14.759
Merhaba.
Bu ilk yazımda, öncelikle ülkemizdeki mevcut tıp fakültelerinin halihazırdaki bir röntgenini çekmeye çalışacağım. Bilahare, takip eden yazılarımda da bu verilerden hareketle çeşitli açılardan değerlendirmeler yapmaya gayret göstereceğim (1).
Tıp fakültelerinin resmini daha iyi görebilmek için verileri maddeler halinde özetlemek istiyorum.
- Bünyesinde tıp fakültesi bulunan Üniversite sayısı 104’tür. Bu sayıya KKTC ve diğer ülkelerde ÖSYM puanı ile öğrenci alan üniversiteler dahil değildir. Bu 104 üniversitenin hepsinde bir tıp fakültesi olmasına karşın, biri devlet diğeri özel yani vakıf üniversitesinde birden çok tıp fakültesi mevcuttur. Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne bağlı, daha önce İstanbul ve Ankara’da bulunan iki tıp fakültesine ilaveten bu yıl İzmir, Adana, Bursa, Trabzon ve Erzurum olmak üzere beş şehirde daha tıp fakültesi kurulmuştur. Medipol Üniversitesi’ne bağlı daha önce İstanbul’da bulunan bir tıp fakültesine ilaveten bu yıl Ankara’da aynı adlı bir üniversite bünyesinde bir tıp fakültesi daha kurulmuştur. Yeni kurulan ve öğrenci alımlarına başlayan bu tıp fakülteleri yanında, bir de Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi bünyesinde tıp fakültesi kuruluşu onaylanmış fakat bu yıl öğrenci kontenjanı ilanı yapılmamıştır (2). Bütün hepsi dikkate alındığında toplam tıp fakültesi sayısı 111’dir.
- Tıp fakültesi bulunan üniversitelerin 74’ü devlet, 30’u vakıftır.
- Üniversitesi olduğu halde halihazırda bünyesinde tıp fakültesi olmayan il sayısı 21’dir (Ardahan, Artvin, Bartın, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Burdur, Çankırı, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kilis, Mardin, Muş, Nevşehir, Osmaniye, Sinop, Şırnak, Tunceli, Yalova)
- İki ilçede devlet üniversitesine bağlı tıp fakültesi mevcuttur (Alanya/Antalya ve Bandırma/Balıkesir). Daha önce ilçe iken il olan 5 şehirdeki üniversitede tıp fakültesi kurulmuş durumdadır (Kırıkkale, Düzce, Karabük, Aksaray, Karaman).
- İki ilde, tıp fakülteleri birer devlet üniversitesi olan Sağlık Bilimleri Üniversitesi bünyesindedir (Kütahya, Afyonkarahisar). İki şehirde birer vakıf üniversitesi olan ekonomi üniversiteleri bünyelerinde tıp fakültesi mevcuttur (Ankara TOBB Ekonomi ve Teknoloji, İzmir Ekonomi).
- En fazla tıp fakültesi olan il İstanbul olup bunların 5’i devlet, 20’si vakıf üniversitelerine (toplam 25) aittir. İstanbul’u 5’i devlet, 7’si vakıf ile Ankara (toplam 12) ve 6’sı devlet, 2’si vakıf ile İzmir (toplam 8) takip etmektedir. Birden fazla tıp fakültesi olan 3 il daha mevcuttur (Konya 2 devlet, 1 vakıf; Gaziantep 1 devlet, 1 vakıf, Malatya 2 devlet).
- Tıp fakültelerinin İstanbul’da olanlarının 13’ünde Türkçe, 8’inde Türkçe/İngilizce ve 4’ünde İngilizce eğitim yapan programlar vardır. İstanbul’u 6’sı Türkçe, 6’sı Türkçe/İngilizce ile Ankara ve 7’si Türkçe, 1’i İngilizce ile İzmir takip etmektedir. Üç büyük şehir dışında Türkçe/İngilizce eğitim yapan tıp fakültesi bulunan iller Erzurum, Gaziantep, Muğla, Samsun ve Malatya İnönü üniversiteleridir.
- 2020 yılı ÖSYM tercih kılavuzunda SBÜ Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi, KKTC ve diğer ülkelerde ÖSYM puanı ile girilen tıp fakültelerini hariç tutarsak, tıp fakültesi kontenjanı toplam 15.963’dür. Bunun 13.355’i devlet (750’si SBÜ) ve 2608’i vakıftır.
- İllere göre en çok kontenjan 2886 ile İstanbul’da olup (1150 devlet, 1726 vakıf), onu Ankara 2388 (1720 devlet, 618 vakıf) ve İzmir (950 devlet, 120 vakıf) izlemektedir.
- Bünyesinde en çok tıp fakültesi barındıran SBÜ’yü bir kenara bırakacak olursak (750 öğrenci), en fazla kontenjan 390 öğrenci ile Ankara Gazi Üniversitesi’ne, en az da 30’ar öğrenci ile Ağrı, Karaman, Kırklareli ve Siirt üniversitelerine aittir.
Kaynaklar:
- https://www.osym.gov.tr/TR,19431/2020-yuksekogretim-kurumlari-sinavi-yks-yuksekogretim-programlari-ve-kontenjanlari-kilavuzu.html
- https://www.sabah.com.tr/bilecik/2020/06/30/bilecike-tip-fakultesi-kuruluyor
27 yorum
https://www.medimagazin.com.tr/hekim/universiteler/tr-saglik-bilimleri-universitesi-suriyede-tip-fakultesi-icin-kollari-siviyor-2-15-93982.html
Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne bağlı Suriye Halep Çobanbey’de tıp fakültesi açıldığı haberini sabah vakti medimagazinde okuduktan sonra akşam vakitlerinde de Yalova Üniversitesi’ne bağlı Tıp Fakültesi açılma kararının resmi gazetede yayınlandığı haberini okudum. Zannedersem halihazırda tıp fakültesi sayısı 120 civarına ulaştı.
https://www.medimagazin.com.tr/guncel/genel/tr-yeni-kurulacak-fakulteler-1-tip-2-dis-hekimligi-fakultesi-var-11-681-93986.html
3. madde’de üniversitesi olup da henüz tıp fakültesi olmayan il sayısı bu yazının yazıldığı tarihte 21 idi. Bugün resmi gazete’de bu illerden Yalova’da tıp fakültesi kurulma kararının açıklanmasından sonra geriye 20 il kaldı. Bu illerde de tıp fakültesi kurulma kararı alınırsa, her ile bir üniversiteden sonra bir de tıp fakültesi hedefine ulaşılmış olacak. Iğdır Üniversitesi’ne bugün diş hekimliği fakültesi kuruldu. Tıp fakültesi kurma çalışmaları olduğunu da duymuş ve okumuştum. Halihazırda tıp fakültesi olmayan iller: Ardahan, Artvin, Bartın, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Burdur, Çankırı, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kilis, Mardin, Muş, Nevşehir, Osmaniye, Sinop, Şırnak, Tunceli
Güncellemeler için teşekkürler Hocam.
Estağfirullah, tıp fakülteleri ile ilgili yeni bir gelişme olursa ve bundan haberim de olursa bu yazı ya da diğer tıp fakültesi konulu uygun yazılarımın yorum bölümünde paylaşmaya çalışacağım
Bugün bir haber vesilesi ile tesadüfen bu ülkede bir tıp fakültesi daha olduğunu öğrendim. (https://www.indyturk.com/node/329081) Habere göre Gaziantep’de bulunan İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ne bağlı dört fakültenin dekan vekilliğini üstlenen Rektör Prof.Dr. Nihat Hatipoğlu’nun vekil dekanlığını yaptığı fakültelerden biri Tıp Fakültesi imiş. Bu fakültenin de toplam 7 adet Dr Öğr Üyesi varmış ve 2021-2022 öğretim yılında öğrenci kabul edecekmiş. (http://www.gibtu.edu.tr/Birim.aspx?id=20) İnternetten öğrendiğime göre bu Üniversite özel bir vakıf üniversitesi olup, 15 temmuz sonrası KHK ile el konulup devlete devredilen eski ismi Zirve olan bir üniversite imiş. Tam saymadım ama şu an itibariyle ülkemizdeki tıp fakültesi sayısı 120’yi geçmiş durumda. Nasip olursa bir süre sonra (muhtemelen yazıyı yayınlandıktan tam bir yıl sonra) ‘Türkiye’deki Tıp Fakültelerinin Panoraması’ yazımı, bu yazıyı yazdıktan sonraki gelişmeler ve veriler eşliğinde güncellemeyi düşünüyorum.
Hocam tıp hekimleri işsiz kalırmı sizce?
bu gidişle bir süre sonra evet, muhtemelen mecburi hizmet kalkacak, hekimler diğer birçok meslek grubunda olduğu gibi KPSS sınavına girip ülkenin her tarafında devletin ve özel sektörün istediği ücret ve şartlarda çalışmak durumunda kalacaklar, sağlıkta özelleştirme çoktan başladı bile, bütün hızıyla sürüyor
şu yazımı okumanızı öneririm
https://yenipencere.com/yazilar/bir-14-mart-yazisi-tababet-sanatinin-tarzi-icrasinin-tadi-tuzu-kaldi-mi-prof-dr-irfan-yalcinkaya/
Enflasyonun bu kadar yüksek olduğu bir ülkede Tıp fakültesi ve hekim enflasyonunun olmaması düşünülebilirmi? Açılalı 20 yıldan fazla süre olmuş K.Maraş KSÜ Tıp fak.adının önünde kocaman akademik ünvanlar fakat daha basit bir opersyonu bile yapacak bilgi ve donanıma sahip olmayan güya akademik kadro.Bu fakülteler sayesinde laz işi..! doçentler,proflar oluştu.Devlet hastanelerinde potansiyel oluşturamayan uzmanlar burada akademik ünvanlara kavuştular.Her şeyi sistemik olarak değersizleştirme var.Bu malesef eğitime ve bilimede yansıyor.
Yüksek enflasyon ile tıp fakültesi sayısı ve akademik ünvanlar arasında kurduğunuz bağlantı ne yazık ki acı ama bir gerçeğe işaret ediyor. Hatta senin Kahramanmaraş ölçeğinde belirttiğin tehlikeye sağlık bilimleri üniversitesi rektörü de işaret ediyor. https://www.aksam.com.tr/yazarlar/prof-dr-cevdet-erdol/tibbimizin-gelecegi-masada-kalmadan/haber-1120625 . Tıp fakültesi ve akademik ünvanlar hızla değerini kaybediyor, içleri boşalıyor. Siyasi, ekonomik, şahsi ve diğer saiklerle açılan tıp fakülteleri yıllarca tabela fakülte olmaktan kurtulamıyor, tıp eğitimine, hekimlik kalitesine ve tıbbi literatüre fazla bir şey katmıyor. Bir meslektaşımız 2014 yılında dönemin maliye bakanının bir toplantıda her mezun hekime kadro tahsisinin artık mümkün olmadığını, mecburi hizmetin kalkması gerektiğini ifade ettiğini belirtti. Demek ki yaklaşıyor yaklaşmakta olan, hemen kapının önünde artık.
Tıp fakültesi acmak yerine, her ilde mevcut olan hastanenin icinde tıp egitimi vermek daha iyi olmazmi, tecrubeli uzman doktorlardan egitim alinmis olur, Hindistan bilincli bir sekilde avrupa icin doktor ve muhendis yetistiriyor,
Bir zamanlar bu ülkede tıp fakülteleri iyi kötü bir ihtiyaca binaen ve hazırlık yapılarak açılırdı, fakat son yıllarda artık hiçbir kriter kalmadığı gibi resmi gazetede kuruluş kararı açıklandığında ortada en ufak bir hazırlık dahi olmadığı görülüyor. Tıp fakültesi konulu 7 adet yazımda bütün bu hususlara elimden geldiğince, dilim döndüğünce değinmeye çalıştım. Elbette daha çok söylenecek yazılacak şeyler vardır özellikle bu konularda kafa yoranlar tarafından. Sizin yazınızı vesile ederek birkaç şeyi daha tekrar ve ilave etmek isterim. Özel (vakıf) hastane ve üniversitelerin neden tıp fakültesi kurduklarını bir yazımda açıklamıştım. Bir kere de burada tekrar edeyim. Tıp fakültesi öğrenimi en pahalı bir eğitim olup karlı bir iştir, tıp fakültesi o hastane ve üniversiteye iyi bir prestij kazandırır, eğitim verdikleri öğrenci ve asistanlardan kendi ihtiyacı kadarını kendi bünyesinde istihdam etme ve bir de kendi bünyesindeki doktorlara akademik ünvan kazandırma imkanına kavuşur. Devlet üniversitelerinde tıp fakültesi açılmasında ise daha çok siyasi faktörler ön plandadır. O ilin siyaset ve bürokratları bu şekilde o ile hizmet etme anlamında bir söylem, delil kazanmış olurlar. Tıp fakülteleri, üniversitelerin halka bakan yüzüdür ve aynı zamanda prestij kazandırıcıdır. Bu şekilde üniversiteye bir fakülte daha kazandırılmış olur ve yeni binalar yapımı, donanım ve araç gereç alımı dışında çok sayıda öğretim üyesi, asistan ve öğrenci kazanılmış olur. Böylece o ile ekonomik bir canlılık kazandırıldığı gibi tıp fakültesi ile afilye olan hastane döner sermayesi olan bir kuruluş olduğu için o ilin üniversite rektör ve yardımcılarına da döner sermayeden hatırı sayılır bir pay da kazandırılmış olur. Nereden baksanız kayıp değil, tam tersi başta maddi olmak üzere birçok kazanç söz konusudur. Sizin bahsettiğiniz husus kayda değer olmakla birlikte eğitimci vasfı ve isteği olmayan uzman doktorların tıp öğrencilerine verebileceği fazla bir şey yoktur. Zaten yeni kurulan tıp fakülteleri o ildeki ya da yakın ildeki daha önce kurulmuş ve çoğu hala yetersiz ve sorunları olan fakültelerde ilk üç yıl öğrencilerini okutmakta, onların üzerine yıkmaktadır. Sonraki üç yıl ise o ilin devlet hastanesi anında tabelası değiştirilip eğitim ve araştırma hastanesine dönüştürülmekte, oradaki uzmanların birçoğu da doktor öğretim üyesi yapılmaktadır. Öğrenciler ilk üç yıl başka fakültede okurken, alelacele binalar yapılıp araç gereç düzülmektedir. Bu arada bulunabildiği kadar sağdan soldan öğretim üyesi tedarikine çalışılmaktadır. Bu durum biraz da bir an evvel başını sokacak bir gecekondu inşa etmeye çalışan ve “hele bir yola çıkalım, zaman içinde kervanı yolda dizip her bir şeyi hallederiz hayırlısı ile” diyen birinin tavır ve tutumuna benziyor. Kurulan onca yeni tıp fakültesinde bu olumsuz şartlarda yetişen doktorların ikbal ve istikbali ileriki yıllarda ne olacak derseniz, bu soru can alıcı bir soru olup bu işe girişenlerin olduğu gibi benim de bir cevabım hem vardır hem de yoktur. Yaşarsak bu işin olumlu ve olumsuz anlamında sonuçlarını hep birlikte göreceğiz. Umalım da Allah sonumuzu hayır eylesin.
1 MAYIS’TA İKİ YENİ TIP FAKÜLTESİ DAHA
Bugün resmi gazetede yayımlanan kararname ile iki yeni tıp fakültesi daha kuruldu
Biri Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde, diğeri de Sağlık Bilimleri Fakültesi’ne bağlı Kayseri Tıp Fakültesi
https://tr.sputniknews.com/turkiye/202105011044398832-resmi-gazetede-yayimlandi-10-universiteye-yeni-fakulte-kurulacak/
Dedim ya artık tıp fakültelerinin sayısını saymayı bıraktım, zira yetişemiyorum
Bu iki yeni tıp fakültesi benim üç tezimi, öngörümü kanıtladı, kanıtlamaya da devam ediyor
İlki bünyesinde tıp fakültesi kurulmayan il üniversitesi kalmayacak
İkincisi Sağlık Bilimleri Üniversitesi, kendisine bağlı olan Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi (SUAM) olan bütün illerde, o ildeki üniversitelere paralel olarak bir başka tıp fakültesi kuracak
Üçüncüsü Sağlık Bakanlığı’na bağlı devlet hastanelerinin çoğu ya da tümü eğitim ve araştırma hastanesine dönüştürülüp şehir hastaneleri ile birlikte o ildeki tıp fakültelerine bağlanacak, ayrıca Alanya, Bandırma örneğinde olduğu gibi büyük ilçelere dahi üniversite ve tıp fakülteleri kurulacak, özel üniversiteler bünyesinde de tıp fakültesi kurulmaya devam edecek
Kanaatimce ve zannımca, büyük kısmı ülkenin ihtiyacına binaen açılmayan yaklaşık 130 civarındaki tıp fakültesinde hekim yetişmesi imkan harici olduğundan korkarım mebzul miktarda “tıp işçisi” yetişecek, tıp fakültesinde okumak teveccüh, popülerlik ve değerini yitirecek, tıp doktoru işsizliği yakın zamanda başlayacak, mecburi hizmet de buna bağlı olarak kalkacak
https://www.milliyet.com.tr/yazarlar/abbas-guclu/yeni-universiteler-yeni-fakulteler-acilmasin-mi-6499684
Bugün Istanbul Nişantaşı Üniversitesi’ne bağlı bir tıp fakültesi kurulma kararı yayınlanmış
https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/resmi-gazetede-yayimlandi-9-universiteye-yeni-fakulte-6442444/
Sonunda TTB de tıp fakültesi konusunu ele alan bir rapor hazırlayıp konuya dikkat çekti
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/ttb-verilerle-tip-egitiminin-rontgenini-cekti-128-tip-fakultesinin-14u-pasif-durumda-1838390
Merhaba
Sağlık bilimlerine bağlı tıp fakülteleri ile diğer devlete ait tıp fakülteleri arasında herhangi bir fark var mı?
Hayır yoktur, ikisi de devlete bağlı tıp fakültesidir fakat bazı yeni kurulan tıp fakülteleri ve hamidiye tıp fakültesi dışındaki sağlık bilimleri üniversitesine bağlı yeni açılan tıp fakülteleri aldıkları öğrencileri o ildeki ya da ya yakın başka bir ildeki daha önce kurulmuş tıp fakültelerinde okutmaktadırlar zira hemen çoğunun ne temel tıp bilimleri (morfoloji binası), ne dekanlık binası ve ne de öğretim kadrosu mevcut değildir.
Hocam ben tıp 1.sınıf öğrencisiyim.Mezun olduğumda işsiz kalmak beni çok korkutuyor.Verdiğimiz ve vereceğimiz onca emek bir hiç uğruna gibi hissediyorum.5 sene sonra mezun olacak öğrencileri neler bekliyor?
Maalesef zor ve sıkıntılı şeyler bekliyor. Akademik akıl sitesinde tıp fakültesi ile ilgili yedi yazımı ve yorumları okumanı öneririm. Ama şunu da bil ki hekimlik her zaman geçer akçe bir meslektir, tarih boyunca böyle olmuştur, yarın da olacaktır. Önemli olan iyi, ahlaklı, donanımlı, çok yönlü ve farklı bir hekim olabilmektir. Bu ülkede artık hiçbir meslek avantajlı olmadığı gibi her meslek için avantaj ve dezavantajlar söz konusudur. Sana ve bize düşen elimizden gelenin en iyisini yapmak, mesleğimizi en güzel şekilde icra edip temsil etmek ve rızkımızı helal ve temiz yoldan kazanmaktır.
İşin bir de bu boyutu var. Doktorların bir kısmı artık bu ülkede değil de, başka ülkelerde çalışmak istiyor. Bir nevi doktor ihracı ya da beyin göçü de denilebilir.
https://t24.com.tr/haber/son-iki-yilda-3-binden-fazla-doktor-almanya-ya-gitti-binlercesi-sirada-bekliyor-rapor-icin-tehdit-edildim-olaysiz-gecen-gecem-olmadi,961779
https://m.haberturk.com/yok-baskani-sarac-tip-fakultelerinin-dekanlariyla-gorustu-3126340
https://www.sabah.com.tr/egitim/2021/07/28/tip-fakultesi-taban-puanlari-2021-tip-fakultesi-taban-puanlari-kontenjanlari-ve-basari-siralamalari
9 AĞUSTOSDA İLK YAZIM 1 YIL ARADAN SONRA YİNE GELİYOR
Türkiye’deki Tıp Fakültelerinin Panoraması (2021 verileri ile gözden geçirilmiş ve genişletilmiş) / Prof. Dr. İrfan Yalçınkaya
“Türkiye’deki Tıp Fakülteleri ve Kontenjanları – 01.08.2021”
Link: https://profdrirfanyalcinkaya.blogspot.com/2021/07/turkiyedeki-tip-fakulteleri-ve.html
“Türkiye’deki Tıp Fakültelerinin Panoraması (2021 verileri ile gözden geçirilmiş, genişletilmiş ve yorumlanmış haliyle)” adlı yazım bir hafta sonra 09.08.2021 pazartesi günü yayında inşallah
Tıp fakültesi konusuna birkaç açıdan dikkat çekmeye çalışan fakat istatistiki verileri çok da doğru olmayan yeni bir makaleyi konunun önemi ve güncelliğine binaen dikkatlerinize sunmak istedim
https://www.birgun.net/haber/tip-fakulteleri-354209
VE TAM BİR YIL SONRA,
“Türkiye’deki Tıp Fakültelerinin Panoraması” ADLI YAZIMI,
“(2021 verileri ışığında gözden geçirilmiş ve yorumlanmış yeni hâliyle)”
YİNE YENİDEN YAYINLADIM.
ESKİ YAZIM ESKİDE KALMIŞTIR, YENİ YAZIM GEÇERLİDİR.
https://www.akademikakil.com/turkiyedeki-tip-fakultelerinin-panoramasi-2021-verileri-isiginda-gozden-gecirilmis-ve-yorumlanmis-yeni-haliyle/irfanyalcinkaya/
“BENİM YOLUM – Tababet San’atının İcrası İle Geçen 35 Yıl” KİTABIMIN “GÖZDEN GEÇİRİLMİŞ VE İLAVELİ 2. BASKI”SI ÇIKTI.
İKİNCİ BASKIYA ÖN SÖZ’Ü OKUMAK İÇİN;
https://profdrirfanyalcinkaya.blogspot.com/2023/09/benim-yolum-tababet-sanatnn-icras-ile.html