1990’lı yıllarda kurulan Türkiye Biyoetik Derneği, bu yıl Haziran ayında düzenleyeceği kongre ile yabancı etik çevrelerinin de tanımaya başladığı bir dernek olmaya başladı. Daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi iki yılda bir ulusal kongreler düzenlemiş olan bu dernek, bu yıl hazırlamakta bulunduğu kongre ile adını dış dünyaya duyurdu. Nitekim, 25-28 Haziran 2003’de Bursa’da yapılacak olan uluslararası katılımlı 3. Ulusal Tıp Etiği Kongresi’nin tıp etiği ve tıp ahlakı alanında Türkiye’de yapılan çalışmaların yurtdışından gelecek bilim insanlarına ve yabancı bilim insanlarının bu konudaki bilgilerinin de Türkiye’deki araştırıcılara tanıtılması ve bilgi alışverişinde bulunulması, derneğin bu kongre için aldığı en önemli karardır. Kongre, merkezi Ankara’da bulunan Türkiye Biyoetik Derneği ve Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Deontoloji Anabilim Dalı tarafından ortaklaşa hazırlanmaktadır.
Türkiye Biyoetik Derneği 1993’de Ankara’da kurulmuş olup bu tip etkinlikleri iki yılda bir düzenlemektedir. Ancak 2003 yılında ilk kez uluslararası katılımlı olarak yapılacak olan III.Ulusal Tıp Etiği Kongresi’ne yurtdışından araştırıcıları da davet ederek Türkiye’deki tıp etiği ve ahlakı alanındaki faaliyetleri dünyanın bir çok ülkesine tanıtma amacına da yönelmiştir. Kongre ile ilgili hazırlıklar, 25 Haziran 2002’de başlamıştır. Bu çalışmalarda, önce kongreye ait konular belirlenerek, ilk kez Türkiye’de tıp ahlakı alanında yapılan çalışmaların yabancı araştırıcılara tanıtılması ve tıp fakültelerinde bir akademik kültür alanı olan tıp etiğinin ve ahlakının uluslararası bir platformda tartışılması için Türkiye içindeki 3000’e yakın ve Türkiye dışındaki 1500’e yakın bu alanla ilgili kurumların ve kişilerin adresleri belirlenerek onlara ilk duyurular ve ikinci duyurular postalanmıştır.
Bursa’da Kervansaray Termal Otel’de yapılacak bu kongrede işlenecek konular şunlardır:
– Felsefe ve Tıp
– Biyoetik
– Tıp Etiği
– Araştırma Etiği
– Klinik Etik
– Sağlık Bakımı Etiği
– Sağlık Bilimleri için Etik
– Davranış Bilimlerinde Etik
– Tıp Hukuku
– Tıpta Etik Eğitimi
– Medya ve Tıp Etiği
Kongre projesinin başlamasından şimdiye kadar geçen sürede ilk duyurulara cevap vererek bildiri ile kesin katılacak kişi sayısı 200’e yakın olup bunun 70’den fazlası Türkiye dışındandır. Bu rakamın daha da artacağı sanılmaktadır. Türkiye dışından katılacak olanların mensup olduğu ülkeler arasında Gürcistan, Bangladeş, Hindistan, İran, İsveç, Rusya, Suriye, Amerika Birleşik Devletleri, Panama, İngiltere, Belçika, Çin, Macaristan, Venezuella, Kolombiya, Bulgaristan, Arjantin, Brezilya, Holanda, Litvanya, Yunanistan ve diğerleri vardır.
Kongrede Türkçe ve İngilizce bildiri sunulabilecektir. Her iki dilde de simultane çeviri yapılacaktır.
Yine Kore’de 22-25 Kasım 2002’de düzenlenen 4. Asya Biyoetik Kongresi’nde kongre ile ilgili duyuru ve afişlerin dağıtımı sonucunda Türkiye Biyoetik Derneği, 4. Asya Biyoetik Kongresi’nin uluslararası onursal destekleyici dernekler arasında yer almıştır. Ayrıca Brezilya’da 29 Ekim-3 Kasım 2002’de düzenlenen 5. Dünya Biyoetik Kongresi’nde de Uluslararası Katılımlı III. Ulusal Tıp Etiği Kongresi’nin (Bursa) afiş ve duyuruları dağıtılmıştır.
Kongre, Türk Tıp Tarihi Kurumu Bülteni, Medimagazin, Tıp Etiği, Hukuku ve Tarihi Dergisi ve Japonya’da yayınlanan Eubios Journal of Asian and International Bioethics ve Belçika’da yayınlanan Vesalius gibi dergilerde duyurulmuştur. Ayrıca İstanbul Tabip Odası, Bursa Tabip Odası, Ankara Tabip Odası ve Türk Tabipleri Birliği web sitelerinde de bulunmaktadır.
Bu arada kongrede medya ve tıp etiği’ konusunun panel şeklinde işlenecek olması nedeniyle ve bu panele gazete ve televizyonların sağlık muhabirlerinden katılım olacağından medyada da duyurunun geniş olacağını tahmin etmekteyiz.