Yazılacak konu mu kalmadı diyebilirsiniz ama ben televizyon programlarının kalitesizliğine takmış durumdayım. Belki benim gibi düşünenler de vardır dedim.
Hepimiz yorgun bir günün sonunda eve gittiğimizde ilk yaptığımız şey herhalde televizyonu açmaktır. Soyunurken-tekrar giyinirken, ortalığı toparlarken, yemek hazırlarken görüntüyü görmesek de televizyonun sesini duymak isteriz. Yemekten sonra çay içerken görüntüye de bakarız (herkes benim gibi yaşamıyor olabilir, ama büyük çoğunluğun hastane dışındaki zamanlarını evlerinde geçirdiğini düşünüyorum). Amacımız günün yorgunluğunu atmaktır. Bu da kaliteli ve doyurucu filimler izleyerek, kaliteli müzik dinleyerek olur. Şimdi bir moda çıktı, hemen her kanalda birbiri arkasına ya mafya dizileri, ya sözüm ona otantik köy dizileri yer almakta. (Birkaç tane güldürüyü katmazsanız). Küfürler, argo konuşmalar oldukça gülme efektleri ile millet güldürülmeye çalışılmakta. Bu diziler de hep prime time denilen zaman içinde yer almakta. Çoluk çocuk bu saatte herkes de bu kalitesizliklere mahkum edilmekte. Nerdeyse çıplak denebilecek, esas işleri sunuculuk olmayan kişiler de, argo ve aksanlı konuşmaları ile bazı programları sunmakta, bu da hem sunanlar hem de salondaki izleyenler tarafından çok beğenilmekte… Sahi son zamanlarda bir de yöresel konuşma modası çıktı. "Gı, kız, abim" gibi hitaplardan geçilmemekte. Çocukların konuşmaları da dinlediklerine göre şekillenmekte. Bana hiç okullardaki dil eğitiminden bahsetmeyin, o da ayrı bir yara.
Oysa Türkçe aksansız ve doğru konuşulmalı.
Doğru Türkçe’nin öğrenilmesinde televizyonların rolü inkar edilemez. Elbette ki haberleri sunanları kastetmiyorum; fakat onlar içinde de düzgün konuşmayan pek çok. Bu insanlar nasıl seçilir de haber okurlar bilemiyorum. Bir de alttan geçilen yazılar var; hemen daima, "de, da" gibi ekler ayrı olması gereken yerde bitişik, bitişik olması gereken yerde ayrı ve bu da tabii ki anlamı değiştiriyor. Ayrıca bana kalırsa bazı harflerin üstündeki uzatma vb. gibi işaretlerin kaldırılması da iyi olmadı, çünkü gördüğü gibi okuyan kişiler yanlış konuşuyor, duyduğu da aynı olduğu için yanlışlıklar sürüp gidiyor, ortaya bozuk bir Türkçe çıkıyor. Acilen bence Türkçe’nin doğru konuşulması, yazılması ve öğretilmesine el atılmalı.
Müzik programları da hemen yok denecek kadar az. Çalınıp söylenenler harcıalem şeyler. Bu arada TRT4 deki Klasik Türk Müziği (sanat müziği demek istemiyorum, çünkü her türlü müzikte sanat vardır) programları benim favorim ama onlar da çok geç saatlerde oluyor.
Kültürel yönleri ile en iyi ve düzeyli programlar da TRT2 de. Bence siz TRT2 ve TRT4 den şaşmayın.
Radyoda ise FM 91.2 ve 89.5 u tavsiye ederim. FM 91.2 sabah hastaneye gelirken ve akşam eve giderken en iyi Klasik Batı müziğini sunuyor. 89.5’de ise en güzel Klasik Türk Müziği parçaları yer alıyor. Her ikisi de çok dinlendirici.
Hepinize iyi günler dilerim.