Ortam içindeki söylenti, nesnellikten ve sonuçtan daha önemli olarak algılayan kişi ideolojik olarak saplantıya girer. Bu kişiler gerçek olaya dar pencereden bakar. Olayın dışındaki kişilerin kesinlikle davranışı öngörülür. Korku, nesnel olmayan davranışın ana kaynağı olarak kişiyi çatışmalara sokar. Şiddetin bir türü olarak ısrarlı takip kişiyi suça sürükler. Bu konuyla ilgili dava açma durumları açısından konu irdelenmiştir.
Saplantı bir kişinin dadandığı, saplantı haline getirdiği birinin takibi olarak bilinmektedir. Bunun belirlenmesinde failin ve mağdurun davranışları ölçektir. Mağdurun faille karşılaşmamak için sürekli olarak kullandığı güzergahı değiştirmesi veya çalışma saatlerini değiştirmesi, günlük aktivitelerini değiştirmesi, güvenlik tedbirlerini artırması, ikametgahını değiştirmesi, iş veriminin düşmesi, sosyal aktivitelerini değiştirir özellikleri önemlidir. Kişinin duygusal etkileşimi belirginleşir, kaygısı yükselir.
Bu nedenle saplantılı durumda, başka bir kişiyi üzen, ona zulmeden ve günlük yaşamını tehlikeye atabilecek anksiyete ve korku durumları üreten bir kişi tarafından tutulan bir dizi tutum gözlenmektedir. Cinsel saplantısı olan kişinin aşka düştüğünü, onun için her şeyi yapacağını, hatta ölüm yolunu bile tercih edeceğini bildiren saptantıları olabilir. Bu aşk, sevgi tek taraflıdır. Diğeri cevap vermemektedir. Psikolojik saplantıda öteki için onun kendine olan güvenini ve saygısını yok eden aşağılayıcı bir davranışı izlenir.
Saplantılılar, başka bir kişinin onları sevdiğine veya tehlikede olduklarına ve kurtarılmaları gerektiğine dair yanlış bir inanca sahip olmakla suçlanabilir. Takipçiler kurbanlarını korkutmak için açık ve gizli gözdağı, tehdit ve şiddet kullanabilir. Vandalizm yapabilir ve mülke zarar verebilir veya sindirmeyi amaçlayan fiziksel saldırılar gerçekleştirebilirler.
Saplantılılar hayatın her kesiminden ve her sosyoekonomik geçmişten gelir. Tıpkı herkesin takipten hayatta kalan biri olabileceği gibi, hemen hemen herkes takipçi olabilir. Takip eden kurbanlar korku ve güvenlik endişeleri, depresyon belirtileri, anksiyete ve travma sonrası stres bozukluğu gibi yıkıcı psikolojik etkiler yaşarlar.
Fail için soruşturulması gereken suç tipleri şunlardır: Cinsel taciz, tehdit, şantaj, özel hayatın gizliliğini ihlal. Yaralama ve insan öldürme fiili de söz konusu olabilir.
6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun gereği mağdur koruma altına alınabilir.
Sonuç olarak, “Zorla güzellik olmaz” atasözümüzde belirtildiği gibi, iletişimin çok yönlü olduğu ve gönüllü olduğu aklımda kaldı. Zaruret, zorunlu, mutlak tarzlı düşüncenin saplantı olduğunda insan ilişkisini bozduğu anda hukuki durum oluşacağı dikkate alınabilir. Bu durumlar hoşgörülü olarak değerlendirildiğinde suç için yatkınlık suçun gerçekleşmesine zemin hazırlar. Ne dersiniz?
Saygı ve sevgi ile…