Bir önceki yazımda Milli Eğitim Sisteminde “hızlı ve somut hizmet” ihtiyacı konusunu öneren görüşlerimi paylaşmıştım.
Bu hafta da üniversitelerde yönetim felsefesi konusunda görüşlerimi sizinle paylaşmak istiyorum.
Öncelikle üniversite ortamında düşünsel açıdan olmazsa olmaz vizyon parametrelerimiz “bağımsız, bilimsel ve evrensel düşünce” temelli olmalıdır.
Eğitim sürecinin her aşamasında, insan beyninin hipotez kurabilme, fikir üretebilme ve yöntem geliştirebilmesi için, bağımsız düşüncesinin önünde, hiçbir otorite (devlet, kurum, oligarşi, din, şeyh, mezhep, ölü ya da diri insan faktörü) engel oluşturacak biçimde rol oynamamalıdır. İnsan ihtiyaçlarını karşılayacak tüm üretim süreçlerinin temel dinamiği olan yöntem geliştirmenin, bilimsel düşüncenin varlığını belgeleyebileceği algılanmalıdır.
Üniversitenin evrensel ikliminde evrensel düşünce üretilirken, Milli Eğitim’de “milli hizmet kodları” yerleştirilmelidir.
Üniversite özerkliği, en küçük birimi olan bilim dallarından başlayıp aşağıdan yukarıya doğru idari, mali ve bilimsel özerklik metodolojisine göre yapılanmalıdır.
Üniversitelerde fonksiyonel yapılanma gerçekleştirilirken, tüm dalların entegre edilmesi yerine, ihtiyaç olan ve her üniversitenin en başarılı olabileceği branşları öne çekme anlayışı benimsenmelidir.
Üniversitelerde eğitimde amaç, bağımsız, bilimsel, evrensel düşünen ve mesleğinin gereği olan üretimi çağdaş ihtiyaçlara göre hedefleyen öğrenci yetiştirmek; araç, bilim ve teknolojinin geliştirdiği ürünler; hedef, muasır medeniyet seviyesinin üstüne toplumu taşıyacak keşiflerin yapılması olmalıdır.
Üniversitelerde sevk ve idare; çağdaş ihtiyaçlara göre hizmet, istişare ile karar, görev taksimi ile herkesten üretim “sacayağına” göre planlanmış hizmet sürecinin, rektör tarafından koordine edilmesiyle gerçekleştirilmelidir.
Üniversitelerde kaynak oluşturma; torba bütçe, üreten birey ve birimlere destek, teşvik ve tahsis, üretim yapmayan ve katma değer sağlamayan birimleri kapatma ilkelerine oturtulmuş bir motivasyonla gerçekleştirilmelidir.
Üniversitelerde kurumsal yapı; BİLİMSEL YÖNETİM, ÇAĞA VE İHTİYACA GÖRE KURUM ÜRETME, KURUMSAL REKABET, ÜRETİCİ VE GELİfiİP DEĞİŞEN PERSONEL İSTİHDAMI, SANAL EĞİTİM VE DİJİTAL KÜTÜPHANE İLE BESLENEN BİLGİ AKIŞI, ÖĞRENCİLERİ “EKONOMİK AKARLAR”LA DESTEKLENEN “BURSLU VE ÜCRETLİ” EĞİTİM TEMELİNE OTURTULMALIDIR.
Sevgi ve saygılarımla.
Devam edecek…