“Moxi” yapay zekalı, kendi kendini eğitebilen bir hastane çalışanı. Temiz nevresimlerle yatakları değiştirmek, hastane odalarını temizlemek, hastane eczanesinden ve depolardan ilaç ve malzeme getirip yerine yerleştirmek, kanları laboratuvara götürmek onun için çok kolay. Gördüğünü unutmuyor. Çok hızlı öğreniyor.
Tansiyon ölçme, kan alma vb. girişimsel işlemleri görünce internet üzerinden öğrenerek kendi kendini eğitebiliyor. Böylelikle, daha az sağlık personeli ile daha çok iş yapılmasına imkan sağlıyor.
7 gün 24 saat çalışıyor, mesai kavramını bilmiyor, komutları anlıyor. Sadece aralarda bakımı yapılıyor. Yılda en fazla 48-56 saat arası görev dışı kalıyor. Yıllık izin, nöbet ertesi gibi kavramları bilmiyor. Hastalık izni, emeklilik, sağlık sigortasını da istemiyor. Görev aldığı servislerde ne çalışanlar, ne de hasta ile asla çatışmaya girmiyor.
Nazik, kibar, anlayışlı olmak ve asla küsmemek üzerine programlanmış. Hal, hatır soruyor. Bir kez gördüğü hastayı hiç unutmuyor. Onun hakkında öğrendiği beslenme, yaşam biçimi gibi alışkanlıklarına çok saygılı.
Çevresiyle her şartta iyi geçiniyor. Tükenmişlik sendromunun ne olduğu bilmiyor ama asla da tükenmiyor. İnsanları korumak üzerine üretilmiş. Ahlak ve meslek etiğine göre çalışıyor. “Bana ne” ne demek bilmiyor. “Görev saatim bitti. Benim görev alanım değil” gibi cümleleri asla söylemiyor. Yemek, çay, kahve, sigara molası da vermiyor.
Servisi temizliyor, dezenfekte ediyor. Hastaları radyoloji, ameliyathaneye taşıyabiliyor. Çalıştığı klinik servislerde temizlik elemanı, hasta bakıcı, hemşire sayısını azaltıyor. Böylelikle servis çalışanları tamamen hastalara odaklanabiliyorlar. Tabii ki iş imkanı azalan diğer sağlık personelleri, çalışmak için farklı iş sahaları keşfetmek zorundalar.
Şimdiden ilgili hukuksal değişiklikler yapılarak bu humanoid özellikle pandemi sürecinde çalışma hayatına katıldı bile birçok ülkede. Çağın ihtiyaçlarına göre ekonomi ve hukuk sürekli gelişiyor.
Diligent Robotics yönetim kurulu üyesi Rohit Sharma, “Makine öğrenmesi kodlayan ekibimiz, sosyal zeka ve insan güdümlü öğrenme yeteneklerini birleştiriyor,” diyor.
Benzersiz yapay zekalı ve makine öğrenmesi odaklı bu humanoid robota özgü yenilikler acaba insan çalıştırmaktan daha mı ucuz?
Cevap: Dünyada bu tip üretim yapan şirketlerin henüz yaklaşık 3000 civarı çalışanı var . Daha çok evden iş yapan yazılım mühendisleri, operasyon, iş geliştirme uzmanları ve satıcıları bunlar. Bu sektörde çok fazla çalışana ihtiyaç yok. Az çalışan mantığıyla ilerliyorlar. Maliyetleri çok düşük, çok uygun fiyatlara çok uzun yıllar görev alabilecek ve 7/24 çalışabilecek öğrenen humanoidler üretebiliyorlar.