Türk Alman Jinekoloji Eğitim Vakfı (TAJEV)’nın geçen yılki son aktivitesi Bingöl ilimizde gerçekleşen “Sosyal Sorumluluk Projesi” oldu. “Medimagazin” sayfaları içinde de geniş şekilde yer alan bu aktivite camiamızda bir ilk olarak gerçekleşti ve gerek meslektaşlarımız gerek Sağlık Bakanlığımız, gerekse de Bingöllü yurttaşlarımız ve yerel yöneticiler tarafından takdirle karşılandı. Diğer dernek ve vakışara da örnek teşkil edebilmesi açısından projeyi sizlere anlatmak istiyorum:
Bu projeyi Bingöl’den başlatmamızın birkaç nedeni vardı: Bingöl ilimiz gerek anne gerekse de bebek ölüm hızları açısından ülkemizdeki en yüksek oranlardan birine sahip. Bir başka gerçek ise terör olayları nedeniyle Bingöl’deki hekim kadrosunun yetersiz oluşu ve bu nedenle bu ilimizde hemen hemen hiçbir bilimsel aktivitenin düzenlenememesidir. Sivil toplum kuruluşlarının amaçlarından biri de, içinde barındığı toplumun ortak amaçlarına hizmet etmektir. Bu amaçla, TAJEV üyesi 10 hocamızla birlikte yola çıkarak, Bingöl ilimize ulaştık. Öncesinde ilgili arkadaşlarımız defalarca Bingöl’e giderek, ihtiyaçları saptadılar ve projenin alt yapısını oluşturdular. Bu kapsamda başta Sayın Bingöl Valimiz olmak üzere tüm yöneticilerin ve Sağlık Bakanlığı Ana-Çocuk Sağlığı ve Kanserle Savaş Daire Başkanlarının çok ciddi yardımlarını ve desteklerini aldık. İki tam gün süresince gerçekleşen projede üç önemli çalışmayı gerçekleştirdik.
Bingöl ili ve civar il ve ilçelerdeki jinekolog doktor, pratisyen hekim, hemşire ve ebelere pratikte çok yararlanabilecekleri “gebelik takibi, NST değerlendirmesi, doğum sonu kanamaların kontrolü, meme ve serviks kanseri tarama testleri” gibi konularda güncel gelişmeleri aktardık ve eğitim verdik. Doğumların çoğunlukla ebeler tarafından gerçekleştirildiği bölgemizde ebelerin acil durumlarda yapmaları gereken müdahaleleri anlattık ve onların sorularını cevapladık. İnteraktif tartışmalarımız iki gün boyunca devam etti.
Bingöl ili ve civar il ve ilçelerdeki haftalar önce tüm billboard ve yerel gazetelerde duyurusunu yaptığımız “Halk Toplantımıza” yerel yönetimin de desteğiyle çok sayıda yurttaşımızın katılmasını sağladık. Özellikle kadınlarımızın büyük ilgi gösterdiği bu oturumlarda yukarıda bahsettiğim güncel konularda hocalarımız dinleyicileri aydınlattı ve sorularına cevap verdi. Yoğun katılım ve kadınlarımızın bilinçli soruları bizleri sevindirdi.
Aktivitemizin son gününde Bingöl Doğum ve Kadın Hastalıkları Hastanesini ziyaret ettik. Hocalarımız gün boyu 100’den fazla hastayı muayene etti ve ultrasonografilerini yaptı. Bu hastalarımızdan aldığımız “pap Smear”leri Ankara’ya götürüp patolog hocalarımıza incelettik. Aynı gün Bingöl Doğumevinin ihtiyacı olan dijital bir NST cihazını hastanemize hediye ettik. Günün sonunda Bingöl civarındaki muhteşem doğal güzellikler ve Yüzen Adalar’ı ziyaret ettik.
Başka bölgelerimizde de devam ettireceğimiz bu sosyal sorumluluk projemize “Herşey Benim İçin” adını verdik. Bu projeyle hem meslektaşlarımız ve vatandaşlarımızın ayaklarına giderek bir hizmet götürmek, onlara yalnız olmadıklarını göstermenin zevkini ve onurunu yaşadık, hem de bölgede kısıtlı olanaklarla çalışan genç meslektaşlarımızın ve ebelerimizin özgüvenlerinin artmasına katkıda bulunduk.