‘Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneğinin 14- 19 Mayıs 2008 tarihlerinde, Antalya’da gerçekleştirdiği Kongre’mizin üzerinden çok az bir zaman geçti. Bu yıl altıncısını izlediğimiz ulusal kongreler, bundan böyle her yıl olacak. Doğrusu bizler için önemli olan, ulusal kongrelerimize olan katılımın giderek artıyor olması. Demek ki meslektaşlarımız ulusal derneklerine ve onun bilimsel aktivitelerine sahip çıkıyorlar.
Bir önceki Kongre’de 2 bin 400 katılımcı varken bu yılki Kongre’de katılımcı sayısı 2 bin 800 lere ulaştı. Yüz yirminin üzerinde, ilaç ve tıbbi alet firması kurumlarını kendi standlarında tanıtma olanağını buldular. Bazı firmalar ürünlerini düzenledikleri uydu sempozyumlarda daha iyi tanıtma fırsatlarını değerlendirdiler.
İlk defa bu Kongre’de, meslektaşlarımız, Derneğimiz tarafından yapılan, ‘birinci yeterlilik sınavı’na katıldılar. Kongre öncesinde bir tam gün boyunca, ‘on bir’ ayrı konuda bilimsel kurslar düzenlendi. Kursların sonunda, katılımcılara kurslar için hazırlanmış olan konuşmaların bulunduğu, kitaplar dağıtıldı. Yeterlilik sınavında, dört yüzün üzerindeki meslektaşlarımız bilgilerini test etme ve kendilerini değerlendirme olanağını yakaladı. Sınav olmasından meslektaşlarımızın çoğu memnundu. Sadece birkaç arkadaşımızın, ne gereği vardı şeklinde yakınmaları, bazılarının da sorularla ilgili olarak bazı eleştirileri oldu. Arkadaşlar, işin doğrusu, bundan böyle, uzman olduktan sonra, tüm tıp kitaplarını rafa kaldırıp, okumadan, hiçbir bilimsel kongre ve aktiviteye katılmadan, yenilikleri takip etmeden, yeni cerrahi teknikleri öğrenmeden, değil otuz yıl, beş on yıl bile hekimlik yapma devri kapanmıştır. Yeni çıkan ilaçları, eczane kalfalarından, ilaç mümessillerinden ya da kasabaya yeni gelen meslektaşların reçetelerinden öğrenme devri çoktan bitmiştir. Zira tıpta bilgiler, üç dört sene içinde bile yenileniyor, gelişiyor, değişiyor.
Başka derneklerde, yeterlilik sınavı çoktandır uygulanıyor. İleride de devam edecek yeterlilik sınavlarıyla birlikte, bizler de bu açığımızı kapatmaya çalışacağız. Dört yüz kadın doğum hekiminin sınava katılması, doğru verilmiş bir kararın başkaca bir göstergesi. Bundan sonra yapılması gereken, meslektaşlarımızın bilimsel aktiviteleri daha yakından takip etmesi, bilimsel dergi ve kitaplara daha çok ilgi göstermesi, özellikle ilgili olduğu alanlardaki uygulamalı kurslara katılmaları olacaktır. İşe ancak bu sayede, ülkemizdeki sağlık hizmetlerini daha gelişmişlik düzeylerine getirebileceğiz.
Kongrelerin bir başka önemli yanı da, birer sosyal aktivite olmaları. Kongrelerde, meslektaşlar ve arkadaşlar birbirlerini görme olanağını buluyorlar. Kısa da olsa aileleriyle birlikte birkaç gün dinlenip hoşça vakit geçiriyorlar. Ödül kazananlar seviniyor. Ödülü olmayanlar gelecek sefere deyip, çalışmalarına hız veriyorlar.
Amacımız, tıp bilimin ve yeniliklerin, tüm yurt sathına yayılması. Bu sayede artık falanca ameliyat, falanca tedavi, filanca hastanede en iyi falanca tarafından yapılıyor denilerek, hasta ve yakınları, binlerce kilometre yol kat etmeyecek. Sağlık hizmetlerinin yurdun her köşesinde aynı bilimsel düzeye ulaşması, bu konuda görev yapan her çalışanın başlıca hedefi olmalı. Bundan böyle arzumuz, vatandaşlarımıza, her tedavi, her ameliyat ülkemizin olanakları bulunan her hastanesinde aynı etkinlikte yapılıyor, dedirtebilmek olmalı. İşte, Türk Jinekoloji Derneği olarak, bir hekim, bir hoca bir ağabey ya da bir kardeş olarak bizim hedefimiz budur.