“Hemşirelere Neler Oluyor?” yazı dizisi hâla sürerken, Adıyaman Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu tarafından düzenlenen “Uluslararası Katılımlı 4. Ulusal Pediatri Hemşireliği Kongresi” birden öncelik kazandı. Çünkü hemşirelik mesleğinin varlık nedeni insan ve hasta insana ulaştırıldığı en uç noktada göze çarpan, ayrıca hemşireler tarafından da dile getirilen bazı eksiklik ve aksaklıklar varken, tüm hemşireleri gururlandıracak nitelikte bir etkinliğin üzerinde durulmadan geçilemezdi. Kaldı ki kongre; yazı dizisinde söylenilmeye çalışılanları da doğruluyordu.
Kongre ile tüm söylenilmesi gerekenleri bu köşeye sığdırmak olası değil. Zaten kongrenin amaç ve hedeflerine uygun biçimde planlanması ve başarı ile sonuca ulaşılması ile ilgili sayfalar doldurulsa da bazı önemli ayrıntılar dile getirilemeyecektir.
Kongrenin hemşirelik yüksekokulu mezunu olan Prof. Dr. Firdevs Erdemir tarafından düzenlenmiş olması da yine, yazılarda sözü edilen “Hemşirelikte diğer mesleklerle boy ölçüşecek nitelikte bilimsel etkinlikler düzenlenmektedir” tezinin canlı bir örneği ve bir kanıtıdır. Hatta bu kongre diğer meslekler tarafından da her yönden örnek alınacak nitelikte gerçekleştirilmiştir. Diğer bir söylemle bu kongre, özenle, incelikle, öngörü ile hedef ve amaçları daima önde tutularak planlanmış, diğer şehirlerde çalışan öğretim elemanlarını da işe katarak organize edilmiş, plandan sapmadan yürütülmüş, başarı düzeyi çok yönlü olarak değerlendirilmiş ve yüzde 100’e yakın bir sonuca ulaşılmıştır. Ayrıca, her yönü ile üniversiteye değer katmıştır. Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talha Gönüllü’nün onca işine karşın kongre etkinliklerine zaman ayırması da kongreye verilen değerin göstergesidir denilebilir.
Kongreye Türkiye’nin pek çok ilinden gelen 450 akademisyen ve pratisyen hemşire katılmıştır. Ana teması “Çocuk Hakları” olan kongrede sağlıklı, hasta, engelli, çeşitli gereksinimleri olan, evinde ya da hastanede bulunan, kırsal ya da kentsel bölgelerde yaşayan tüm çocuklar; içlerinde hekim, avukat, sosyolog ve bir İngiliz hemşire olmak üzere konularında uzman 31 konuşmacı tarafından her yönü ile ele alınmıştır. Çoğunluğu akademisyen olan konuşmacıların sunumlarında konular arası bağın çok iyi kurulduğu ve kongrenin temasına anlam kazandırıldığı dikkat çekmiştir.
Kongre etkinlikleri arasında 130 hemşirenin katıldığı altı kursun ülke genelinde çocuk sağlığında önemli katkı sağlayacağı kesindir.
Kongreyi en üst düzeyde başarılı kılan pek çok neden vardır. Aslında kongrenin Dr. Erdemir tarafından düzenlenmesi başlı başına nedendir demek yeterlidir. Dr. Erdemir bu etkinlikte neredeyse hemşirelik eğitimi sırasında edindiği tüm bilgilerini kullanmış ve bunlara kendi estetik değerlerini, mükemmeliyetçi yaklaşımını ve çocuklara özgü naifliği de katmıştır. Kongrenin gösteri kısmında, Zübeyde Hanım Anaokulu çocuklarının danslarına yer verilmesi ve kongrenin simgesi gibi kullanılmış olan uçurtma uçuran çocuklar, kongrenin amacı, felsefesi, lafzı ve ruhu ile tamı tamına örtüşmektedir.
Etkinlikte hemşirelik ve ebelik öğrencilerine görev ve sorumluluk verilmesi ve onlarla iletişim ve etkileşimde onlara gösterilen saygı da çok etkileyici idi. Kendilerine böylesine değer verilerek yaklaşılması öğrencilerin bizlere yaklaşımında kendilerine güven ve sıcaklık örnekleri sergiledi. Kuşkusuz sergiledikleri bu davranışlarda Adıyaman ve bölge halkının kendilerine özgü içtenliğinin de payı vardı.
Prof. Dr. Firdevs Erdemir, hemşireliğin bizi bugünlere taşıyan geçmişine verdiği değeri “Dünyaya Açılan Kapı: Hemşirelik” adlı kitabım aracılığı ile çok incelikli bir biçimde katılımcıların dikkatine sunmuştur.
Ege Kongre ekibi için de aslında söylenilecek çok şey var. Ekip üyelerinin her birinin sorumluluklarını çok güzel taşımaları ve güler yüzlü nazik yaklaşımları gözlerden kaçmadı. Kuşkusuz kendilerini seçmede isabetli karar Dr. Erdemir’e ait.
Tüm bu incelikler ve güzellikler dikkate alınınca, Prof. Dr. Firdevs Erdemir’in Adıyaman Üniversitesinin zaten var olan değerine değer kattığı bu kongre aracılığı ile kanıtlanmış oldu diye düşünmemek elde değil…