Yapay zeka sağlık hizmetlerinde hem birinci hem ikinci hem de üçüncü basamaklarda, dönüşümsel bir güç olmayı vaat ediyor. Uzmanlar, yapay zeka tarafından yönlendirilen yeniliklerin hasta-hekim ilişkisini tamamen değiştirebileceğini ifade ediyorlar. Örnekleri aşağıda sıralanmıştır.
1) Robotik cerrahi
Yapay zeka teknolojisi ile donatılmış robotlar, ameliyat sırasında cerrahı yönlendirmektedir. 2000 yılında Amerika Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) onayıyla kardiyovasküler cerrahide, üroloji, genel cerrahi, kadın doğum, kulak burun boğaz vb. major ve minör cerrahide başarı ile kullanılmaktadır.
2) Sanal hemşire ve sanal hekim yardımcıları
Diligent robotics firması “Moxi”, Sense ise “Molly” yi hemşire yardımcısı olarak piyasaya sürmüştür. Bu sanal hemşire yardımcıları hasta takibi yapabiliyor.
“Saykara firması ise “Kara” isimli yapay zekalı hekim yardımcısı üretmiş. Kara tüm zorluklarının üstesinden gelebiliyor. “Konuşmalı yapay zekanın etkili bir şekilde çalışması geliştirilmiş, 5G ve 6G’ li taşınabilir çipler ile hızlanmıştır.
3) Yeni ilaçların üretilmesi
Hekimlere farmakolog, biyolog, virolog vb. mesleklere uyumlu bir program ile yapay zeka, hastalıklarla savaşmak için sadece bir gün içinde ebola enfektivitesini azaltabilecek iki ilaç bulmuştur.
4) Kanserin belirtilerini erken tespit etmek
Kanserli hücrenin erken tespiti için yapay zeka kullanımı, insanın DNA’sından bilgi elde ederek gerçekleşmektedir. Yapay zeka, insanların genetiklerine dayanarak karşılaşabileceği kanserleri ve hastalıkları tespit etmek için bir vücut taraması gerçekleştirebilmektedir.
5) Sağlık izleme
Yapay zeka teknolojisi ile birinci basamakta aile hekimleri, kendilerine kayıtlı hastaların sağlık durumunu izleme ve veri kaydı ve takibi yapabilmektedirler.
Sonuç
Yapay zekanın gelişimi, kullanımı tüm dünyada ilerlemeye devam etmekte ve yapay zekanın sağlık hizmetindeki faydaları özellikle pandemide artmaktadır. Yakın gelecekte tıbbi cihaz, teşhis, takip alanında yapay zeka kullanımı vazgeçilemez hale gelecektir; aynı elektrik gibi.