San’at, bütün dalları ile tarih boyunca, hekimlerin hep ilgi alanları içinde olmuştur. Bu dallar arasında mûsıkî çok önemli bir yer işgal eder. Hekimler tarafından ileri derecede rağbet gören mûsıkî, tarih boyunca meslektaşlarımızca desteklenmiş ve karşılıklı olarak önemli katkılar sağlamıştır. Gerek, güftekâr, bestekâr, sâzende, hânende ve gerekse mûsıkîşinas olarak bu san’at dalında ilgili ve aktif olan hekim meslektaşlarımız, özellikle Türk Mûsıkîsi Tarihinde, çok önemli bir yere sahiptirler. (http://www.medimagazin.com.tr/authors/ismail-hakki-aydIn/tr-III-selim8217den-ataturk-universitesi-oditoryumuna-72-87-2021.html), (http://www.medimagazin.com.tr/authors/ismail-hakki-aydIn/tr-turk-musikisinde-bir-altin-halka-prof-dr-alaeddin-yavasca-72-87-2964.html)
Mûsıkî Tarihimiz, "Âmed Nesîmî Subh-Dem…"i Rast olarak abidevileştiren Abdulkâdir Merâgi’den günümüze varıncaya değin, ölümsüz eserler bırakmış doktorlarla ve özellikle de cerrahlarla doludur. Mesleğimizin tabiatında var olan san’at aşınalığı, ister istemez biz meslektaşlarımızı, bazen hicranımızı hafifletmek, hicranımızla hemdem olmak, hatta hicranımıza gark olmak, ya da nefeslenmek amacı ile de olsa, bu yola itmektedir.
Daha önceki makalelerimde de bahs ettiğim gibi, (http://www.medimagazin.com.tr/authors/ismail-hakki-aydIn/tr-turk-muziginde-doktor-ve-eczaci-sanatcilar-72-87-2774.html), (http://www.medimagazin.com.tr/authors/ismail-hakki-aydIn/tr-bir-kitapyuzyillar-boyu-turk-musikisi-72-87-4026.html) Hicrânımın tesiriyle benim de, Türk Mûsıkîsinin çok büyük bestekârlarınca bestelenmiş, Türk Mûsıkîsi Repertuarına girmiş doksan civarında âcizâne güftem bulunmaktadır.
İşte bunlardan sadece, Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Mûsıkîsi Devlet Korosu (CBKTMK) San’atçılarından Bestekâr Osman Erol Ünal tarafından bestelenmiş, bir çok eserimizden seçilmiş beş şarkımızın dahil edildiği bir San’at Gecesi tertip edilmiştir.
Bu San’at Gecemiz, 25.01.2017 tarihinde, "20. Yıl Özel Konseri, Şarkılar Susmasın" sloganı ile, izdihama sebeb olan mûsıkîşinas elit izleyicilerinin hıncahınç doldurduğu, İstanbul Küçükçekmece Cennet Kültür ve San’at Merkezinde, Şef Osman Erol Ünal yönetiminde ve tamamen kendi bestelerinden oluşan repertuvarındaki ondört eser ile icra edilmiştir.
Bu muhteşem Konser, Koromuzun, Güftekârı olduğum Hüseyni, Aksak Semâi eserimizin (Hasretinden yüreğim, kızıl tutsak Piyale…) icra edilmesi ile başlamış ve sololar ile devam etmiştir.
Şehnâz Bûselik, Müsemmen (Hasretinle giryânım, her nefes bir âh olur…) ve Kürdî’li Hicâzkâr, Semâî-Sengin Semâî (Koynumda hep hayâlin, cânânım seninleyim…) iki şarkımızı da, CBKTMK, Devlet Korosu Ses San’atçısı Bekir Ünlüataer tarafından muhteşem bir şekilde seslendirilmiştir. Nikrîz Devr-i Hindî şarkımızı (Gördü Çeşmim seni bir an, şimdi hayrânın senin…) ise, Türk Mûsıkîmizin buğulu ve esrarengiz sesi Dilber Kılıçarslan tarafından icra edilmiştir. "Ne hâlimden anlayan, ne aşkımı bilen var…" sözleri ile başlayan Sûz’nâk, Düyek Şarkımızı da, koromuzdan dinlemiş olduk.
Yine bestekârının Şef Osman Erol Ünal’ın olduğu diğer dokuz eserin ve bir bis eserin icra edilmesi, çiçek ve plaket takdimi, teşekkür ve takdir konuşmalarımızla, yaşadığımız fevkalâde konserimiz sona erdi.
Biz de bu makalemizi, Konserimizde Dilber Kılıçarslan tarafından maharetle icra edilen, iki kıt’alık Nikrîz Şarkımızın birinci kıt’asını buraya alarak bitiriyoruz.
NİKRÎZ ŞARKI, Devr-i Hindî
Beste: M. Osman Erol Ünal
Güfte: İsmâil Hakkı Aydın
Gördü çeşmim seni bir an, şimdi hayrânın senin.
Bir kez olsun ne olur Gül, yok mu insâfın senin.
Mest-ü bî-tâb oldu gönlüm, râh-ı devrânın senin,
Bende hasret ey perî, zülf’ü perîşânın senin.