Hep olumsuz şeylerden bahsedecek değiliz ya. Bu yazımda bir başarı öyküsünü anlatmak istiyorum. Türk beyin ve sinir cerrahisi topluluğu, yakın zamanda önemli bir başarıya imza attı. 2017 yılında yapılacak Dünya Beyin Cerrahisi Toplantısı’nın İstanbul’da yapılmasını sağladı.
Geçtiğimiz ay içinde Brezilya’nın Recife kentinde yapılan toplantıda, Dünya Nöroşirürji Dernekleri Federasyonu (Wolrd Federation of Neurosurgical Societies)’nun toplantısında 70’ten fazla ülkenin ve 190 delegenin katıldığı oylamada, Türkiye 101 oy alarak ezici bir çoğunlukla diğer beş ülkeyi (İngiltere, İspanya, Çek Cumhuriyeti, Arjantin, Kolombiya) geride bıraktı.
Bu noktaya gelinmesi çok kolay olmamış, yıllar boyu süren kendini geliştirme, yakın çevrede ve dünyada etkin olma uğraşlarının sonucunda elde edilmiştir. Gerçekten ülkemizde “nöroşirürji” veya “nörolojik cerrahi” oldukça iyi bir yerdedir ve bunda eğitim kurumlarımızın önemli bir rolü vardır. Ülkemizdeki beyin cerrahisi standartlarının Batı ülkelerinden farklı olmadığını, yapılan cerrahi girişimlerin kalitesinin yüksek olduğunu ve bilimsel üretiminin de 1990’lı yıllarda tepe yaptığını belirtmek gerekir. Derneğin çıkardığı İngilizce dergi “Turkish Neurosurgery” SCI kapsamına girmiştir. Halen ülkemizde EANS (Avrupa Nöroşirürji Dernekleri Birliği) tarafından eşyetkilendirme (accreditation) alan altı eğitim kliniği bulunmaktadır. Türk Nöroşirürji Derneği bir yeterlik (board) sınavı yapmakta ve ülkemizde nöroşirürji eğitiminin üst düzeyde olması için farklı kollardan büyük bir aktivite göstermektedir. Sağlık Bakanlığının eğitim süresini altı yıldan beş yıla indirmesi, bu kaliteyi olumsuz etkileyen bir karar olmuştur.
Ancak, nöroşirürjinin kalitesi yüksek olsa bile bölgemizde ve dünyada etkin olmak, aynı zamanda tanıtım yapmak ve liderlik yapmakla mümkün olabilirdi. Türk Nöroşirürji Derneği bu konuda büyük bir atılım yapmış ve çok sayıda uluslararası toplantı düzenlemiş, çok sayıda Türk nöroşirürjiyen uluslararası toplulukta konuşmacı olmuş ve etkinliğimizi yurt dışına duyurmuştur. Yakın zamanda ülkemizde gerçekleştirilen uluslararası toplantılardan bazılarına örnek olarak “Karadeniz Nöroşirürji Kongresi”, “Ortadoğu Nöroşirürji Sempozyumu”, “Asya Anadolu Nöroşirürji Sempozyumu” nu verebiliriz. Ülkemizde defalarca tekrarlanan EANS kurslarına ek olarak, önümüzdeki yıl derneğimiz bir uluslararası nöroşirürji kursu düzenlemektedir. Ayrıca, önümüzdeki yıl Asya Nöroşirürji Kongresi İstanbul’da yapılacaktır. Bu başarıda katkısı olan tüm meslektaşlarıma, bu başarılarda çok başarılı bir liderlik yapan Türk Nöroşirürji Derneğine teşekkürü borç biliyorum.
Ancak, bu başarının sürdürülebilir olmasından endişelerim var. Yakın zamandaki yasal düzenlemeler ve eğitim kadrolarındaki büyük kayıplar gelecekten endişe duymamıza neden olmaktadır. TUS sınavlarında nöroşirürji tercihleri gittikçe azalmakta ya da son tercih olmaktadır. Eğitim kurumlarının maddi açıdan tatmin edici olmaması kaliteli akademisyenlerin yetişmesini engellemektedir. Bu yasalar ve yapılan yanlışlıklar sürdürüldüğü takdirde, yakın gelecekte bu zahmetli uzmanlık alanında kaliteli eğitmenler, araştımacılar bulmakta ve bugün elde ettiğimiz başarının sürdürülmesinde ciddi bir gerileme olacaktır. Umarım bu düşüncemde yanılırım.