Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) ile kardeş üniversite olan Taiwan’nın büyük ve köklü üniversitesi, Taipei Tıp Üniversitesi (TMU)’ nun 50. kuruluş yıl dönümünü, 1 Haziran 2010 günü, görkemli bir törenle kutladı.
Burada düzenlen “Küreselleşen dünyada üniversite eğitimi ve sağlık araştırmalarında yeni görüşler; uluslararası deneyim” konulu uluslararası konferans (31 Mayıs 2010) ve 50. yıl kutlama törenlerine (1 Haziran 2010), TMU’nun Rektörü Prof. Dr. Wen-Ta CHIU’nun davetlisi olarak katıldım. Ayrıca konferansta Antakya-Hatay ile Mustafa Kemal Üniversitesini de tanıtan bir sunum yaptım.
Yaklaşık 3 yıl önce, DEİK’in davetlisi olarak, Taiwan’a giden Türk heyeti ile başkent Taipei’de TMU ile MKÜ arasında “kardeş üniversite” antlaşması yapmıştık. Burada sıcak bir biçimde karşılandık, TMU’nin Tıp Fakültesini, eğitim birimlerini, üç hastanesini gezip, özellikle yeni yapılan görkemli hastanedeki laboratuvarları ve bilgi işlem birimlerindeki yeni teknolojileri yerinde görerek incelemelerde bulundum. MKÜ’nin yeni açmış olduğumuz Araştırma ve Uygulama Hastanesi ile karşılaştırdım. Yeni hastanemiz, hekimlerimiz ve ileri teknolojimizle, aynı kulvarda koştuğumuzu söyleyebilirim.
İzlenimlerim başlıca şöyle:
I. Uluslararası konferans: TMU’nun merkez binasında yapılan ve üç bölümden oluşan uluslararası konferansta başlıca konular şunlardı:
Değişen küresel koşullarda üniversite eğitimi
“Küreselleşmede sağlık alanındaki gelişmeler ve üniversitelerin rolü”,
“Küreselleşmenin tıp eğitimine etkileri”,
“Halk sağlığı için sistem önerisi ve bilgi işleme dayalı model”,
“Küreselleşen dünyada, gelişmek olan ülkelerin üniversite eğitiminin kalkınmaya etkisi”,
“Kırgızistan’ın kaliteli sağlık eğitim gereksinimi.”
Küreselleşen sağlık ve eğitim
“Atom bombası ve yol açtığı yıkımlar”,
“21. yy’da hemşirelik eğitimi; Küresel bakış açısı gereksinimi”,
“Küreselleşen sağlık; uzmanlıktaki çok değerli gelenekler ve Tayvan Tıp Üniversitesi (TMU)”,
“Sağlıklı Çocuklar Projesi, Çocukluk obezitesi ile savaş bir Taylandlı önceliğidir.”
Sağlık araştırmaları, karar alma ve yenilikçi uygulamalar
“Araştırma, klinik ve halk sağlığında karar alma”,
“Dünya Sağlık Örgütü Tütün Kontrol Konvansiyonu; APACT için Zorluklar ve Fırsatlar”,
“Gelişmekte olan ülkelerde sağlık yönetiminin toplam kalite yönetimi ile düzeltilmesi”.
Sağlık araştırmaları ve küresel çevre sorunları
“Medikal diploması ve çevrenin korunması”,
“Değerlere Yatırım Yapmak-Tayvan’daki Yeniliklerin Sürdürülebilirliği”,
“Çevre ve Halk Sağlığına: Aral Denizi’nin kurumasının bölgedeki insanlar üzerinde oluşturduğu sağlık sorunları”,
“Ekolojik tıbbın yararları; tıp ekolojik yıkımları nasıl azaltır?”
2. 50. Yıl Kutlama Töreni
Taiwan Tıp Fakültesinin 50. kuruluş yıl dönümü töreni, görkemli bir biçimde, 1 Haziran 2010 Salı günü sabah oturumunda TMU’nun 2 bin 500 kişilik kapalı spor salonunda, dünyanın her yerinden gelen davetlilerin, üniversite yöneticileri ve öğretim üyelerinin katılımı ile yapıldı.
Törende Taiwan Cumhurbaşkanı Ying-Jeou MA, Başbakan, Eğitim Bakanı vb TMU Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Tsu-Der Lee, TMU Rektörü Prof. Dr. Wen-Ta CHTU, hoş geldin konuşması yaptı,
TMU’nun tarihi ve gelişimi film ve videolar ile anlatıldı,
Soprano Wen-Hsiu CHTEN ve TMU Korosu görkemli bir sunum yaptı.
TMU öğrencilerinin müzik eşliğinde görkemli gösterileri oldu.
3. Onursal doktora töreni
Ayrıca TMU’ye, hastanelerine ve topluma önemli katkıda bulunmuş olan Dr. KK WU, Dr. C-C Juan, Dr. J Wu, Dr. J-C Lin’e törenle onursal doktora belgesi verildi.
4. Tıp fakültesi ve hastanelerde yenilikler
1 Haziran 2010 Salı günü öğleden sonra, konferansın uluslararası katılımcılarına, TMÜ’nun üç Hastanesi gezdirildi.
Özellikle 2008 yılında açılan yeni hastane binası, klinikleri, eğitim birimleri ve donanımı ile gerçekten çok etkileyici.
TMU 1 Haziran 1960 yılında kurulmuş. Güncel oarak 5 kollejden oluşmuştur: Tıp, oral tıp-diş hekimliği, farmakoloji, hemşirelik ile halk sağlığı ve beslenme.
TMU toplam 6 bin öğrencisi, 30 bin mezunu ve üç eğitim hastanesi ile dünyanın önde gelen tıp eğitim merkezlerinden biri olmak için çalışmaktadır.
Eğitimde dünyadaki en üst düzeyde sonuç almak amaçlanmıştır.
Eğitimde klasik dersler küçük sınıflarda yapıldığı gibi, öğrenci merkezli eğitim için de çok sayıda küçük derslikler oluşturulmuştur.
Tıp eğitimi, küresel görüşlerin ve yeni teknolojilerin ışığında, meslek eğitimi-humanizma-sosyal yarar amaçlı olarak hedeflenmiştir. Çok sayıda öğrenci topluluğu bulunmaktadır.
TMU kalite (ISO9001), çevre (14001), sera etkisi (14064-1), bilgi güvenliği (27001), iş güvenliği (OHSAS18001) alanlarında uluslararası belgeleri almıştır.
TMU bilimsel araştırmalara önem vermekte ve araştırma konuları 21 ana başlık altında toplamaktadır;
Beyin incinmesi, rejeneratif tıp, kanser, reproduktif tıp, biyomedikal, diş bankası vb.
TMU uluslararası ilişkilere önem vermektedir. Çok sayıda kardeş üniversite antlaşması yapmıştır. Öğretim üyesi ve öğrenci mobilitesi yüksektir.
TMU’nun ilk hastanesi 1976 yılında açılmıştır.
İkinci hastane (Wam Fang Hastanesi) 1996’da, yeni hastane (Shuang Ho Hastanesi) ise 2008 yılında açılmıştır. Bu hastane yapısı ve donanımı ile olağanüstü ileri düzeydedir.
2010 yılında Kanser Hastanesi için çalışma başlamıştır.
TMU’nun her üç hastanesi de Joint Commission International (JCI), Corporate Social Resposibility (CSR) belgesi almıştır.
50. kuruluş yılını kutlayan TMU, ilkesel olarak; “her zaman öğrencilerine; başkalarına ve kendisine karşı öncelikle dürüst ve etik davranmayı” öğretmeyi hedeflemiştir.
5. Sonuç
Yaklaşık 3 yıl aradan sonra, 31 Mayıs 2010 Pazartesi ve 1 Haziran 2010 Salı tarihlerinde ikinci kez görme fırsatı bulduğumuz TMU, bu süre içinde, özelikle 2008 yılında açmış oldukları üçüncü hastane ile büyük aşama gerçekleştirmiştir. Tıp eğitim düzeyi, eğitim öğretim olanakları ileri düzeydedir.
Avrupa Üniversite Reformu çerçevesinde gündemde olan tüm konular burada da gündemdedir. Dijital teknolojik devrim alanında ise çok ileride oldukları görülmektedir.
Hastane teknolojileri alanında tüm yeni araç-gereçler ve yöntemler uygulanmaktadır.
Laparoskopik cerrahi ve minimal cerrahi yöntemleri geniş olarak uygulanmaktadır.
Robotik cerrahi henüz yenidir.
Hastanede tüm yeni araştırma ve eğitim birimleri eksiksizdir.
“Geleceğin üniversitesi” tanımı içinde yer alabilecek altyapı çalışmaları yapılmıştır.
Bir adada yaratılan bu uygarlık, 23 milyon nüfuslu Taiwan Halkının, özellikle sağlık alanında ortaya koyduğu bu başarı, çalışkanlığın ve azmin zaferidir.
Hatay Antakya’da MKÜ’nün, 2009 yılında açmış olduğu, 350 yatak ve 11 ameliyathanesi ile yeni hastanesi teknolojik olarak ve üst düzeyde eğitimli doktorları ile buradaki yeni hastaneden geri değildir. Bununla birlikte yapılması gerekli pek çok işimiz ve eksiklerimiz vardır. Özellikle, üniversitelerin finans kaynaklarınca Taiwan’daki gibi destekler önemli bir etkendir.
Dünyadaki eğitim ve bilim alanındaki bu yarışta var olmak için, daha çok çalışmak, dünyadaki dijital devrim ve eğitim alanındaki gelişmeleri daha çok izlemek ve olabildiğince bu gelişmelerin içinde olmak gerekmektedir.