Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan ve Şubat 2009 ayında yayımlanan bir araştırmaya göre (Einstein M.H., Leanza, S., Chiu, L.G., et al. Genetic variants in TAP are associated with high-grade cervical neoplasia. Clinical Cancer Research, 15: 1019-1023, 2009); “Transporter Associated with Antigen Processing (TAP)” genindeki bazı varyantların ileri düzeyli (“high-grade”, yüksek düzeyli, yüksek gradeli) servikal (rahim ağzı) kanserleri ile yakın ilişkide olduğu ortaya konmuştur.
Bilindiği gibi, TAP geni “major histocompatibility complex (MHC-I)” proteinlerinin düzenlenmesinde görev almaktadır. Bu TAP molekülleri hücredeki zarlar arasında oligopeptid ve daha büyük proteinler gibi farklı maddelerin taşınmasını sağlamaktadır. Eğer TAP1 düzeyleri “Human Papilloma Virus (HPV)” enfeksiyonu ile normalin altına düşürülecek olursa, Sınıf I MHC hücre yüzey ekspresyonunun düşmesi sonucu, immün tanıma ve dolayısıyla HPV enfeksiyonu ile savaş olmayacaktır. Fakat MHC ekspresyonundaki heterojenite ile HPV enfeksiyonunun temizlenmesi arasında bireysel farklılıklar da bulunmaktadır. TAP genindeki genetik polimorfizm protein yapısını ve HPV enfeksiyonunun temizlenme yeteneğini muhtemelen etkileyen en önemli faktörlerden birisidir.
Yukarıda sözü edilen araştırma ile gelinen noktada şu sonuca ulaşılmıştır: Onkojenik HPV tarafından MHC-1 down-regülasyonuna ek olarak servikal kanser patogenezi daha da kolaylaştırılmaktadır. Eğer TAP polimorfizmi (TAP1, TAP2) araştırılacak olursa “high-grade CIN” (“intraepithelial neoplasia” II ya da III) ve servikal kanser gelişimi konusunda oluşabilecek kuşkular ortadan kalkmış olacaktır. Yani serviks kanseri kuşkusu olan ya da HPV enfeksiyonuna yakalanmış olan kadınlarda TAP geni analizinin yapılması, kanser gelişiminin ne olabileceğinin kesin olarak ortaya konması bakımından çok yararlı olacaktır.
Yukarıda söylenenlere eklenebilecek bir başka husus da serviks kanserlerinin tanısında “pap smear” yönteminden ziyade DNA testinin daha güvenilir olduğu hususudur (TopNews.in, 04.03.2009). TAP geni ve serviksten alınacak “smear” vasıtasıyla elde edilecek DNA analizi hastalığın tanısı ve gelişimi hakkında hem hekime hem de hastaya kesin yol gösterici olacaktır.
Yeni bir konuda buluşuncaya kadar esen kalın, sağlıklı kalın.