Anayasa, ülke üzerindeki egemenlik haklarının kullanım yetkisinin içeriğinde belirtildiği şekliyle devlete verildiğini belirleyen toplumsal sözleşmelerdir. Hans Kelsen’in normlar hiyerarşisine göre(1) diğer bütün hukuki kurallardan ve yapılardan üstündür ve hiçbir kanun ve yapı anayasaya aykırı olamaz. Devletin temel örgüt yapısını kuran, önemli organlarını ve işleyişlerini belirleyen; ayrıca temel hak ve özgürlükleri tespit edip, sınırlarını çizen hukuk metinleridir. Toplumsal bir sözleşme niteliği taşır. Devlet faaliyetlerini ve oluşum biçimini düzenleyen yasa metnidir.
Anayasa, bir devletin yönetim biçimini belirtir. Toplumların ülke üzerindeki egemenlik haklarının, bireylerin temel haklarının hangi koşullar altında devlet tarafından kullanılabileceğini belirleyen temel kanunlardır. Devletin temel kurumlarının nasıl işleyeceğini belirler. Genel olarak genel hükümler, temel hak ve özgürlükler, bireylerin topluma karşı görev ve sorumlulukları ile yasama, yürütme, yargı gibi anayasal devlet organlarını tanımlayan bölümlere sahiptir(1).
Fransızca “constitution” sözcüğünün karşılığı olarak günümüz Türkçesinde “anayasa” kelimesi kullanılır(1) .
Anayasa, bir ülkenin en üst değer yargılarının bileşkesi ve çimentosu olan yasaların anasıdır. Yasalar anayasadan kök alır ona göre düzenlenir.
Sadece anayasa olması da önemli değil, önemli olan bu anayasanın kimden yana olduğudur; vatandaştan, hak hukuktan yana mı yoksa ceberut devlet anlayışından yana mı?
Türkiye’nin de bugün en önemli ihtiyacı yeni bir anayasadır.
Anayasa dilinin sade ve basit olması, açık ve anlaşılır bir şekilde yazılmasına ve uzun cümlelerden kaçınılmasına özen gösterilmelidir. Kısa ve bağlaçsız ifadeler tercih edilmek suretiyle, kurallara farklı anlamlar yüklenilmesinin önüne geçilmelidir.
Her şeyden önce ideolojik olarak tarafsız olmalı, etnik bakımdan kör olmalı, din ve inanç açısından tamamen tarafsız durmalıdır. Tam Demokrasi ile taçlandırılmalıdır.
Özgürlükçü
Özgürlükçü olmalıdır. Tüm düşünsel faaliyetleri, örgütlenme özgürlüğünü teminat altına almalı. Şiddeti içermeyen her türlü fikrin ifadesini güvence altına almalıdır.
Sosyal devlet
Sosyal bir devlet öncelemeli. Toplumun, coğrafyanın yetkinsiz, zayıf kesimlerini koruyucu bir özellik ile donatılmalıdır.
Hukukun Üstünlüğü İlkesi
Evrensel hukuk normlarının egemen olduğu ‘Hukukun Üstünlüğü İlkesi’ ana kural haline getirilmelidir. Toplumun adalet duygusu üstün değer olarak alınmalı ve kamu yararı ile eşleştirilmesi yapılmalıdır. Hukukun üstünlüğüne dayanan, sadece büyümeyi değil adaleti ve bölüşümü esas alan sosyal ve demokratik devleti şiar edinmeli, inançları özgür bırakan ve herkesin dinine saygı duyan laik devleti gerçekten inşa eden bir mantaliteye sahip olmalıdır.
Çoğulcu
Tek tipçiliği reddetmeli. Toplumun tüm renklerini, dil, din, gelenek ve göreneklerinin yaşatılması, geliştirilmesi ve hayatın tüm alanında kullanımı için önü açılmalı ve pozitif ayrımcılıkla geliştirilmesi için devlette sorumluluk yükletmelidir. Çoğunluk değil, çoğulcu olmalı. Bireyi yani insanı üstün değer alan bir yaklaşım sergilemedir.
Eşitlikçi
Temel hak ve özgürlükler kısaca tarif edilmeli; bu bakımdan anayasanın değerler felsefesini eşitlik, adalet ve özgürlük kavramları oluşturmalıdır. Ayrıca cinsiyet ayrımcılığını ortadan kaldıran bir yaklaşım içermelidir.
İnsan hakları
Evrensel insan haklarının güvence altına alındığı bir anayasa olmalıdır.
Erklerin ayrılığı
Kuvvetler ayrılığı erkinin amasız hayatta geçirildiği bir anlayışa sahip olmalıdır. Yargı, kanun koyucu ve icraatı uygulayanların birbirinden bağımsız bir yapıya evrilmesi olmazsa olmaz olmalıdır. Yani ‘erk’lerin ayrılığı’’ ilkesinin tam olarak sağlanması gerekmektedir.
Değiştirilebilir olmalı
Anayasanın sosyolojik değişime paralel olarak değişmesi gerektiği ve değişim konusunda mutabakata varılmasının elzem olduğu açıktır.
Zira temel kuruluş belgesi olan bir anayasayı değiştiremeyen bir ulusun egemenliğinden söz edilemeyeceği açıktır. 1791 Fransız Anayasası’nın VII. Başlık, 1. maddesinde; anayasayı değiştirmenin ulusun bir hakkı olarak nitelendirildiği görülmektedir. 1793 Haklar Beyannamesi’nde; “Bir halk her zaman anayasayı değiştirme, yenileştirme ve gözden geçirme hakkına sahiptir”
Anayasalardaki değişmez hükümlerin varlığı anayasa hukukunda tartışmalı konulardan biri olmakla birlikte, böylesi bir durum gelecek kuşakların siyasi iradesinin sınırlandırılması anlamına geleceği yolundaki görüş ağırlık kazanmaktadır.
Farklılıkların zenginlik olarak ad edildiği ve tüm yerel kültürel faaliyetlerin dil, din, gelenek ve göreneklerin pozitif ayrımcılık ile öncelendiği, güvence altına alındığı bir anayasa.
Gelin Saddam, İŞİD gibi yapıların olduğu bir coğrafyaya evrenin; en olumlu, en çoğulcu, en demokrat, evrensel hukuk normlarına göre düzenlenmiş, yasama, yürütme ve yargı erklerinin bağımsızlığını sağlayan, özgürlükçü bir anayasa ile insanlığa, coğrafyamıza, ülkemize, İslam âlemine bir barış ve özgürlük dehasını sergileyelim.
Saygı ile.
KAYNAKLAR
- Vikipedia
36 yorum
Haydar cim, kalemine sağlık
Çok teşekkür ederim.
Pek güzel olmuş hocam.
Yüreğine,kalemine sağlık Değerli Hocam.
Bir anayasa prf’u gibi önerilerin çok çok değerli ve önemli.
Günümüzün bazı anayasa prf’lari bunu okumalı ve ilham almalı.
Belirtiğiniz ve oncelediginiz hukuki haklar ve pozisyonlar dikkatle değerlendirilmeli.
Makalelerin çok değerli.
Sevgiler,Selâmlar
Çok teşekkür ederim sevgili hocam.
Tebrik ederim. Güzel bir yazı. Umarım bu konudaki dilek ve temennilerimiz birgün gerçekleşir. Böylece gelecek nesillere modern, uygulanabilir ve adil bir anayasa bırakılır.
Benim ve benim gibi düşünen insanların duygularına tercüman olmuşsunuz hocam.elbetteki insanlığın çıkış noktası adalet ve eşitlik olmalı. Dile getirdiğiniz bir anayasa dileğiyle,sizi tebrik eder,kaleminize sağlık diyor,başarılarının devamını diliyorum.
Sağolunuz,varolunuz.
Değerli Haydar hocam ;
Bir solukta okuduğum güzel yazınız ve önerileriniz için çok teşekkür ediyorum ,
kalemimize ,emeğinize sağlık…
Bugünlerde ülkemizde yeni bir ANAYASA hazırlığının çalışmaları varken tam da isabetli bir yazı olmuş. Feyz alınması gereken, birçok yönüyle değerlendirilip ihtiyacımızı karşılayacak bir anayasa yazımında kullanılacak bilgileri içeren bir makale. İlgililere duyurulur.
Benim ve birçok insanin duygularına tercuman olmuşsunuz,icinde adalet barındıran bir anayasa dileğiyle;kaleminize sağlık diyor,başarılar diliyorum hocam.
Anayasa:yasama, yürütme ve yargı organların olmadığı ülkelerde maalesef ceberut devlet anlayışından yana olur.
Çok haklısınız. teşekkürler
Kalemine sağlık.Bu yazdıkların gerçek olması dileklerimi sunuyorum.Sen deki umut ben de var.Zaten umut olmazsa hiçbir şey olmaz diye düşünüyorum.
Umut, ekmek kapımız. Çok teşekkür ederim.
Kalemine sağlık Haydarcığım👏👏👏umarım en kısa zamanda böyle bir anayasa yazılır 🙏bizim toplum için biraz zor gözüküyor ama umutsuzluk yakışmaz bize….
topluma her zaman ideali sunmak lazım.Çok teşekkür ederim.
Haydar hocam elinize ve kaleminize sağlık,
Sizin de belirttiğiniz gibi anayasa herşey den önce toplumsal mutabakatın yazıya dökülmüş ifadesi olmalıdır. Toplumun her kesimimden talep ve görüş alınarak ortak akıl ile bir metin oluşmalıdır, dilerim bu olgunluk ve anlayışla bir anayasa çalışmamız olur
Çok doğru. Çok teşekkür ederim yorum ve katkınız için.
Hocam çok güzel anlatmışsın kalemine ve eline sağlık
çok teşekkür ederim.
Kaleminize sağlık sayın Hocam.
Çok teşekkür ederim
Medeni bir toplumun bir arada özgür ve barış içinde yaşamasının en önemli vasıtalarından biri insan hak ve özgürlüklerine dayanan bir anayasadir.
Bunu belirten makleniz çok önemli bir konuya açıklık getirmiş.Kaleminize sağlık.
Çok teşekkür ederim bu güzel yorumunuz için
İşin aslı insan yaşadığı sürece ,görmüş olduğu haksızlıklar karşısında kendi mantalitesine bütün canlıların hukukunu en üst seviyede tutacak ve bunu Anayasa ile güvence altına alacak hayaller ile düşünceye evrilir.Gelişmiş toplumlar hayallerini gerçekleştirenlerdir.Bu güzel hayallerin gerçeğe dünüşeceği günler inşaallah yakındır.Bundan dolayı düşüncelerinize saygı ile teşekkür ederim.
Çok güzel yorum. Teşekkür ederim
Gönlünüze, kaleminize sağlık Hocam.
Çok teşekkür ederim
Eline ve kalemine sağlık.Modern devlet işleyişinin can damarına parmak basan konuya dikkat çekmişsiniz.
Bireyin devlet icin varliginı anlamlandirması gibi despotik bir anlayışın aksine, devletin birey icin var olan, bireyin temel hak ve özgürluklerinin teminatı olacagi bir toplumsal sozlesmenin ( demokratik bir anayasa) mutlak gerekliligini cok anlamli ve açiklayicı bir sekilde ifade etmişsiniz. Kutluyorum.Kaleminize bereket.
Bu derin ve güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim.
Çok teşekkür ederim katılım ve katkınız için..
tek telimeyle harikulâde.
çok teşekkür ederim. Bu güven verici yorumunuz için.
Daha özgür daha saygılı bir düzenin geleceği yeni bir anayasa düşüncesi , yazdıklarınız harika bir konuya değinmiş çok iyi bir analiz örneği.