Herkesin çıkarılmak istenen tam gün yasasını konuştuğu bir sırada başka bir konudan bahsetmek okunmamayı getirecekti. Ben de “Tam gün üzerine söylemler” yazmaya çalışacağım.
Bir resmi hastane dışında çalışma öteden beri hep eleştirilmiştir. Bunun nedenleri arasında; (1) özel-resmi çalışma ilişkisini kötü kullanım, (2) resmi hastanedeki görevleri –hastaya ve eğitime katkı- aksatma sayılmıştır. Ancak bu görevlerini aksatmayan büyük bir hekim çoğunluğunun ne kadar çok çalıştığı hep gözardı edilmiştir. Devlet hastanelerinde daha da geç başlayan özel çalışma izni, gecenin geç saatlerine dek –özellikle cerrahi dallarda- devam edebilmektedir. Günde 14-16 saat çalışılarak kazanılan para hep birilerinin gözüne batmıştır ve yukarıdaki nedenleri öne sürerek yasa çıkarılmaya çalışılmaktadır.
Bir yandan özel hastaneleri destekleyen, onlara resmi hastalara bile istedikleri gibi bakma serbestisini getiren –özel girişimci- iktidar, bireysel özel çalışmaya neden karşı geliyor acaba? Neden sadece sağlık hizmetlerinde ve hekimler için bir sosyalist yasa çıkarmaya çalışıyor?
Bunun yanıtını sizlere bırakıp hastaların “Hekim seçme özgürlüğü”ne gelmek istiyorum. Hastalar –eğer varsa- bu özgürlüklerini sonuna kadar kullanabilirler mi? Evet ise bunun yöntemi nedir? Biraz bunun üzerinde duracak olursak:
1-”Hekim seçme özgürlüğü”ne yanıt veren hekimler, tam gün çalışan ve performans sistemi ile poliklinik hastalarına bakan hekimler midir? Yoksa özel kurumlarda bu isteğe yanıt veren hekimler midir?
2-Mevcut resmi hastaneler bu kapasiteyi kaldırabilecekler mi? Yani muayenehanelerini kapatıp tam gün resmi hastanelerde çalışacak hekimleri görmek-seçmek isteyen hastaların resmi kurumlarda yatırılması, tedavi edilmesi, ameliyat edilmesine yanıt verebilecekler mi?
Ayrıca resmi kurumlar daha girişimci, daha fazla çalışan bir hekim grubunu tam gün çalışmadığı için kaybetmekten çekinmiyecek midir? Ülkemizde 40 bine yakın tam gün çalışmayan hekim olduğu söylenmektedir. Bunların bir kısmını kaybetmek –hekim açığından söz edilen, bu nedenle yabancı hekim getirilmek istenen bir dönemde- ne kadar haklıdır?
Henüz yasa taslağı ortada yok. Ancak verilen demeçlerden sadece performans sisteminin uygulanacağı, özel hasta bakma-ameliyat etme seçeneğinin olmayacağı ve her hekimin sözleşmeli çalışacağı, belli bir sınırın ötesinde maaş alamayacağı, özlük haklarının ciddi şekilde kısıtlanacağı bir tam gün çalışma sisteminin getirileceği söyelnmektedir. Böyle bir uygulamanın verimliliği düşüreceği, dolayısıyla hem hekimleri hem de hastaları daha da mutsuz edecek bir yöntem olacağı kanısındayım.
9
önceki yazı