Farkındalığın, duygunun, algının ve bilginin merkezi olan bilinç, bi’linç edilmeden, sahnesini belirlemeye çalıştı.
- Aksiyonun olmadığı diyaloglu sahne mi?
- Aksiyonun olduğu diyaloglu sahne mi?
Yoksa
- Diyalogsuz aksiyonlu sahne mi olacağına karar vermek durumundaydı.
Bilinç çekim sahnesinde dekor ve kamera açılarının değişkenliğini tamamlayan; ruhun penceresi, 5 yollu “assolist” algı;
- Tat
- Dokunma
- İşitme
- Koku
- Görme
“biz de varız” eklentili 3 yollu “solist altı” algı olan
- Denge
- Hareket
- Kas ve eklem duyusu
birlikteliğiyle haşhaş (hayhay, ne demek efendim) kozasından süt komutunda akıtılıverdiler.
Yine bilinç kendi başına bir bütünlük taşıyan sahne veya çekim dizini olan sekanslarını da içe bakış yoluyla oluşturdu. İçten geldiği gibi ve aniden gelişen rol oynamalıtulûat davranışlı as ve alt solistlerin bilinç sahnesine alınması, seçilmesi, düzenlenmesi ve yorumlanması konuya bağlı, fakat metine bağlı olmadan gerçekleştirildi. Oyun sahnedeydi, peki ya seyirci neredeydi? Her yerdeydi…
İlk çekim egzersizinde sahne aksiyonsuzdu, diyaloglar ise tek bir kamera ile kesintisiz olarak kaydedildi. Her çekimin bir “çevrim” olduğu bilinç sahnesinde filmin uzunluğu algı kamerasının durdurulmadan pozlandığı süreyle sınırlıydı. Kısa metrajlı algı, bilinç sahnesinde gösterebileceği aksiyonsuz performansı hangi aktör ve aktrislerle yükseltebileceğini hesapladı. Diyalog ailesinin sıra ve cilt No belirleyici tece numaraları algı kimlik dairesinde belirlendi. Seyirci az ama özdü.
Vurdulu kırdılı, aksiyon yüklemeli bilinç sahnesinde ise algı hem sahne heyecanına adapte olmaya çalışıp hem de çekimin kesilmeyen bir akıcılıkta olmasını isteyerek “kucağındaki mısır poşetini çatırdatanı çatırdatmak mübahtır” cesaretiyle kendi bütünlüğü içinde sahnelenmeyi hedefledi. Aksiyon dozunun artması için birlikten güç doğar miadsız felsefesiyle, beş yollu assolist, üç yollu alt solisti de yanına almak istedi. İşitme algısının “ayıptır yahu” uyarısına aldırılmadan, olmazsa olmaz “sıfat belli edici” diyalogları da bilinç sahnesinde yerini aldı. Seyirci çok ama kültürsüzdü.
Retük uyarılı parçalara ayrılmış beş artı üç yollu algı solistler, bi’linç edilmeden diyalogsuz aksiyonlu linçten kurtulmuş bilinç sahnesinde diğer çekim parçaları ile bölümler halinde birleştirilerek ve değişik yerlerden tekrarlanarak ama bütün bozulmadan yerlerini aldılar. Huylu huyundan vazgeçmez görgülü algı, bilinç sahnesinin dekorunu, kamera açısını, kamera objektifini ve kamera yerini değiştirerek, ki hareketleri de değiştirmiş oldu, yeni bir çekim yapmak istedi. Seyirci çoktu ama artık dijitaldi…
Bilinç algı kurgulamasını açılma-kararma ya da zincirleme geçme ile kaç sekansta tamamlayacaktı? As ve alt solist algı tek sekanslı tek çekim ya da birden fazla çekimle bir dış dekordan bir iç dekora girmeli pozisyonlarla sahnede devamlılığını sağlayabilecek miydi? Birden fazlalı bilinç sahnesi sekansları algı solistlerinin kurgusunu izlenebilir film tadında kaliteli gerçekleştirmeliydi.
Sekiz yollu algı solistlerinin boy gösterdiği bilinç sahnesinde, sololu, korolu, orkestralı librettolar, arya bahçesinde uvertürler perdeyi kapattırmadan, alkış tufanı içinde “izlenebilir devamlılığı” sağladılar (mı?).
Not: Algı halk dilinde:
- Haşhaş kozasını çizip akan sütü almaya yarayan araç.
- Haşhaştan bu yolla alınan süt, afyon sütü