Ulusal Tıp Eğitimi Akreditasyon Kurulu Aralık ayı içinde “Mezuniyet Öncesi Tıp Eğitimi Ulusal Standartları” taslak kitapçığını yayınladı. Bu kitapçıkta, tıp eğitiminde pek çok başlık altında değerlendirmelerin yapılmasına olanak sağlayan bir dizi temel standartların belirlendiği taslak metin yer almakta ve tıp fakültelerinin “olmazsa olmaz”larının altı çizilmektedir.
“Amaç ve Hedefler” bölümünde tıp fakültelerinin eğitim, araştırma, hizmet hedeflerinin tanımlanması istenmekte, özellikle eğitim programlarının amaç ve hedeflerinin özelliklerinin belirtilmesi gerektiği üzerinde durulmaktadır. Daha sonra bu amaç ve hedeflerin duyurulması ve paydaş katılımının sağlanması beklenmektedir. “Amaç ve Hedefler” bölümünde son olarak tıp fakültelerinden özgün eğitim programlarının düzenlenmesi ve uygulanmasında özerk bir yaklaşım önerilmektedir. Yine bu kitapçıkta tıp fakültelerinde eğitim programının ne tür bir program modeliyle verileceğinin mutlaka tanımlanması gerektiği bildirilmiş ve bu programın temel özelliklerinin korunmasının önemi üzerinde durulmuştur. Yine eğitim programının topluma yönelik özellikte olması esas alınmış, aynı zamanda tüm tıp fakültelerinde bilimsel yöntem ilkeleri ve kanıta dayalı tıp ile ilgili konulara yer verilmesinin gerekliliği bildirilmiştir.
Elbette tıp eğitimi gibi zor ve karmaşık bir sürecin sağlıklı entegrasyonu sonucun başarılı olmasını direkt etkileyecektir. Bu nedenle dikey ve yatay entegrasyonun sağlanması ile ilgili koşulların yerine getirilmesi gerekliliğinin altı çizilmiş, böylece aynı uygulama dilimi içinde farklı disiplin ve kavramların entegrasyonu ile önceki ve sonraki uygulama dilimleri arasındaki bilgi ve becerilerin entegrasyonu ön koşulu getirilmiştir. Bu sırada öğrencilerin sahip olması gereken yetkinlikler tanımlanmış, tıp fakülteleri eğitim programlarının tüm aşamalarında davranış, sosyal bilimler, tıpta insan bilimleri, adli tıp, toplumsal ve etik öğeler, genel hekimlik becerileri konularında uygulamaların yer alması gerekliliği üzerinde durulmuştur. Tüm bunlar yapılırken tıp fakültelerinin ulusal çekirdek programına uygunluğunun sağlanması, gözetilmesi ve bu beklentiye cevap verecek bir program oluşturulmasının önemi üzerinde durulmuştur.
Tıp fakülteleri öğrencilerinin eğitim süreci boyunca mezuniyet sonrası eğitim ve çalışma koşullarına hazırlanması beklenmekte, öğrencinin ileride yaşayacağı zorunlu hizmette karşılaşabileceği sorunlarla baş edebilecek bilgi, beceri ve tutuma sahip olması istenmektedir. Tıp fakültelerinin öğrencilerine sürekli mesleksel gelişim ve yaşam boyu öğrenme motivasyonunu kazandırması beklentisi de, üzerinde önemle durulan konulardan biridir.
Tıp eğitiminde “Değerlendirme” başlığı ayrıca ele alınmış, ölçme-değerlendirme yöntemlerinin belirlenmesi, duyurulması, yıllara göre tanımlanması, çoklu ve güncel yöntemlerin kullanılması, geçerlik ve güvenirliğin tespit edilmesi, bu yöntemlerin öğrenmeyi desteklemesi başlıklarında beklentiler sıralanmıştır.
Şubat 2009 tarihinde tıp fakülteleri akreditasyon başvuru sürecinin başlayacağı öngörülmüştür. Daha başarılı tıp fakültesi eğitimi için çok önemli bir adım olarak değerlendirilmesi gereken bu çalışmada emek verenleri kutlamak gerekir.
Sağlıklı ve mutlu bir yıl dileğimle…