* Tüm eğitim uygulamalarımızda;
Atatürk’ün felsefesini evrensel anlamda kavrayan; evrensel, bilimsel ve bağımsız düşünen; demokratik, lâik, sosyal hukuk devleti ilkelerini benimseyen; vizyonunu evrensel, misyonunu ulusal boyutlarda netleştiren; farklılıkların birlikteliğini üretime dönüştüren; yeteneklerini diğer bireylerin yetenekleriyle sentezleyip toplumu kucaklayan; çağdaş, bilimsel sürecin ihtiyaçlarına katkıda bulunacak keşif yapma hedefine yürüyen; medeniyetin evrenselliğini algılayıp çağdaş boyutlarına katkı yapmakta yarışan; cinsiyet farkı gözetmeden evrensel insan haklarını savunan, beşikten mezara sürekli eğitim yöntemini kullanarak evrensel kavramlar olan bilim, din, sanat felsefesinin şekillendireceği çağdaş bir toplumu dokuyan; çağdaş iletişim sistemlerinin evrenselliğini değerlendirerek sürekli ufka bakan; ihtiyaçlarının dışında ürettiklerini paylaşan; mülkün temelinin adalet olduğunu ahlak ilkesi olarak yaşama geçiren bir milletin bireylerini üretmeliyiz.
* Eğitim sistemimiz tümüyle yeniden düzenlendiğinde; doğal ve bilimsel bir metodoloji uygulanarak hayata geçirilmeli, evrensel nitelik taşımayan ilkeler sistemden soyutlanmalıdır
* Milli Eğitim Bakanlığı ile üniversiteler birlikte yönetilecekse, bilim ve teknoloji üretiminin politik istikrarsızlıklardan etkilenmemesi için, Bakanlığın Bağımsız bakan tarafından yönetilmesi sağlanmalıdır.
* Beş yıllık bir pilot proje hazırlayarak süratli biçimde çağdaş ihtiyaçlar olan 2 ve 4 yıllık meslek okullarının yeterli ara eleman üretmesi gerçekleştirilmelidir.
* Her meslekten eleman yetiştirmek için, devlet ve özel sektördeki tüzel kişilikler içerisinde, uzman kurumlar belirleyerek, belirli kadro ihtiyaçları hızlı insan kaynağı oluşturma programları ile karşılanmalıdır.
* Her meslekte insan kaynağı programları gerçekleştirilirken geleneksel süreler (2, 3, 4, 5, 6 yıllık yüksekokullar) çağdaş iletişim sistemleri kullanılarak azaltılmalıdır.
Üniversite-sanayi işbirliğinde, sanayide çağdaş üretim yapan birim elemanlarının üniversitedeki, meslek yüksekokullarında öğretim görevlisi olarak görevlendirilmesi için yasal düzenlemelerin yapılması gerçekleştirilmelidir.
* Tüm üniversitelerde akademik işletme ile ekonomik işletmeyi ayırarak, dekanların akademik programlarla, doktora yapmış profesyonel iktisatçılar ya da işletmeciler ekonomik programlarla görevlendirilmelidir.
* Büyük öğrenci ve öğretim üyesi yükü olan fakülteler yeniden programlanarak üniversite bünyesinde birkaç fakülte oluşturarak performans hızlandırılmalıdır.
* Eğitim sürecinin her aşamasında rehberlik, danışmanlık, yönlendirme vazgeçilmez bir uygulama olmalıdır.
* Her üniversite, anaokulundan doktora aşamasına kadar kurumsallaşarak insan kaynağı yetiştirme yarışına girmelidir.
* Eğitim metodolojisi olarak, yaparak öğrenme ve yaptırarak öğretme yaklaşımı temel yöntem olmalıdır.
Devam edecek…