. Bu kurs esnasında hocalarımız, muayene için önceden belirlenmiş hastaların ikisinde serviks kanseri tanısı koydular ve bu hastaların tedavilerini düzenlediler. Sadece bu bulgu bile, bu tip sosyal sorumluluk projelerinin ne kadar hayati önemi olduğunu bize çok açık bir şekilde gösterdi. Dileğimiz, diğer branşlardaki dernek ve vakıfların da ülkemizin değişik köşelerinde benzer projeleri gerçekleştirmeleridir.
Projenin önemli bir ayağı da “meme taramaları” idi. Burada KETEM’e ait mobil tanı aracından istifade ettik. Hocalarımız gün boyu bu araçta hastalara meme muayenesi, meme ultrasonu ve mamografi uygulamalarında bulundular.
Uygulamalar bize, bu tip projelerin yararının sadece bölge halkına verilen bir sağlık hizmeti ile sınırlı kalmadığını gösterdi.
Ülkemizin en ücra köşelerine yayılmış olan ve orada olanaksızlıklar içinde hizmet veren tüm meslektaşlarımız, ebe ve hemşirelerimiz de, büyük şehirlerden ve üniversitelerden gelen hocalarını kendi şehirlerinde görmenin mutluluğunu yaşıyor. Bu durum onların çalışma şevkini arttırıyor. Bazı pratik uygulamaları öğreniyor ve hepsinden önemlisi motive oluyorlar.
Son gün, yeni açılan Rize Devlet Hastanesini ziyaret ettik ve ihtiyaçları olan bir NST aletini, bu her yönüyle gurur duyduğumuz muhteşem hastaneye hediye ettik. Ardından, hocalarla birlikte Rize’nin o eşsiz yaylalarına ve doğal güzelliklerine doğru yola koyulduk.