Kalbin odalarına doğru sinsice süzüldü. Dört odaya da hızlıca göz attı. Birini kendisini gözlüyordu. Kim diye beni bulabilir bu kuytu köşelerde diye arkasına döndüğünde akıllı saatler, yüzükler, “giyilebilir cihazlar”ların etrafını çepeçevre sardığını fark etti.
7.500’den fazla fizyolojik ve davranışsal değişkeni kaydedebilen bu akıl ötesi cihazlar, makine öğrenimi yolu ile katil olarak girdiği kalplerin ve kişisel sağlığın sürekli, nicel bir resmini ortaya çıkarmak için müthiş bir güvenlik ekibini çoktan kurmuştu bile.
Artık, insanlar için giyilebilir cihazlarda bir yenilik daha yeni başladı. Bireysel firmalar henüz bu tip sağlık hizmetlerinden kar edemeseler bile, giyilebilir cihazlar ve yapay zeka, sağlık hizmetlerini üç büyük şekilde yeniden şekillendirmeye hazır görünüyor:
- Erken teşhis,
- Kişiselleştirilmiş tedavi ve
- Kronik hastalıkların yönetimi. Her bir seçenek maliyetleri düşürmeyi ve hayat kurtarmayı vaat ediyor.
Sensörler ile donatılmış giyilebilir cihazlar, yaşlı bir kişinin dengesinin zayıflamaya başlayıp başlamadığını ortaya çıkaracak donanıma sahip günümüzde.
Erken evre Parkinson’da insanların yürüyüş ve kol sallama değişikliği. Kuvvet egzersizi düşmeleri ve kırık uzuvları önlemeye yardımcı olabilir.
Psikiyatrik tanı, akıllı telefon kullanım kalıplarını takip ederek, insanların ne gördüklerini veya yazdıklarını kavrayarak geliştirilebilir.
Akıllı yüzük, bir kadının adet döngüsünü tahmin ederek hamile kalmasına yardımcı olabilir. Ayrıca gebeliği, gebe kaldıktan sonraki bir haftadan daha kısa bir süre içinde tespit edebilir (birçok kadın, hamile olduklarını anlamadan önce haftalarca içmeye veya sigara içmeye devam eder).
Çoğu ilaç, hastaların sadece %30-50’sinde işe yarar. Bir kişide düzenli olarak muz yemek kan şekerini düzenler; diğerinde, kan şekerini zamanla zarar verebilecek seviyelere yükseltir.
Algoritmalar, giyilebilir cihazlardan veri toplayarak ;
- Kilo vermek,
- Diyabeti kontrol etmek vb. için ısmarlama reçetelere ve diyetlere dönüştürebilir.
- Doktorlar bir hastanın vücudunu gerçek zamanlı olarak takip edebildiklerinde, daha iyi bakım sağlayabilirler.
Almanya’da yapılan bir denemede, kalp yetmezliği hastalarının bu şekilde izlenmesi, mortaliteyi ve hastanede geçirilen günleri üçte bir oranında azalttığında, giyilebilir cihazların önemi anlaşılmıştır.
İnsanların yaşam tarzlarındaki değişikliklerle hastalıkların yaklaşık %80’i önlenebilir. Uygulamalar, insanların daha fazla hareket etmesini, daha iyi yemek yemesini ve daha sağlıklı uyumasını sağlamak için kişisel bir antrenör veya akıllı bir eş tarafından kullanılan türden küçük cihazlar ve akıllı taktikler kullanır. Egzersizde küçük artışlar bile iyi sonuç verir.
Sonuç olarak yapay zeka yolu ile takip edilen bir diyabet kontrol uygulamasının hasta başına maliyeti 1,400-5,000 dolar arasında azalttığı anlaşılınca giyilebilir teknolojilerin hayatımızda artık ne kadar önemli bir yer tuttuğu anlaşılmıştır. Ticari zeka artık yapay zekayı sağlık hizmetlerinde yoğun bir şekilde kullanacağını bilmektedir.