Performansa göre ücretlendirme esasta uygun bir yaklaşımdır. Aslında olması gerekendir. Ancak, bunun usulünü (yöntemini) belirlemek, çelişkilerle dolu bir istihdam politikasının olduğu bir ortamda yapılandırılması, mümkün görünmüyor. Havuz sistemi gibi kimin ne yaptığı belli olmayan öneriler, yeni kaosun ortaya çıkmasına neden olur.
Performans belirlemede, öngörülen kıstasları içeren paket programların uygulanması anlamlıdır, ancak, bağımsız bir bakanlığın başında olması durumunda geçerli olabilir.
Hekimlerin, öncelikle uzman hekimlerin doğu ve güney illerinde istihdam edilmesi amacıyla gönderilmesi, uzun yıllardır “sürgün” psikolojisini canlı tutan bir anlayış olmuştur. Bu sosyal psikoloji açısından son derece sakıncalı davranışı ortadan kaldırabilmek için, sağlık politikasında yerel anlayışın uygulanması geçerli olabilir. Bölgesel yerleşimli olan fakültelerden mezun olan doktorların o bölgede istihdamı daha gerçekçi olabilir. Ancak altyapı tamamlanmadan bu politika da geçerli olmayabilir.
Onlarca yıl birikmiş ve çelişkilerle dolu politikalarla kördüğüm olmuş sağlık sistemini iki yılda çözmeyi bakanlıktan beklemek adaletli olmaz. Bir süreç içinde gerçekleşebilir. Ancak metodolojinin doğru olması kaçınılmazdır. Birbirini izleyen ve birbirini destekleyen uygulamalarla hizmet akışını yapılandırmak daha gerçekçi olabilir.
Aile hekimliği uygulamasını istikrarla sürdürmek ve yapılanmayı gerçekleştirene kadar zaman zaman tashih işlemlerine de başvurmak yararlı olabilir.
Personel atamalarında “ihtiyaca göre” tasarrufta bulunmak yararlı olmuş ancak, “Ben yaptım oldu” gibi “devletçi” dayatmalarla sağlık ordusunu rahatsız etmek hiçbir dönemde yararlı olmamıştır.
Sağlık kurumlarının birleştirilmesi öteden beri savunduğumuz ve ihtiyaç duyduğumuz bir konu olmuştur. Bakanlık bu konuda gerekeni yapmıştır. Bu aşamada önerdiğimiz eğitim hastanelerinin üniversite ile ilişkilendirerek tıp fakültelerine bağlamak ve mevcut akademik kadroların eğitim sürecine sokularak doktor yetişmesine de katkılarını sağlamaktır.
Yeni Türk Ceza Kanunu’nun hekimleri “tehdit” eden maddelerine karşı bakanlığın yeni bir yasa tasarısı hazırlayarak, sağlık çalışanlarını özel olarak sigortalayan bir sistemin gelişmesine yardımcı olması çağdaş yaklaşım olarak uygun olabilir.
Bakanlıkta görevli üst düzey yöneticilerin geçici olarak istihdam edilmeleri, profesyonelce işe sarılmalarını engelleyen her türlü bürokratik tıkayıcı ve engelleyici unsurların kaldırılması başarı için kaçınılmazdır.
Bizden söylemesi.
Başarı dileklerimizle…
26
önceki yazı