Değerli meslektaşlarım, 5-7 Temmuz 2002’de Yüzüncü Yıl Tıp Fakültesi’nde Jinekolojik Onkoloji Günleri adında bilimsel bir toplantı gerçekleştirildi. Ülkemizde jinekolojik onkolojiye gönül verenler değişik yerlerden gelerek Van’da toplandılar.
Cuma günü uçaktan indiğimizde başta Yüzüncü Yıl Tıp Fakültesi Kadın-Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mansur Kamacı olmak üzere, kadın-doğum öğretim üyeleri bizleri karşıladılar. Öğleden sonra topluca Van Kalesi ve Muradiye Şelalesi’ni görmeye gittik. Cumartesi, tüm gün bilimsel toplantılarla geçti. Pazar günü sabahleyin kahvaltı sonrasında Gevaş’a oradan tekne ile Akdamar adasına geçildi. Adada milattan sonra 900’lü yıllarda yapılmış bir kilise, o zamandan bugünlere gelebilmiş. Taştan yapılma binanın dış duvarlarında çeşitli kabartma resim ve yazılar mevcut. Binanın kubbesi onarılmış. Etrafta düzgün bir tuvalet olmadığından, binanın içi zaman zaman tuvalet olarak kullanılmış. O zamanlardan bugüne, yüzyıllar içinde koku kalamayacağına göre bu son üriner eserler sanırım bizlerden kalma gibi. Orta bölüm, yani daha çok ayinlerin yapıldığı kısım nedense ufak tutulmuş. Çevresinde çok sayıda odalar var. Belli ki kilise daha çok dini eğitim için manastır olarak yapılmış. Yani yüzyıllar öncesinde bile insanlar eğitime özellikle önem vermişler.
Birde bugüne bakalım. Cumartesi günü yapılan bilimsel etkinliğe, Tıp Fakültesi doktorları ve Tatvan’dan katılan Dr. Celil Bey haricinde, Van ve çevresinden katılan meslektaşımız olmadı. ‘Arkadaşlara haber vermediniz mi?’ diye soracak olduk Defalarca haber verildiğini söylediler. Efendim cumartesi muayenehane günü olduğundan gelememişler. Anadolu’da çalıştığımdan, bu işleri birazcık bilirim. Sabahları genellikle yoğun çalışılır, çevre kasaba ve köylerden gelenler sabah işlerini bitirip öğleden sonra köylerine geri dönerler. Bu nedenle meslektaşlarımız, hiç olmazsa öğleden sonraki oturumlara katılabilirlerdi.
Aramızda Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Mersin, Eskişehir, Antalya, Isparta, ve Denizli’den katılan hocalarımızın bazıları çok önemli işlerini hatta muayenehanelerini kapatıp gelmişler. Ülkemizin jinekolojik onkoloji alanında en önde gelen isimleri. Ne uğruna? Sadece bilim uğruna. Sadece meslektaşlarına ve dolayısıyla ülke insanına yararlı olmak amacıyla kilometrelerce öteden hocalar kalkıp gelecekler, siz şehrinizde yapılan bu bilimsel toplantıya katılmayacaksınız. İnanılır gibi değil. Affedilir gibi değil. Artık o günkü kazancınızla, umarım bir daire ya da fabrika alırsınız.
Van Devlet Hastanesi, Doğumevi doktorları ve civar il ve ilçelerdekilerde dahil olmak üzere, resmi ve serbest çalışan tüm meslektaşlarımı bilim ve insanlık adına kınıyorum.
Açılışta sadece Rektör, ve Tıp Fakültesi Dekanı bulundu. Gözlerimiz Van Valisi’ni, Sağlık Müdürü’nü, ve hastane başhekimlerini de aradı.
Bütün bu olumsuzlukların yanında toplantıların bilimsel düzeyi ve güncelliği son derece iyi idi. Van’lılar cana yakın ve samimi insanlar. Bizlere hep yardımcı oldular. Başta ayran aşı, otlu peynirleri, bal ve diğer yemekleri birer harika.
Doğa ve tarih harikası Van’ı görmemiş meslektaşlarıma özellikle gidip görmelerini öneririm.
Saygılarımla.
22