Siyasal parti halkın desteğini alarak devlet yönetimini ele geçirmeye veya sürdürmeye çalışan, devamlı üyeleri olan siyasi topluluk olarak bilinir. Parti takım çalışma prensiplerine göre çalışmakta. Liyakat esas alınmaktadır. Bazen bunun değerlendirilmesi sorun olmaktadır. Bu durumda siyaset toplumda gruplaşma ve kutuplaşma ile toplumu yönetirken sınır koyması gerekir. Aksi takdirde kaos çıkar. Sorunlar güncel olarak çözülmediğinden kriz gözlenir. Bu nedenle politikacılar genel kural koyar. Bu yetkiyi kullanmaya yasa çıkarma diyoruz. Bu kurallara uymayanlara Türk Milleti adına yaptırım uygulanır. Belirttiğim yasayı Meclis yapar. Bu hak devredilemez. Egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir. Millet adına Meclis yasayı çıkarır. Bu yasanın yürürlükte olmasını idare sağlar. Seçim ile tercih yapıldığından millet adına karar verilir. Bu gerekçeyle mutlaka seçim yapılır. Seçim dinamiklerin güncel ve güçlü olmasını sağlar. Hak temellidir. Liyakat esaslıdır. Açık olup kural tabanlıdır.
Bu yasanın yürürlükte olmasını, devamını idare sağlar. Yani hükmün egemen olmasını ve ortamda kalmasını idareciler sağlar. Bununla birlikte sürdürülebilir atmosferi engelleyen rekabet açığa çıkar. Hamili yakınımdır görüşü gizliden gizliye uygulanabilir. Yolsuzluk toplumun kurallara uymama duygusunu yaratacağından yoksulluk yaygınlaşır. Bunlarla mücadeleyi politikacılar yapamaz. Bağımsız, tarafsız bir kuruma ihtiyaç duyulur. Bu erkin adı yargılamadır. Yargılama siyaset üstüdür. Millet adına hukuki değerlendirme yapılır. Hukuki değerlendirme ölçülü, orantılı ve elverişli araçlarla yapılır. Bilimsel açıdan güzel iyi, faydalı ve doğru ve tutarlı olmaktır. Bu açıdan bilginin inanılır olması gerekir. Bilim değer üretirken anlamlandırır, kavram formasyonu ile içerik kazandırır. Elverişli araç hukuki metinlerdir. Bilimsel olarak geçerli ve güvenilirdir. Ölçülülük evrensel olup, denetime tabidir. Mahkemeler umuma açık yerlerdir. Burada gizlilik nadiren uygulanır. Açık yerde olanın denetimi için medya, basın gözetim yapar. Medya gözlem sonuçlarını kamu adına duyurur. Sosyal açıdan konu değerlendirilir. Olgu bazlıdır. Hak kaybı önlenir. İnsan hakları insan onuruna uygun olup evrenseldir. Bu açıdan verilerin geçerli, güvenilir ve tutarlığı bilimsel açıdan değerlendirilir. Bunlar yeni olup deterministik içeriklidir. Yorum farkları politik, çok yönlü değerlendirilir. Artık yaşayan uygulamalar yeni yasa çıkarmaya elverişlidir. Bu sistemin dengeleri oluşmuş olup ihtiyaç temellidir. Beklentileri karşılar. İnsanlar toplumun bireyi olmaktan onur duymaktadır. Kişi hak ve hürriyetleri kişisel verileri korunarak sürdürülebilir niteliktedir.
Sonuç yerine yazılabilecek olan sistemin oluşturulması dinamik, aktif ve doğaldır. Erklerin bağımsızlığına müdahale edilemez. Kişi hangi görüşte olursa olsun haklarına sahiptir. Bunlar bilimseldir. Evrensel hukuk kuralları milli değer olduğu yasama ve yürütme ile sürdürülebilir niteliktedir. Çevre ile uyumludur. İstenmeyen ve beklenmeyen durumlar nadir olup; hukuki değerlendirmeye tabidir. Süreç gözleme tabi olduğundan bu konuda fikir yürütmeye elverişlidir. Yeni yazılar yazmaya ve üretmeye hazır olmuşuzdur. Ne dersiniz?
Saygı ve sevgi ile…
2 yorum
Sayın hocam sizin yazdıklarınız, hukuk kitaplarında yazılan temel kural ve bilgiler. Günümüz Türkiye’sinde, maalesef yargı bağımsızlığından bahsedemiyoruz.
Sayın hocama;
Çok teşekkür ederim. Fikirde işbirliği becerimizin, konsensus oluşturma etkinliğimizin artması gerektiğini düşünüyorum.