Milli Eğitim Bakanlığının ilettiği “öğretmen ihtiyacı” çalışmasına dayanarak, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) eğitim fakültelerini ilgilendiren önemli kararlar almış. Buna göre eğitim fakültelerinde ikinci öğretim programları kaldırılmış.
Gazetelerde çıkan haberlerden öğrenildiğine göre: “Geçen yıl yaklaşık 54 bin olan formasyon kontenjanı, bu yıl 15 bine indirilmiş. Eğitim fakültelerinde ikinci öğretim programları da kaldırılmış, ileride de, yeniden kontenjan sınırlamasına gidilecekmiş.” (Gazete Habertürk, 13 Kasım 2015)
YÖK açıklamasında, Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte öğretmen ihtiyaç analizlerinin yapıldığı ifade edilerek, “Konu alanı uzmanlarıyla yapılan çalışmalar sonucu, başta eğitim fakülteleri olmak üzere istihdam sıkıntısı çekilen bazı programların kontenjanlarında tedrici olarak bir azaltmaya gidilmesi ve ikinci öğretim programlarının da tamamen kapatılması konusunda bir mutabakat oluşmuştur.” deniliyor.
Bu bağlamda, Milli Eğitim Bakanlığınca hazırlanan Öğretmen Strateji Belgesi üzerindeki çalışmalar da devam etmekte imiş. Öte yandan “Milli Eğitim Bakanlığının öğretmen ataması yaptığı pek çok alanda ihtiyacın çok üstünde öğretmen adayının atanma talebinde bulunduğu da kamuoyunun malumudur.” deniliyor.
Rasyonel planlamaların yapıldığı(!) kaydedilen açıklamada, şöyle devam ediliyor:
“İsteyen hemen herkese pedagojik formasyon belgesi vermek suretiyle gençlerimizi gereksiz bir beklenti içine sokmak da doğru bir yaklaşım değildir!”
İşin gerçeği, yani Vehbi’nin kerrakesi şimdi anlaşılıyor.
Yine açıklamalara göre, atama bekleyen öğretmen aday sayısı 400 bini bulunca YÖK, eğitim fakültelerinde pedagojik formasyon sınırlamasına gitmiş.
Yahu düne kadar kontenjanları habire artıran siz değil miydiniz! “Her ilimize birer üniversite açılacak.” diyen, her üniversiteye birer eğitim fakültesi kurulmasına onay veren yine YÖK değil miydi!
Milli Eğitim Bakanlığı, yılda kaç tane yeni öğretmen kadrosu çıkartıyor? Özel okullar yılda kaç yeni öğretmen istihdam ediyor?
Bütün bunlar önceden belli değil miydi de 400 bin öğretmen Bakanlığın önüne yığılınca düzenleme yapmak aklınıza geldi!
Yüksek öğretimin tek sorumlusu olan YÖK’ün, sağlık eğitimi planlamasını Sağlık Bakanlığına bıraktığı gibi, öğretmen eğitimini de Milli Eğitim Bakanlığına bırakmış olduğu açıkça görülüyor.
30 Kasım 2015 tarihli Manşet Haber’den öğrendiğimize göre:
“Aldığı karara yoğun tepki gelmesi üzerine baskılara dayanamayan YÖK, üniversitelere gönderdiği yazıyla kontenjan belirleme yetkisini üniversite senatolarına bıraktığını belirtti. Ancak, gerek yazılı ve görsel medyada, gerekse sosyal medyada yer alan bazı haberlerde, söz konusu kontenjanın artırılması yönünde yoğun bir talep olduğu gözlendi. Baskılara dayanamayan YÖK, üniversitelere gönderdiği yazıyla kontenjan belirleme yetkisini üniversite senatolarına bıraktığını açıkladı.”
Sorumluluktan kaçmak için YÖK, topu taca mı atıyor acaba?
Yahu YÖK, yüksek öğretimin planlaması için kurulmamış mıydı? Bu işlerin planlamasını yapmakla görevli olanlar, öğretmen olarak atama bekleyenlerin sayıları 400 binli rakamlara yükselinceye kadar aklınız neredeydi?