Günümüzde tıbbi bakım; hastane içi ve dışı yeni doğandan palyatif bakım hastalarına geniş bir spektrumda tanı / tedavi yaklaşımları ile ileri düzey bilgi ve deneyim gerektiren ve farklı disiplinlerin hasta merkezli sürdürdüğü kritik ve kompleks sağlık hizmetleri bütünüdür.
Sürekli bakım gerektiren, tedavi gören ve tıbbi izlemdeki hastalarda; insan fizyolojisi bilgisine tüm organ ve sistemlerin işlevleri ve homeostazi sürdürmek üzere birbirleriyle etkileşimleri üzerinden kavramsal ve temel ya da ileri düzey uygulamaları ile başvurulur.
Bu anlamda fizyoloji tıbbi bakımın anatomi ile en temel disiplinidir. Normal fizyoloji patolojik değişimlerle, etiyolojisine bağlı akut, subakut kronik ve/veya morbidite, mortalite gibi riskli durumlarla sonuçlanacak bir hastalığa dönüştüğünde tanı, ileri görüntüleme ve girişimlere de yön verici olur.
Normal fizyolojik değerler rutin ölçümler/ norm aralıklarına göre hastalık ilişkili değişmeye başladığında tıbbi bakımda da öncelikli müdahale ve bazı durumlarda agresif / acil takip stratejileri oluşturulur.
Klinik gelişme, bozulma ve kompanzasyonlarda gözlem, ölçüm, invazif monitörizasyon ve donanımlar aracılığıyla fizyolojik verilerin toplanması; klinik karar vermede kolaylaştırıcı, tedaviye verilen yanıtları yansıtıcı, tıbbi bakımın etkinliği ve kalitesini önemli ölçüde arttırıcıdır.
Fizyoloji klinik bilgisinin tıbbi bakım yaklaşımlarında öneminin ve gereğinin tartışmasız olduğu bir diğer yönü, sağlık profesyonellerinin hastalardaki semptom ve patolojik değişim işaretlerini anlamalarında yol gösterici hatta kanıta dayalı veriler sunuyor olmasıdır. Bu açıdan da sağlık profesyonellerinde meslek içi eğitimler ve sürekli eğitim merkezlerinin açacağı programlarla klinik güncellemeler yapılması ve uygulama becerilerinin arttırılması bir gereksinimdir.
Sonuç olarak fizyoloji ve patofizyoloji rutin prosedürlerinden karmaşık yönetim gerektiren hastalara değin tıbbi bakımın önemli bir bileşeni, sağlık eğitimlerinde pre-klinik ders olarak verilse de gerçek çevrede klinik etkin bir araştırma ve bilim alanıdır.
Kaynaklar
Rees,M.H.Relation of physiology to clinical medicine. JAMA. 1929;93(10):739-740. doi:10.1001/jama.1929.02710100001001
Hüzmeli İ., Katayıfçı N.Importance of Physiology Education in Physiotherapy and Rehabilitation, https://doi.org/10.30621/ jbacs.1177412
Healthcare careers in physiology.https://www.physoc.org/careers/healthcare/
Not: Yazı İstanbul Galata Üniversitesi SEM “Fizyoloji ve Fizyopatoloji Rehberliğinde Bakım Teoriği” eğitimi bağlamında oluşturulmuştur.
2 yorum
Sn.Ufuk Hocam sanatsal zekanızın yansıdığı zengin akademik kimliğiniz bir kez daha parlamış 🧿👏
Değerli Hocam,
Yararlı olması dileğimle saygılar.