Uyku deyip geçmeyin, sağlıklı uyku, sağlıklı ve zinde yaşam demektir. Bebeklikte uyku süresi en yüksek düzeydedir. Bebekler yer, altı değişir, biraz oyalanır ve tekrar uyurlar. Çünkü büyüme hormonu uykuda pik yapar, bu da ninnilerdeki “Uyusun da Büyüsün” cümlesini açıklayıcıdır.
Büyüme hormonu her yaşta salınır, ancak yaşlandıkça miktarı değişir. Büyüme hormonu, cildi yenileme, doku onarımı gibi vazifeler de görür. Bu nedenle, şeker hastalığı gibi metabolizmayı bozan, doku yıkımına neden olan hastalıklarda, örneğin; uykuya meyil artar. Gündüz (siesta) şekerleme şeker hastalarında sık görülür. Daha önemlisi karanlıkta beyinden salınan melatonin, uyku döngüsünü düzenleyen en önemli hormondur. Gece uykuda iken salınır. Karanlıkta uyumak, melatonin salınımına en faydalı ortam olduğu için, beyaz ışıklı gece lambası kullanmak bile, salınımını azaltır. Kırmızı ampul kullanmak, örneğin; karanlıkta uyuyamayanlar için, buna bir çözüm oluşturabilir. Yatak odasında TV seyretmek uykuyu bozar unutmayın.
Gündüz aydınlık çevrede olmak, iş yerinde parlak ışık kullanmak, gece derin ve sağlıklı uyumak için iyi bir yöntem. Loş ışıkta çalışanların gece iyi uyuyamadıkları araştırmalarla saptanmış. Evinizde iken perdeleri açık tutup, güneş ışığının eve girmesini sağlamak, gece iyi uyumaya yardım eder.
Melatonin hücrelerde hasarı önleyen önemli bir hormondur. Kanser örneğin; görme engelli olanlarda bu nedenle çok daha az görülür.
Uyku ilacı almanın da sağlıklı uykuyu sağlamadığı bilinir.
Vişne melatonin barındıran en önemli meyvelerden biri, uykuyu istendik düzeyde sağlayamasa da hastalıklara direnci arttırır. Buz gibi biranın da melatonin seviyesini arttırdığını bir İspanyol araştırması sonuçları göstermiş.. Hatta biradaki alkol seviyesi arttıkça melatonin düzeyi de artıyormuş. Eğer uykunuz altüst olursa, diğer tüm işleyişi sabit tutmalısınız” diyor konu ile ilgili bilim adamları. “Askeriye bunun için harika bir modeldir. Askerler aynı saatte yemek yer, aynı saatte spor yapar ve aynı saatte uyurlar. Vücudunuz her zaman düzeni sever.” Eğer bunu gün boyu sağlarsanız vücudunuz da aynı saatte melatonin salgılayacaktır, diye de belirtiyorlar. Ayrıca mutluluk hormonlarının salgılanması sağlıklı uykuya, uykuya geçişe ve zindeliğe kapı açıyor. Siz, siz olun mutlu olmak için gerekenleri yapın ve iyi uyuyun. yürüyün, güneşe çıkın.