Pandemide, herkes güvende olana kadar kimse güvende değil – neden COVID-19’a küresel bir aşılamaya ihtiyacımız var?
“Etkili uluslararası deneysel çalışmalar sayesinde dünyada bazı covid aşıları üretildi. Dünya Sağlık Örgütü, GAVI ve CEPI (Coalition for Epidemic Preparedness Innovation), şu anda aşıların dünyanın dört bir yanındaki insanlara ulaşmasını sağlamak için COVAX girişimine öncülük ediyor.
GAVI (Global Alliance for Vaccines and Immunization) Bill ve Melinda Gates Vakfı tarafından kurulan uluslararası alanda aşı ve bağışıklık için yardım yapan bir sağlık bir yapılanmasıdır.
Covax ise “Dünya Sağlık Örgütü”, “Salgın Hazırlık ve Yenilik Merkezi ( CEPI )”, “Gavi “, Aşı İttifakı ve Birleşmiş Milletler’in çocuk fonu UNICEF’in ortak girişimidir . 2020 Nisan ayında kurulmuştur. 172 ülke bu yapılanmanın üyesidir. Zengin ülkelerin fakir ülkelere bedelsiz aşı sağlamaları için ve dünyadaki aşıların dengeli dağıtımı için kurulmuştur.
Programın arkasındaki fikir, COVAX’ın büyük üreticilerden büyük miktarlarda aşı satın almasıdır. Daha sonra üretim hattından çıktıklarında, her ülkenin nüfuslarının büyüklüğüne göre adil bir pay alacağı şekilde onları küresel olarak dağıtım yapmaktır.
Ancak, COVAX yalnızca 2021’in sonuna kadar düşük gelirli ülkelerdeki en savunmasız durumdaki küresel nüfusun %20’sini kapsamayı amaçlıyor ve bu hedefi karşılayıp karşılayamayacağı henüz belli değil. Bu arada çalışmalar gösteriyor ki sadece kendi nüfuslarımızı aşılamaya odaklanırsak Dünya, yalnızca bu yıl 9,2 trilyon ABD Dolarına varan küresel GSYİH kaybı riskiyle karşı karşıyadır (bu maliyetin yarısı yüksek gelirli ülkeler tarafından üstlenilir).
“Ancak bu sadece bir para meselesi değil. Daha geniş küresel aşılama elde etmek için karmaşık lojistik, altyapı ve ölçeklendirme sorunlarının ele alınması gerekiyor. COVID-19 Araçlarına Erişim (ACT) Hızlandırıcı, süreci hızlandırmak için bir araç sağlamaya odaklanıyor. COVID-19 teşhis ve tedavi ürünlerinin geliştirilmesi, üretimi ve dağıtımı. ACT, ister teknoloji, ister fikri mülkiyet veya üretim hakkında olsun, bilgi paylaşımı gereksinimini tanır ve ele almayı amaçlar.
Ancak, daha fazlasının yapılması gerekiyor. Bilgi paylaşımı, teknoloji transferi ve üretim süreçlerinin güçlendirilmesi, birkaçını saymak gerekirse, Devletlerin ve özel sektörün aktif katılımını gerektirir.
“Bu nedenle dünya liderlerini aşağıdakileri yapmaya çağırıyoruz:
1. Aşılar sağlayarak, bilgi ve uzmanlık paylaşarak ve COVID-19 teşhis ve tedavilerine eşit erişim ve bunların uygulanmasını sağlamak için çalışan COVID-19 Araçlarına Erişim (ACT) Hızlandırıcısına tam fon sağlayarak ülkeler arasında aşılara adil erişimi sağlayın ve aşılayın.
2. Sağlık hizmetlerine erişimin kolay olmayabileceği damgalanmış ve marjinalleştirilmiş topluluklar da dahil olmak üzere, kim olduklarına veya nerede yaşadıklarına bakılmaksızın nüfusun tüm sektörlerinin ulusal dağıtım ve aşı programlarına dahil edilmesini sağlayarak ülkelerde aşılara adil erişimi sağlayın.
3. Ülkeleri finansal, politik ve teknik olarak destekleyerek COVID-19’u engellemenin tek başına bir hedef olmadığını ve bunun yerine insanların sağlığına ve sağlık hizmetlerine erişime daha uzun vadeli iyileştirmeler getirmek için topluluklarla birlikte uygulanan daha geniş bir sağlık stratejisinin önemli bir unsuru olmasını sağlamak .
Dünyanın dört bir yanındaki ülkeler ve kuruluşlar, küresel eşitsizliği ele almak ve geçen yılki etkilerin bir kısmını tersine çevirmek için nesilde bir kez karşılaşılabilecek bir fırsata sahipler.