Hepiniz bu da nereden çıktı diyeceksiniz. Vestel’in Elektronik Fabrikasına bir müdür veya mühendis atanmasında veya Sabancı Holdingin CEO’sunun –CEO sözünü de pek sevdik son yıllarda- atanmasında Sanayi Bakanından –yoksa Bayındırlık Bakanlığından mı?- izin alınması gerekmiyor mu?
Sanırım ilgili bakanlıklardan hemen tekzip yazıları gelecektir. Ancak Sağlık Bakanlığının SGK ile anlaşmalı “Özel Hastanelere” her çeşit personel atanmasında kullandığı yöntemi diğer bakanlıkların da kullanması gerekmiyor mu? Herhâlde diğer bakanlıklar bunu pek düşünemediler henüz. Benden söylemesi, bir an önce bu uygulamaya başlasınlar.
Sanırım Sağlık Bakanlığı hemen şunu öne sürecektir: “Benim çok önem verdiğim SGK’lı hastalarıma bakmak için benimle anlaşan hastanelerin tüm atamalarını denetlemek –istersem aylarca bunu geciktirmek- hakkına sahibim”. Peki devlet, ihalelerini alan müteahhit firmaların müdürlerini, mühendislerini atama işini neden yapmıyor? Vatandaşın önemli tüketim kaynaklarını üreten ve satan sanayi kuruluşlarına bu neden yapılmıyor? Bence bir ilköğretim okuluna kırtasiye veren kırtasiyecinin çalışmasını, açılma-kapanma saatlerini, tezgahtarının atanmasını vb. de denetleyebilirler.
Doğrusu ülkemizde devlet, hiçbir başka meslek örgütüne yapmadığı uygulamaları Sağlık Bakanlığı aracılığı ile hekimlere yapmıyor mu? Bunlardan birisi de tıp fakültesi diplomalarının verilmesi değil midir? Başka hangi üniversite mezununun diploması bir bakanlık tarafından verilmektedir? Mühendislere diplomalarını sanayi bakanı mı, mezun oldukları üniversiteler mi vermektedir?
Dahası bu diplomaları vermek için onların belli süreler mecburi hizmet yapmasını koşul olarak öne sürmüyor mu? Hatta bu mecburi hizmet süreleri sona erdiğinde kurumlarından istifa ederlerse uzun bir süre SGK ile anlaşmalı hastanelerde çalışmalarını engellemek istemiyor mu?
Bu çifte standartları acaba devletçi bir iktidar olduğu için mi yapıyorlar dersiniz? Bütün kamu iktisadi teşekküllerini satmak –örneğin Telekom’u özelleştirmek- uygulamalarına aykırı olarak acaba sadece Sağlık Bakanlığı mı devletçi bir politika izliyor?
Doğrusu bu sorulara zaman içinde akılcı yanıtlar alabileceğimizi pek sanmıyorum. Ancak diğer bakanlıkların Sağlık Bakanlığını örnek almalarını ve tüm özel sanayi kuruluşlarının –tabii ki eğer devlet ihalelerine giriyorlar ve devlete mal satıyorlarsa- kadrolarını denetlemelerini ve atamalarını bakanlık onayına bağlamalarını öneriyorum. Benden söylemesi…