Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından 12 Haziran Cuma günü başta "Tam Gün" ve "Kamu Hastaneler Birliği" tasarıları olmak üzere, tıp eğitiminde ve sağlık alanında yaşama geçirilmeye çalışılan olumsuzluklara yönelik düzenlenen forum hekimler ve tüm sağlık çalışanları için çok önemliydi.
Bu forumda ortaya çıkan en önemli konu, hekimlerin hep birlikte bir dayanışma içinde olduğunun görülmesi ve gösterilmesiydi. Tıp öğrencileri, pratisyen hekimler, aile hekimleri, diğer uzman hekimler, öğretim üyeleri forumdaydı. Hepsinin ortak fikri ise sağlıkta yıkıcılığın yaşandığı ve yakın gelecekte çok daha kötü günlerle karşılaşılacağıydı.
Öğrenci temsilcileri, artırılan kontenjan sayılarından öylesine rahatsızdılar ki, konuşmalarındaki gerçekleri dinlerken büyük bir üzüntü yaşandı. Sağlıkta dönüşüm yasaları ile birlikte, öğrencilerimizin birçok üniversitede gerek teknik olanaksızlıklar gerekse şişirilmiş kontenjan sayıları nedeniyle zaten sıkıntılı olan eğitimleri, çok daha kötüleşecektir. Öğretim üyelerini "puan" kazanmaya yöneltecek olan bu sistem, eğitim konusunda büyük aksaklıklara neden olabilecektir. Tüm öğrencilerimiz bir dayanışma içine girmeli, sergilenen olumsuz politikalarla karanlığa bürünecek kendi geleceklerini mutlaka akılcı şekillerde değerlendirip sorunlara TTB ile birlikte karşı çıkmalıdırlar.
Forumda Anadolu’dan gelen bir uzman doktorun feryadı çok anlamlıydı. Çalıştığı devlet hastanesi başhekiminin iflas bildirgesini Sağlık Bakanlığına yazdığını söylüyordu. Bir zamanlar performanstan iyi sayılacak ücretler elde ederlerken artık o günlerin geride kaldığını belirtiyordu. Konuları yakından takip eden hekimler biliyorlar ki, bu gidişle kamu hastanelerinin iflasları birbiri ardınca hızla devam edecektir. Zaten SGK’nın götürü usulü ödeme yapmaya başlaması yoğunlaşan kara bulutların en güzel göstergelerinden birisidir. Ne kadar çalışılırsa çalışılsın, artık bir diğerinin parasını eksiltmeden kazanmak olanaklı olmayacaktır. Ülkemizdeki tüm uzman hekimlerin bunları çok iyi anlaması ve yine birlik içinde davranması gerekmektedir.
Forumda, öğretim üyeleri çok endişeliydi. Tıp fakültelerinin iflas edeceği, öğrenci eğitimlerinde büyük aksamalar yaşanacağı, bilimsel çalışmaların duracağı sorunları ele alındı. Sağlıkta dönüşüm yasalarının çıkması ve sevk zinciri uygulanması ile zaten kötü durumda olan birçok tıp fakültesinin çok daha zor durumlara düşeceği kesindir. Özellikle temel tıp bilimlerinde çalışan öğretim üyeleri başta olmak üzere tüm öğretim üyeleri büyük zararlara uğrayacaklardır. Öğretim üyelerinin yanı sıra hastanede çalışan tüm personel çok kötü şekillerde etkileneceklerdir. Çoğu çalışanın döner sermayeden aldıkları oranlar düşecektir. Sadece döner sermaye gelirleri ile çalışan personel işten çıkarılmak zorunda kalacaktır. Bu şekilde hastane hizmetlerindeki kalite düşecek, kalite düştükçe gelirler azalacak, gelirler azaldıkça kalite daha da düşecek ve bir kısır döngüye girilecektir. Forumda tıp fakültesi öğretim üyelerinin beraberce hareket etmeleri gerektiği vurgulandı. Tüm ülke çapında imza kampanyaları başlatılmasına karar verildi.
Ben buradan tüm hekim arkadaşlarımıza, öğrencilerimize, hastane çalışanlarımıza seslenmek istiyorum. TTB tarafından ve sendikalar tarafından organize edilecek olan tüm demokratik direnişlere hep beraber katılmalıyız. Mesleğimizin onurunu, öğrencilerimizi, hastanelerimizi, geleceğimizi kurtarmak istiyorsak hep birlikte el ele vermeliyiz. Sağlık sektöründe çalışan her fert bu karanlık günlerde birlik olmak zorundadır. Gerek TTB gerekse sağlık sendikaları ile yakın bir iletişimde olmalıyız. Onların verecekleri görevleri yerine getirmeliyiz. Kurulmakta olan uluslararası büyük holding hastanelerinin kölelik dayatmasına karşı sağlıktan gelen gücümüzü ortaya koymalıyız.