Sevdiklerimizin istediğimiz, beklentimiz yönünde olmayan davranışı karşısında kırılır ve gönül koyarız. Yalnızlaşarak, geri çekilerek huzursuzluğumuzu azaltmaya, onunla baş etmeye çalışırız. Bu durum aile içinde, iş yerinde olduğunda süreğen durumu idare etmek güçleşir. Bu konuda süreç geliştirmemiz gereğinden dolayı bu yazı yazılmıştır.
Bu suretle onu cezalandırır, sevgimizden mahrum kılarak kin-öfke gibi negatif duyguları artırırız. Küs kalarak karşı tarafı terbiye etmeye çalışmak genellikle yarar sağlamaz. Bu sırada, sadece belli zaman ve yerdeki konu duygu ile anlatılır. Bağırma, hızlı konuşma karşıdaki kişiyi ürkütür ve değersiz hissettirir. Karşılıklı iğrenme durumunu ilerletir. Gerilim, damgalamayı gerektirir. Olumsuz durumun yaygınlaşmasını sağlar. Mecaz, ironi ve metafor konu tanımlamasını farklı zemine yerleştirir. Ayrıştırır, kutuplaştırır. Diğer insan önce değersiz, sonra hayvan, müteakiben eşya gibi düşünce ilerletim sonrası saplantı ve suç işleme-işletme pozisyonu üretilir.
Kişi sıkıntı veren durum sonrası başa çıkma stratejileri geliştirir. Bunlar şunlardır:
Sorunla karşılaşma ve buna uygun akut yanıt: Tehlike geçtiğine dair değerlendirme yapılabilir. Eğer değişim istiyorsak orantılı geri çekildikten sonra konuşmayı, iletişim kurmayı becerebilmek gerekir. Zaten Covid-19 döneminde yeterince yalnızlaştık. Bu yalnızlıklara ara vermek gerekir. Tehlikenin anlamı, sebebi, yeni durumlara uyum, hukuki süreç başlatma, uyarı tepkisini fark etme, değişikliği kabul etme ve unutma olabilir.
Anlamlılık değişimi: İtaat duyma, tehlikeyi büyütmek, genelleştirmek, kurallarda katılaşma, bağlanma, evi terk etme, göç etme, suç işleme gözlenebilir.
Referans etki, ihmal, saptırma, inkar, yer değiştirme, komplo, yer değiştirme, sihirli güç hissi, cansız varlıkların canlanmasına dair hisler bulunabilir.
Duygu durumu: Sıkıntı, öfke patlamaları, donakalma, impuls bozukluğu, agresyon, öç alma, intihara kalkışma, intihar, cinayet gözlenir. Travma anını tekrar yaşama, aşırı uyarılmışlık hali, aşırı irkilme hali izlenebilir.
Amnezi: Dalgınlık sonucu yeni duruma uyum sorunsalı gözlenir.
Kendilik değerinde düşme: Güçsüzlük, suçlama, suçlanma, utanma, kaygı, ağrı, korku artar.
İzolasyon ve depresyon: İnkar, güçsüzlük, kuşatılmış ruh hali gelişebilir.
Somatizasyon: Vücut hastalık belirtilerinin alevlenmesi, uyku sorunları, beslenme sorunları, madde kötü kullanımı, cinsel işlev değişiklikleri gözlenebilir.
Sonuç olarak, travmatik gelişim gereği karşılaştığınız zorluk için sürecinizi hangi yönde geliştirmeyi planlamaktasınız?
Saygı ve sevgi ile…
1 yorum
yazar ile nasıl iletişime geçebilirim. hekim olarak böyle bir sorunum varda. 0 506 167 7535 gibi bir numara bırakablırım buraya whats app dan ıletısım ıcın