Teletıp, fiziksel olarak uzak olan hastalara teşhis koymak, bakım sağlamak için güçlü bir yöntemdir. Avusturalya, İskoçya, Amerika’nın eyaletlerinin özellikle kırsallarında son on yıldır aktif bir şekilde kullanılmaktadır.
Günümüzde tele eğitim ve simülasyon kullanma dersleri sağlık ve tıp eğitiminin konvansiyonel ders programına dahil edilmelidir.
Klinik hazırlık ilkelerinin çoğu yüz yüze görüşmelerden teletıp ziyaretlerine taşınsa da, bu teşhis ve bakım sunumu modeli klinik alanda eğitim yapan akademisyenler, öğrenciler ve hastalar için benzersiz zorluklar ve fırsatlar sunar.
Teletıp ziyaretinin öncesi, sırası ve sonrasına sistematik bir yaklaşım geliştirilmesi, klinik alanda eğitici olarak çalışan hocaların öğrencilere uygun bir çerçeve sunmasını sağlar.
Teletıp, günümüzde çoğu tıbbi uzmanlık alanı için yerleşik bir klinik bakım modudur. Klinik sağlık ve tıp eğiticileri bu modaliteyi öğrenenen hocaların artık öğrencilere öğretmek için tıp programında bu tip derslere müfredat programında yer vermeleri gereklidir.
Bununla birlikte, ilgili fakültenin, teletıp yoluyla hastalara teşhis, tedavi verirken öğrencilere en iyi nasıl öğretecekleri konusunda eğitime ihtiyaç vardır.
Öğrencileri eğitimlerini optimize etmek için hekimler, hemşireler, beslenme danışmanlığı verenler teletıp ziyaretlerine etkili bir şekilde öğrencileri dahil etmelidirler.
Tıp ve sağlık alanında eğitim gören öğrencileri klinik becerilerini geliştirmeye teşvik etmek ve eğitmek için teletıpa özgün pratik yöntemlere vardır. Örneğin; Sanal ziyaretlerin doğasını öğretmek. Öğrencilerin hastalarla terapötik bir ittifak geliştirmesini sağlamak için bilgi ve güven vermek.
Bu durum, özellikle klinik rotasyonlarının yapısı sürecinde hastalar ile pandemi nedeniyle artık uzun süreli bire bir ilişkileri olmayabilecek tıp ve sağlık öğrencileri için önemlidir.
Etkili teletıp uygulamalarına ilişkin literatürü ve en iyi uygulama modellerini hocalar gözden geçirmeli ve öğrencilere rehberlik etmelidirler.
Öğrenciler, bir hastanın yüz yüze ziyaret gerektirip gerektirmediğini belirlemek için video veya telefon triyajına katılarak klinik akıl yürütme becerilerini geliştirebilirler.
Teletıp, öğrenicilere klinik soruları yanıtlamak için gerçek zamanlı literatür taraması yapma ve hasta ile meşgul kalırken bir yandan da bakım noktasında elektronik tıbbi kaynakları kullanma fırsatı verir.
Öğrenci hem hasta görür hem de teorik ve pratik eğitimini almış olur. Zira merak ettiği her konuyu da bir yandan online ayarak öğrenebilir.