Tıp fakültesi son sınıf öğrencileri arasında bir anket yapsanız, çoğunun en sevdiği stajın acil servis stajı olduğunu görürsünüz. Bunun nedeni açıktır. Çünkü acil servis kısa süre sonra hekim olacak öğrencilerin hasta ile karşı karşıya kaldığı, hastayı başvuru yakınmasına göre değerlendirip ayrıcı tanısını nasıl yapacağını düşündüğü ve bazı tıbbi girişimleri ilk kez uygulayabildikleri alanlardır.
Acil tıp uzmanlığının tanımında da bu temel özellik yer almaktadır. Acil serviste görev yapan hekimler birbirinden çok farklı yakınmalar ile başvuran hastaların uygun hikâyesini almak, fiziki muayenesini yapmak, ayırıcı tanıları düşünmek, acil tıbbi tedavisini başlatmak ve tespit ettiği bulgular ile gerekli ise tetkik ve konsültasyonları isteyip hastanın bakımını sonlandırmak akışında tıbbi bakım vermektedir. Hekim bu bakımı hızlı bir şekilde yapıp, doğru kararı verme ustalığına sahip olmalıdır. Acil serviste aynı süre içinde her yaş grubundan hastayı, ölümcül yakınmaları veya önemsiz yakınmaları görmek veya acil bir doğuma şahit olurken ölüm ile karşı karşıya kalmak mümkündür. Bu geniş patoloji yelpazesi yanında sosyal çevrenin veya sağlık bakımının getirdiği kısıtlılıkları da yaşamak olağandır. Ayrıca acil tıp diğer uzmanlık alanlarının ilgi alanlarına girmeyen klinik toksikoloji, afet tıbbı, hastane öncesi acil sağlık hizmetleri gibi konularda sağlık hizmetinin sunulması ve araştırmalar yapma özelliğine de sahiptir.
Son yıllarda birçok tıp fakültesinde tıp eğitimi belirgin şekilde değişti. Amfilerde veya dersliklerde anlatılan derslerin bilginin hatırlanmasında en az verimli eğitim yöntemi olduğu gösterildi. Günümüzde artık eğitimin vakaya dayalı öğrenme ile yapılması öngörülmekte. Öğrenciler önceden belirlenen vakalar üzerinde anatomi, fizyoloji, patoloji ve farmakoloji ile eş zamanlı klinik yaklaşımı benimsemeye çalışıyorlar. Hekimliğin, teorik bilgi sahibi olmanın yanı sıra tıbbın, deneyimlerin bir sonraki kuşağa geleneksel olarak aktarıldığı bir meslek olduğunu da unutmamak gerekir. Bilgi, beceri ve davranış değişikliği kazandırmanın en önemli yöntemlerinden birisi olan hasta başında eğitimin en uygun alanlarından birisi de acil servislerdir.
Şimdiye kadar 27 tıp fakültesinin acil tıp anabilim dalında uzmanlık eğitimine başlandı. Acil tıp uzmanı yetiştiren bu alanlardaki öğretim üyelerinin artık tıp eğitimine de daha fazla oranda katılmalarının ve tıp eğitiminin yönlendirilmesinde diğer bölümler kadar söz sahibi olmalarının zamanı geldi. Sokaktaki en genç çocuk olsa da acil tıp uzmanlığı ilgi alanları, pratiğine özgü hastalara yaklaşım özelliği ve sağlık hizmeti içindeki olmazsa olmaz yeri ile kısa süre de olumlu deneyimler kazandı. Semptoma dayalı yaklaşım modeli, hasta bakımındaki bütüncül yaklaşımları ve müfredatta şimdiye kadar yer almayan konulardaki deneyimleri ile tıp eğitiminde acil tıp anabilim dalları etkili olacaktır. Tıp eğitiminde standart bir içeriği, hasta başı ve eğitim laboratuvarındaki pratik uygulamaları, bilimsel ölçme ve değerlendirme yöntemleri ile acil tıp stajının başlatılması uygun olacaktır.